Yüceer: Tekirdağ'da arı ölümleri korkutucu

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, toplu arı ölümleriyle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Arı ölümlerinin bal üretiminin yanı sıra tarımsal üretimde de ciddi

Tekirdağ 24.09.2019 17:13:00 0
Yüceer: Tekirdağ

Son olarak Tekirdağ’da yaşanan arı ölümleri Meclis gündemine taşındı. Konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na Araştırma Önergesi sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ruhsat verdiği ilaçların başta arılar olmak üzere, canlı yaşamı üzerindeki etkilerinin Meclis tarafından araştırılmasını talep etti. 

 

ARILAR TEHDİT ALTINDA 

 

Yüceer önergenin gerekçe kısmında, tarımsal üretimde zararlılarla mücadelenin büyük önem taşıdığını, ancak bu mücadelede kullanılan zirai tarım ilaçlarının olumsuz sonuçlar doğurdunu ifade etti. İlaçların hatalı kullanımı kadar, içerdikleri kimyasalların da hem tarıma hem canlı yaşamına hem de insan sağlığına zarar verdiğinin altını çizen Yüceer, bu kimyasalların pek çok bitkinin döllenmesinde önemli rolü olan arıların popülasyonunda ciddi bir düşüşe neden olduğuna dikkat çekti. 

 

YÜZDE 40’I YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA

 

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, arıların yüzde 40’nın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Yüceer, bunun dünya çapında yüzde 12’lik mahsul kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu. Yüceer, böylesi bir durumun insanlık için milyarlaca dolarlık bir refah kaybına işaret ettiğini vurguladı. 

 

TEKİRDAĞ’DA KORKUTAN TABLO

 

Geçmişte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ruhsat verdiği ilaçların toplu arı ölümlerine neden olduğunu hatırlatan Yüceer, son günlerde Tekirdağ’da bal üretiminde yaşanan düşüşe dikkat çekti. Bu durumun, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayladığı bir zirai ilaç nedeniyle yaşandığı yönündeki iddiaları aktaran Yüceer, şunları ifade etti: “Arı kolonilerinin en az yüzde 80’inin zarar gördüğü ifade edilmektedir. Uzmanlar, arıların yön bulma kabiliyetini olumsuz etkileyen bu ilacın, sadece bal üretiminde değil, ayçiçeği üretiminde de düşüşe neden olacağına dikkat çekmektedir. Silivri, Çatalca, M. Ereğlisi, Malkara, Şarköy, Keşan, Enez ve Uzunköprü’de bal üretiminde büyük kayba yol açan durum, bölgedeki tüm üreticileri endişelendirmektedir. Tarımsal faaliyetlerin sekteye uğramaması, insan sağlığı ve gıda güvenliği için geri dönüşü mümkün olmayan zararlara yol açmaması için ülkemizin zararlılarla mücadele ve zirai ilaç politikasının gözden geçirilmesi elzemdir” dedi. 

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10