Yüceer: Suudi Arabistan ile aynı kümedeyiz

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr.Candan Yücer, Türkiye'nin kadınların siyasete katılımında Suudi Arabistan gibi ülkelerle aynı kümede olmasının kabul edilemez olduğunu belirti. Yüceer, â

Çerkezköy 4.12.2019 15:50:00 0
Yüceer: Suudi Arabistan ile aynı kümedeyiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5 Aralık Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Kabulünün 85. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, “5 Aralık, büyük bir devrimin yıl dönümüdür. Medeni Kanunla aile içinde erkekle eşit haklara sahip olması güvenceye alınan kadının, artık eşit yurttaş olarak kabul edilişidir” dedi.

 

NE PARLEMENTODA  NE YEREL YÖNETİMDE

 

Aradan geçen 85 yılda Türkiye’nin kadınların siyasete ve yönetime katılımı noktasında eksikliklerin sürdüğünü kaydeden Yüceer “ Toplumun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, Meclis’te kadın temsili sadece yüzde 17.3’tür. 30 Büyükşehir Belediyesi’nden yalnızca 3’ünün başkanı kadındır. Kadın muhtar oranı sadece yüzde 2’dir. Yani kadınlar ne ülke siyasetinde ne de yerel yönetimlerde hak ettiği gibi temsil edilmektedir” dedi.  Yüceer, eşitsizliğin sadece siyasete katılımda değil, kamu yönetiminde de sürdüğünü belirterek, “Kamuda 9 erkek üst düzey yöneticiye karşılık sadece 1 kadın üst düzey yönetici bulunuyor. Kadın vali ve kaymakam sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor” dedi.

 

SUUDİ ARABİSTAN İLE AYNI KÜMEDEYİZ

 

Türkiye’nin kadın parlamenter oranına göre dünyada 120. sırada olduğunu vurgulayan Yüceer, Parlamentolar Arası Birlik’in Parlamentoda Kadın İndeksi’nde Türkiye’nin, kadın hakları bakımından son sıralarda yer alan Suudi Arabistan ile aynı kümede değerlendirildiğine dikkat çekti.Türkiye’nin kadın bakan oranı bakımından ise dünyada 137. sırada olduğunu kaydeden Yüceer, “Kadınların seçme ve seçilme hakkını 85 yıl önce kabul etmiş bir ülkenin bu alanda böyle geri bir noktada olmasının en büyük nedeni, kadın-erkek eşitliğinin fıtrata aykırı olduğunu düşünen anlayıştır. Kadınların siyasete ve kamu yönetimine katılımının önüne konan engeller, kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören anlayışı tetikliyor. Bu durum, eğitimden iş hayatına kadar her alanda eşitsizlikleri derinleştiriyor. Kadına yönelik şiddeti besliyor. Kadınların canına kıyanlar, tehdit altındaki kadınları korumayanlar bu çağdışı anlayıştan güç buluyorlar” dedi.

 

KADINLAR ‘ARTIK YETER’ DİYOR

 

Cumhuriyetin kazanımlarına yönelik saldırılarla, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların aynı merkezden geldiğini kaydeden Yüceer, “Ayşe Tuba Arslan cinayetiyle bir kez daha gördüğümüz gibi, kadını şiddet gördüğü eşiyle dahi uzlaşmaya zorlayan anlayışa ‘artık yeter’ diyoruz. Kadınlar, şiddet ve ayrımcılık cenderesini dayanışma ve mücadeleyle aşacak. Cumhuriyet Devrimleri bu mücadelede en büyük yardımcımız olacak. Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 85. yılını bir kere daha kutluyor, bu devrimin en büyük mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ü şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10