Vatandaşlar 14.9 elektrik zammını çok buldu

Çerkezköy'lüler elektriğe yapılan son 14.9'luk zam hakkında görüşlerini aldık .vatandaşlar yapılan zammı çok bulduklarını belirterek tepki gösterdi. Gelen zamla birlikte vatandaşlar, kÄ

Çerkezköy 2.10.2019 11:15:00 0
Vatandaşlar 14.9 elektrik zammını çok buldu

Vatandaşlar, elektriğe gelen son yüzde 14.9  zammı çok bulduklarını ve gelen zammın geri çekilmesini ya da zam yüzdesinin en aza  yüze 2 olarak indirilmesini söylediler.14.9. elektrik zammı hakkında vatandaşlar görüşlerini şöyle dile getirdiler.

 

VATANDAŞLAR OLARAK KORKUYORUZ ARTIK

 

Mehmet Metin (Emekli), Elektriğe yapılan bu 14.9’lük zam oranını çok buluyorum. Zaten bütçemiz dar. İtiraz etme hakkımızda dahi yok. Durumumuz ortada ve daha da   gelecek zamlar var. Vatandaş olarak derdimizi anlatmaya korkuyoruz artık. Allah bizlerin yardımcısı olsun demekten başka diyecek bir şey bulamıyorum” dedi.

 

 

KARA KIŞ GELİNCE MASRAFLAR DAHADA ARTACAK

 

Küçük Sanayi esnaflarından Özen Oto Egzoz’un sahibi Şaban Kırım,  “Sabah kalıyoruz zam. Akşam yatıyoruz zam. zam zam her gün zam. Başka zamlarda gelecek gibi görünüyor. Vatandaşlar şuan anlamıyor ama hele bir kara kış gelsin doğalgaz masrafları da eklensin insanlar, o zaman anlayacak. Masraflar ikiye belki de üçe katlanacak. Bizi yönetenler zam yaparken biraz insaflı olmalarını istiyoruz. Bizlerin onlar gibi geliri yok. Belki inanmayacaklar ama gerçekten zor geçiniyoruz” diye konuştu.

 

 KAÇAK ELETRİK KULLANANLARIN CEREMESİMİ BİZ ÇEKİYORUZ

 

Zamlarla hayatın devam ettiğini söyleyen Çerkezköy Çiftçi Malları Koruma Eski Başkanı Ahmet Çelebi(Emekli)- “Hayat devam ediyor. Biz 1984 yılından beri bu zamlara alışığız. Vatandaşa gelen vuruyor giden vuruyor. Devlet zam yapacağına kaçak elektrik kullananları yakalasın. Onların ceremesini vatandaşlar olarak bizler çekiyoruz” dedi.

 

ELEKTRİK ZAMMINI ÇOK BULUYORUM

 

Köşem Büfe’nin sahibi İbrahim Çay ise, “ Yapılan 14.9’luk ekektrik zammını çok buluyorum. Gerçekten çok. Dükkanda birçok dolap var. Bunların maliyeti nasıl ödenecek. Kirayı yetiştiremezken, bu zamlarla faturayı nasıl ödeyeceğim endişesi içindeyim.İşler dersen durgun. Bu 14.9’luk elektrik zammı bizi şok etti. Bu zam geri çekilsin yada yok denecek kadar zam yapılsın” ifadelerini kullandı.

 

 

ESNAFIN YÜZDE 80’İ KAN AĞLIYOR

 

Hayrabolu ve Malkara ilçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği lokali işletmecisi Sabahattin Çelik, “Her şeye zam geliyor. Zam gelmedik gün yok. Bu nedir zam üstüne zam. Avrupa ülkelerinde bu kadar sık zam yapılmıyor. Ticarethanelerde elektriğin daha ucuz olması lazım ama şuan Türkiye’de bu durum tam tersi. Bu faturaları esnaf nasıl ödeyecek. Devletin zamı geri çekmesi lazım. Ben Emekliyim, bize yüzde 4 zam yapıyorlar ama elektriğe, doğalgaza gelince yüzde 15 zam. Bize verdikleri zam nerde elektriğe gelen zam nerde.  İnsanlar artık zamlara sesini çıkarmıyor. Ama çaya şekere  zam yapınca sen nasıl zam yaparsın diyorlar. Esnafların yüzde 80’i kan ağlıyor. Biz artık faturalara çalışıyoruz. Böyle giderse faturaları da karşılayamayacağız. Emekli maaşına ve çalışanlarada  elektriğe yapılan zam oranında   zam yapılsa vatandaşlar bu kadar sıkıntı çekmeyecek. Yaz olmasına rağmen 240 lira elektrik faturası geldi. Kışın ne olacak maliyet 2 katına üç katına çıkacak. Biz bu masrafları nasıl ödeyeceğiz. İnsanlar gelen zamlarla faturalarını nasıl ödeyeceğim derdine düştü, hal böyle olunca da kahvehaneye nasıl gelecek. Benim talebim bu zam geri çekilsin” diyerek tepki gösterdi.

 

 KAÇAK KULLANANLARIN ELETRİĞİNİ BİZLER ÖDÜYORUZ

 

“Zamlar Türkiye’nin acı kaderi” diyen Bahadır Otomotiv sahibi Bahadır Keskin, “Kimse yapılan zamlara sesini çıkarmıyor. Doğalgaza da zam yakındır. Devlet çorba kaşığı ile veriyor, kepçe ile geri alıyor. Ayrıca açıklanan enflasyon rakamlarına da inanmıyorum. Bence rakamlar daha fazla. Günümüz koşullarında yaşam şartları ağır.Vatandaş karnımı nasıl doyuracağım derdinde.Bir çok insanımız işsiz  bunlar ne yer ne içer nasıl fatura ödeyecek.Kaçak kullananların elektriğini bizler ödüyoruz.Bizleri yönetenlerden isteğimiz bu zammı geri çekmeleridir”dedi.

 

 

EMEKLİYE %4 ELEKTRİĞE %14.9 ZAM NE YAPACAĞIZ ŞİMDİ

 

  Süleyman Bilgin (Çiftçi)-  “Tarlamı 3 bin lira mazot maliyeti ile sürerken şimdi 5 bin 800’e sürüyorum. Şimdi de elektriğe beklemediğimiz şekilde %14.9 da zam geldi. Ne yapacaksın, nasıl tepki göstereceksin? Bilmiyorum. Gerçekten şok olduk. Emekliye yüzde 4 zam yapılırken,  elektriğe yüzde 15 zam yapılıyor. Akaryakıta da devamlı zam yapılıyor.Çiftçi olarak bizlerde zor durumdayız. Birilerinin kaçak kullandığı elektriği biz ödüyoruz. Bize ödettiriyorlar. Sık sık yapılan zamlar yüzümüzü güldürmez oldu. Zamı yapanlar bu zammı geri çeksin”şeklinde konuştu.

 

 

 ZAMLAR BELİMİZİ BÜKTÜ

 

 Küçük sanayi esnaflarından İstek Oto sahibi Hüseyin İstek, “Yeni yapılan 14.9’luk  elektrik zammı çok fazla ya düşürülsün ya da geri çekilsin. Ne yapacağız her şeye zam geliyor. Zamlar belimiz büktü. Şaşırdık artık nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz . Özellikle küçük esnaflar olarak iş potansiyelimizde az. Günde bir müşteri gelecekte eve ekmek götüreceğiz biz bunun derdindeyken bu zam bizi şok etti.Artık bu zamlar durulmalı.Biz vatandaş olarak bu konularda da özgürce düşüncelerimizi söyleme hakkımızın olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

 

YAPILAN ZAM ÇOK

 

 İdaş Çerkezköy Bayii Bekir Tombaş, “ Elektriğe yapılan zam geçen kışında aynısı oldu. Ayda 700-800 lira elektrik faturası öderken bin lira ödemeye başladık. Şimdi bu  yapılan zamlarla birlikte bin 250 lira öderiz herhalde. Zamlar çok fazla. İşlerde durgun gidiyor. Nasıl olacak bilemiyoruz.Eski işlerde yok.Eğer elektriğe zam gerekli ise bu makul bir seviyede olabilirdi. Mesela en az yüzde 2 yapılabilirdi ancak yapılan zam çok fazla” dedi.

 

ZAMLARLA İNSANLAR DAHA DA MUTSUZLAŞIYOR

 

Elektrik zamlarının insanların belini büktüğünü söyleyen Ümit Alageyik(İşçi)- “Asgari ücretli çalışan birisiyim. Zamları nasıl kaldıracağımızı artık şaşırdık. Şoktayız. Hayat gittikçe çok zorlaşıyor. İnsanlar artık mutsuz. Gelen zamlarla birlikte daha da mutsuzlaşıyor. Bu zamları kaldıracak vatandaş sayısı az. Vatandaş faturalarını ödüyor ama nasıl ödüyor bunu düşünen ve gören yok. Milletvekillerine verilen bayram ikramiyesi kadar yılda en az bir defa da bizlere verilmeli en azından bir nefes alalım” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10