Şentop: Türkiye'de kötümser ve karamsar bir kesim var

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çerkezköy'de düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'na katıldı. Fuarı düzenleyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı'nı k

Çerkezköy 27.09.2019 16:57:00 0
Şentop: Türkiye

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nda iş dünyası ödül töreni düzenlendi. Törene TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da katıldı.

 

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nda iş dünyası ödül törenine TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

 

“EKONOMİYE CAN KATIYORUZ”

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştirenÇerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva “ Bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ilk bin listesinde yer alan Odamız üyesi 35 firma aramızda. Türkiye’nin ihracat devleri arasında yer alan firmalarımız, bölgemizin üretim ve çalışma gücünün en büyük örneği. Değerli konuklar Türkiye ihracatta artık yeni bir dönemin kapısını aralıyor. 2000’li yılların başından itibaren büyük bir ivme yakalayan Türk Ticareti, 2023 hedeflerine doğru her yıl kademeli olarak büyüyor ve dünya devleriyle yarışacak kimliğe adım adım yaklaşıyoruz. Ekonomi çarkını hareketlendirmek adına devletimizin iş dünyamıza sunduğu destekler bizlere cesaret veriyor. 2019’un başında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hepimize müjdelediği gibi elektrik ve doğalgaza yüzde 10 indirim iş gücü teşviklerinin devamı. Asgari ücret desteğinin 9 aydan 12 aya çıkartılması, yatırım ve işgücü teşviklerinin devam etmesi devletimizin bize açtığı kapıların yalnızca bir kısmı. Bu çerçevede Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak Cumhurbaşkanımızın bizlere uzattığı eli geri çevirmiyoruz. Firmalarımızın ihracat oranlarının artması, hiç ihracat yapmamış olanların ise adım adım yeni pazarlara açılması amacıyla odamızda bulunan Dış Ticaret Merkezimizle üyelerimize hizmet veriyoruz. Ekonomiye can katıyoruz. Üretimde ve ihracatta ilerlemenin hep birlikte mümkün olduğunu görüyor, üyelerimize desteğimizin devam edeceğini söylüyoruz. Biz Tekirdağ olarak biliyoruz ki bugün olduğu gibi devletimiz hep yanımızda. Kendisine bizlere verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin devleri arasında yer alarak bizleri en iyi şekilde temsil eden firmalarımızla gurur duyuyoruz. Firmalarımıza başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

 

 

GELECEK YIL 150 FİRMAYI BURADA AĞIRLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

 

Gelecek yıl Balkanlardan da katılımcı firmalarla daha büyük bir organizasyon gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin “Bundan 3 yıl önce bir proje kapsamında bir hayali başlattığımız Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 15-20 firma ile hayata geçmiş ve daha küçük bir salonda başlamıştı. Bu kapsamda Çerkezköy ve Trakya’da çalışmalar yaparak geçtiğimiz yıl 40’ın üzerinde firmayı buraya getirmeyi başardık. Ve bugün elhamdülillah, rabbime şükürler olsun 100’ün üzerinde büyük ve küçük firmayı Kırklareli ve Edirne’den getirmeyi başardık. Amacımız Trakya Bölgesi2nde bulunan büyük firmaların yedek parça konusunda ihtiyaçları oluyor. Bu noktada gördük ki birçok firmamız parçalarını Avrupa’dan Asya’dan ithal ediyor. Veya bir kısmı da ülkemizin değişik illerinden Antep gibi Maraş gibi Konya gibi illerinden tedarik ediyorlar. Biz de dedik ki neden Çerkezköy’den Trakya’dan almasın? Böylece büyük firmalarımız mal tedarik ederken daha ucuza daha kaliteli ve daha kaliteli parça tedarik edebilsin, komşularımız kazansın istedik. Böylelikle büyük firmalar hem maliyet hem de zaman avantajı sağlarken küçük firmalarımızda kendi üretim kapasitesini geliştirmesine, kalitelerini arttırma ve dolayısıyla yurtdışına milyonlarca doların gitmesine engel olması noktasında projemizi büyütmeye devam ediyoruz. Böylece Çerkezköy kazanacak, Tekirdağ kazanacak, Trakya kazanacak. Böylece buradaki firmalarımızın ihracatını, üretimini, kalitesini arttırma noktasına girdik. İnşallah seneye balkanlardan da katılımcıların olmasıyla daha büyük bir organizasyon düşünüyoruz. Yaklaşık 150 firmayı burada ağırlamayı düşünüyoruz. Buraya gelen tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

“FUARLAR ÜRETİMİN VE MEDENİYETİN GÖSTERGESİDİR”

 

Şahin’in ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım” Fuarlar üretimin ve medeniyetin göstergelerinden birisidir. Eğer satacak bir ürününüz varsa, ticaretini yapmayı düşünüyorsanız fuarları açabilirsiniz. Eskiden ülkemizin çok sınırlı şehirlerinde olabilen fuarla sanayi üretiminin ürünlerinin sergilediği fuarlar sadece belli şehirlerde yapılırdı. Ancak bugün Çerkezköy’ümüzde açılabiliyor. Ve gördüğünüz gibi burada 100’ü aşkın firma fuara katılarak ürünlerini sergileme, yapmış olduklarını yapacak olduklarını diğer firmalara göstermek üzere bu fuara katılabiliyorlar. Arzumuz bunun önce Balkanlara sonra Avrupa’ya yayılmasıdır. Genel Sekreterimiz çok güzel söyledi. Önümüzdeki yıl en az 150 firmanın inşallah burada yer almasını arzu ediyoruz. Bu aynı zamanda istihdamın artmasıdır, üretimden aldığımız payın arttığının bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın koymuş olduğu hedefte, 2023 yılında Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefimizi, firmalarımızı daha fazla arttırmamızla gerçekleştirebileceğimizi hiçbirimiz unutmamalıyız. Ve bu hedef Türkiye’nin hak ettiği bir hedeftir. İnşallah bu hedefe ulaşmak konusunda biz de elimize düşeni yapacağız. Fuarın 3. Yılında 100 firmanın katılabilecek hale getirilmesinde emeği ve katkısı bulunan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na, İstanbul’dan gelen sanayicilerimize, buradaki firmalarımıza ve bizleri yalnız bırakmayan Meclis başkanımıza teşekkür ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.

 

“SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUM”

 

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’na katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “ Ankara’daki programların yoğunluğundan ötürü fuarın açılışına katılım gösteremedim. Gelecek yıl yapılacak olan fuarda inşallah açılış kurdelesini beraber keseriz. Çerkezköy'de fuar açılması fikrinin doğuşundan 1. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın açıldığı güne kadar olan tüm süreci yakından takip ediyorum. Bu konuda Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin gösterdiği gayreti ilk elden kutladım. Kıymetli kardeşlerimiz fuar düzenlemek için hayırlı niyetlerle birlikte yola çıktılar. Ve hedeflerine de birlikte ulaştılar, ulaşıyorlar. Bugün elde ettikleri başarı ile ne kadar övünseler yeridir. Zira Çerkezköy'e yakın gelecekte uluslararası düzeye taşıyacaklarından kuşku duymadığım bir fuar kazandırmış oldular. Böylesine umut veren gurur veren bir fuarı gerçekleştiren kardeşlerimi şahsım ve meclisim adına tebrik ediyorum. Bu arada Trakya Kalkınma Ajansımızın da hakkını da teslim etmek istiyorum fuarın organize edilmesine verdikleri destek sebebiyle de kendilerine teşekkür ediyorum. Aynı işbirliğini gelecek yıllarda da devam ettireceklerini düşünüyorum” dedi.

 

“ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 2’Sİ ÇERKEZKÖY’DE YAŞIYOR”

 

Şentop; “Değerli kardeşlerim Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın açılış amacı büyük sanayi kuruluşlarımız ile küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin buluşması tehir etmektir. Zannedersem bu amaca ziyadesiyle ulaşıldı. Bugün fuara 100'den fazla firmanın katıldığını öğrendim. Gelecek yıllarda bu sayının çok daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Oluşan pazarda ana üreticiler ile parça üreticilerinin buluşması sağlandı. Yani burada birlikte bir sinerji oluşturuldu. Böylece Çerkezköy'ün potansiyeli ortaya çıkartıldı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin en önemli kobilerine ev sahipliği yaptı. Ülkemizde ihracatçı ilk bin firmadan 30'u Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde. Bu firmalarımız geçen yıl 3 buçuk milyar dolar ihracat gerçekleştirdiler. Çerkezköy'ün nüfusu 175 bin civarında. Yani Türkiye nüfusunun yaklaşık binde ikisi Çerkezköy'de yaşıyor. Fakat Türkiye ihracatının yüzde 2'si Çerkezköy'den gerçekleştiriliyor. Hepimizi mutlu eden gurur verici bir tablo budur” dedi.

 

 “TÜRKİYE’DE KÖTÜMSER VE KARAMSAR BİR KESİM VAR”

 

Türkiye’de kötümser ve karamsar bir kesim olduğunu kaydeden Şentop “Geçmişten günümüze bu tablonun meydana getirilmesinde emeği geçen bütün sanayicilerimize, iş adamlarımıza, emekçilerimize gönülden teşekkür ediyorum. Değerli kardeşlerim bizlerin Çerkezköy'de meydana getirdiğimiz katma değer bölgemize ve Türkiye'nin tamamına hitap ediyor. Organize bölgemizin 80 bin çalışanımızın yaptıkları üretim ile iş adamlarımız ödedikleri vergiler ile Ankara'ya büyük bir katkıda bulunuyorlar. Burada çalışan fabrikalar iş ve istihdam imkanı sağlıyor. Bu durum ülkemizin gücüne güç katıyor. Biliyorsunuz Türkiye'de kötümser ve karamsar bir kesimde var. Ne yapılırsa yapılsın bir türlü tatmin olmayan, bundan sevinç duymayan, mutluluk duymayan bir kesim. Ben o kişilerin Çerkezköy'e davet ediyorum. Gelsinler Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni gezsinler. Türk işçisinin, Türk mühendislerinin, Türk ustasının ülkemiz ekonomisine yaptıkları katkıyı görsünler. İnanıyorum ki ülkemize ve ekonomimize dair kafalarında ki korku ve kaygıları büyük ölçüde silineceğini düşünüyorum. Burayı gördüklerinde memleketimizin insanının potansiyelini keşfedeceklerdir. Burada da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamızın da büyük bir vatanseverlikle bu kişilere ev sahipliği yapacağına inanıyorum. Ben ülkemiz ekonomisine dair karamsar kesime, insanları endişeye sevk etmeye çalışanlara birde peygamberimizin bir hadisini hatırlatıyorum; 'Kolaylaştırın zorlaştırmayın, müjdeleyin nefret ettirmeyin” diye konuştu.

 

“ÖNEMLİ TARIM POTANSİYELİNE SAHİBİZ”

 

Tarım yapılabilecek toprakların büyük bir yüzdesinin Trakya Bölgesinde olduğunu ifade eden Şentop “Trakya bölgemiz ülkemizin yüzde 2.3'ü. Ama tarım yapılabilecek topraklarımızın yüzde 8.5'i Trakya bölgemizdedir. Ayrıca buradaki topraklarımızın İç Anadolu'daki tarım arazilerinden birkaç kat daha verimli olduğunu söyleyebiliriz. Yani Trakya bölgemiz aslında büyük bir tarım havzası. Çerkezköy'ümüzde önemli bir tarım potansiyeline sahip. Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı İstanbul'un hemen yanı başındayız. 16 milyonluk devasa bir şehrin gıda ihtiyacının tedarikinde arazilerimizi değerlendirmeyi de ihmal etmemeliyiz. Çerkezköy'den İstanbul'a yazlık kışlık gıda ürünleri arzı olmaktadır bunu arttırabiliriz. Bunun için topraklarımızı daha verimli bir şekilde kullanmak mecburiyetindeyiz. Özellikle küresel ısınmanın sonucu korkutucu felaketlere yol açması sebebiyle son yıllarda çevreye ve yeşile hassasiyet çok arttı. Sanayi üretimi yaparken tarım topraklarının korunmasına da özen gösteriyoruz bunu göstermeye de devam edeceğiz. Ben sanayicilerimizin de bu konuda benimle aynı duyarlılığa sahip oldukları kanaatindeyim. Trakya bölgemizi bir bütün olarak ele almak  ve bölgemizi temiz tutmak mecburiyetindeyiz. Üretirken sadece bugünü değil gelecek nesilleri de aklımızda tutmalıyız” dedi.

 

FİRMALARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Milletvekili Mustafa Yel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin tarafından TİM 1000 listesine giren 35 firma temsilcisine plaketleri takdim edilirken, program sonrası protokol üyeleri Çerkezköy Endüstriyel Fuarının tanıtım stantlarını gezdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10