NKÜ'de akademik yıl başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin 2019-2020 akademik yılı açılış törenine katıldı. Burada konuşan Şentop, Türkiye'nin, Fırat'ın do?

Tekirdağ 8.10.2019 13:37:00 0
NKÜ

Törene Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, , Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Garnizon Komutan Vekili  Piy. Alb. Barış Parın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç, Adalet Komisyonu Başkanı Naci Ergin, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel,NKÜ Rektörü Mümin Şahin, Baro Başkanı Sedat Tekneci, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katılım gösterdi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Değirmenaltı Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salon’da gerçekleşen açılış töreni, Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından sunulan müzik dinletisi eşliğinde başladı.Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin “ Gerçek anlamda bir bilim yuvası olan üniversitemizde, bir akademik yıl daha başlıyor. Bugün yeni akademik yıla “merhaba” demenin heyecanını ve kıvancını hep birlikte yaşıyoruz. Hepiniz, 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Törenimize hoş geldiniz. Kıymetli Meclis Başkanım, Üniversitemizin bilime, ülkemize ve bölgemize dinamizm katarak ileriye taşıyan yatırım ve projelerini size sunma fırsatı vermenizden, yoğun programınız arasında Üniversitemize teşrif edip onurlandırarak, akademik yıl açılış heyecanımızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.” Dedi.

 

“5 BİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

 

Şahin “ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi göreve geldiğim 9 aylık süre içerisinde Balkanlardaki sesimizi, kendimizi daha iyi nasıl hissettiririz, oradaki sorunlara ya da çözüm odaklarına bir katkıda bulunabilir miyiz olgusuyla Tekirdağ’da Balkanlardaki kardeşlerimiz için üniversite sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla ilgili olarak YÖK ile irtibat sağlayarak Türkiye’de sadece iki üniversitede olan Balkan kontenjanı hakkını çok şükür Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de kazanarak 3 üniversiteden biri olmuştur.  Şu anda 918 olan yabancı uyruklu öğrenci sayımızı bu sayede ilk dört yıl sonunda 5000’e çıkarmayı hedefliyoruz. Fen Edebiyat Fakültemizde Balkan Dilleri Bölümü açmak için gerekli hazırlıkları tamamladık. Yine Aralık ayında Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği işbirliği ile Rumeli Tekirdağ Göç Çalıştayı yapmayı planlıyoruz.  Mevcut Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yanı sıra Rumeli Araştırmaları Enstitüsü kurulum çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda başvuru dosyamız YÖK’ün onayını bekliyor. 2020 yılı içerisinde KADEM ile ortaklaşa Uluslararası Rumeli Sempozyumu, bunun devamında da inşallah daha güzel çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Şahin, gerçekleştirilen çalışmalar ve planlanan projeler hakkında bilgi vererek, Üniversitemizin kısa sürede bu seviyeye ulaşmasında katkı sağlayan herkese teşekkür ederken konuşmasını “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bir bilgi, teknoloji ve yaratıcı düşünce ile araştırarak ve övünerek bilim üretme yeridir. Öğrencilerimizi ülkemizi daha üst seviyelere çıkarmak için analiz ve gözlem gücü yüksek, görüşlerini uygarca açıklayabilen Türkçemizi doğru kullanan sosyal çevresiyle iyi iletişim kuran tarihimize ve kültürel değerlerine bağlı, başkalarının haklarına saygılı olarak en büyük katkıyı yapacaklarına inancım tamdır. Göreve geldiğimiz günden bu yana bizlere verdiği katkılardan dolayı herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

TERÖR YAPILANMASINA MÜSAADE ETMEMEKTEDİR”

 

2019-2020 akademik yılı açılış töreni TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a bilim, teknoloji, sanat, kültür ve sosyal hayatın gelişmesi yolunda ve NKÜ temel değerleri doğrultusunda, seçkin hizmet ve katkılarda bulunmasından dolayı alınan Üniversite Senato Kararı gereğince Fahri Doktora ünvanı takdimi ve cübbe giydirme töreni ile devam etti. Türkiye'nin, Fırat'ın doğusuna yönelik olası operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Prof Dr. Mustafa Şentop "Onlar Türkleri, Orta Anadolu'da toplayıp güneydoğusunda ve kuzeydoğusunda 2 devlet kurmak arzusundaydılar. 100 yıl önce Türkiye, çok zor şartlar altında yarım asırdan fazla bir zaman kesintisiz devam eden savaş sonrasında ekonomik yıkım, nüfus kaybı, toprak kaybı içinde çok ağır şartlardayken bu projeye 'hayır' demiş, diyebilmiş ve o kadar ağır şartlarda olmasına rağmen savaşarak bu projeyi uygulanamaz hale getirmiştir. 100 yıl sonra bugün de Türkiye aynı kararlılıkta Misak-ı Milli sınırları içinde böyle bir operasyona, bir ameliyata müsaade etmeyeceğini kesinlikle ve yüksek dille dünyaya haykırmaktadır. Bu bakımdan Türkiye'nin güneyinde oluşturulmaya çalışılan Irak ve Suriye'deki asayişsizlik ve ekonomik siyasi bakımdan yönetilemez bir devlet olma imkanını, fırsatını; Türkiye'nin güneyinde bir terör örgütüne ara açmak için istismar ettiler, kullandılar. Türkiye uzun zamandır Suriye'de özellikle bir terör örgütünün yarım asra yakın Türkiye'de mücadele ettiğimiz örgütün uzantısı PYD/YPG'nin orada bir terör alanı oluşturmasına müsaade etmeyeceğini uzun zamandır söylüyor. Türkiye'nin maksadı sınırları ötesinde mutlaka bir operasyon gerçekleştirmek değildir. Türkiye'nin maksadı sınırlarının dibinde bir terör yapılanmasına müsaade etmemektir” diye konuştu.

 

'BUNU GERÇEKLEŞTİRECEK GÜÇTE VE KARARLILIKTAYIZ'

 

'Güvenli bölge' oluşturulmadığı taktirde Türkiye'nin, o bölgede sınır ötesini terörden temizleme gücüne sahip olduğunun altını çizen Şentop, "Bunun nasıl sağlanacağı önemlidir. Türkiye bu konuda müzakereler, görüşmeler yoluyla hareket etmeyi her zaman tercih etmiştir; bunu denemiştir, denemektedir. Ama bu başarılı olmadığı takdirde sınır ötesi operasyon da dahil olmak üzere her türlü ihtimali Türkiye düşünmekte, planlamakta veya gerçekleştirmekte bir an bile tereddüt etmeyecektir. Biz sınırlarımızın hemen bitişiğinde, öbür tarafında bir terör oluşumuna müsaade etmeme konusunda kararlılık içindeyiz. Bunu kimsenin test etmeye kalkmaması lazım. Ben bunu Suriye'de aktif olarak bulunan bütün güçlerin de fark ettiği kanaatindeyim. Eğer oradaki bölge terör ve teröristlerden arındırılmadığı halde başka bir ihtimal daha var; arındırılmadığı zaman Türkiye, sınır ötesi operasyonla da bunu gerçekleştirecek güçte ve kararlılıktadır" diye konuştu.  

 

“143 ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA ÖĞRENCİYE SAHİBİZ”

 

Prof.Dr. Mustafa Şentop üniversitenin 2019-2020 Akademik Yılının ilk dersini vererek “18 milyonun üzerinde öğrenci sayımız var üniversitelerimizde de 7 milyon öğrencimiz mevcut, Türkiye Dünyadaki 143 ülkenin nüfusundan daha fazla öğrenciye sahip bir ülke. Bu en önemli gücümüz. Yeni bir dönem başlıyor, bu eğitim öğretim döneminin vatanımız için, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Doğup büyüdüğüm memleketim olan Tekirdağımıza büyük bir değer katan Namık Kemal Üniversitemizin akademik yılı açılış töreninde beraber olmaktan ayrıca bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Namık Kemal, bizim tarihimizdeki ayrıcalıklı şahıslardan birisidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de böyle tarihimizdeki önemli sahsiyetin ismini taşıması sebebiyle hem imtiyazlıdır hem de sorumluluk üstlenmektedir. Bu üniversitemizde okuyan tüm öğrencilerimizin öncelikle bilmesi gereken şey, Namık Kemal’in hayatı, fikirleri ve tarihi duruşudur. Üniversitemizin de bu noktada “Vatan Şairi” Namık Kemal’i ihmal etmediğini, çalışmalara özel önem verdiğini biliyorum.” diyerek Namık Kemal’in fikirleri hakkında bilgilerini paylaşarak tarihimizdeki yeri ve önemine değindi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10