Hacıbekiroğlu, Zamanı yönetmek imkansız değildir

Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası'nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından 'Toplantı ve Zaman Yönetimi' konulu seminer verildi. Hacıbekiroğlu, "Zamanı yönetmek imkansız değildir. Arzu

Çerkezköy 17.12.2019 17:55:00 0
Hacıbekiroğlu, Zamanı yönetmek imkansız değildir

Dün saat 13.30’da ÇTSO Konferans Salonu’nda ‘Toplantı ve Zaman Yönetimi’ konulu seminer verilirken, konferansa ilgi yoğun oldu.

 

RAKİPLERİMİZ ARTIK İNSANLAR DEĞİL ROBOTLARDIR

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Ülkemizin ihtiyaçları, arge, inovasyon, bilim, sürdürülebilirlik, nitelikli insandır. Çünkü 100 kişiden 1’i kitap okuyor. Genç işsizlik yüzde 24.8, rakiplerimiz artık insanlar değil robotlardır. Mutlu ve zamanı etkin kullanmayı bilmiyoruz. Sanayi sektörü yüzde 2.7, inşaat yüzde 2.7 küçüldü. Yatırımlar yüzde 22.8 azaldı.” dedi.

 

ÇALIŞMA SAATLERİNE BAKTIĞIMIZDA BİZ 11’NCİ SIRADAYIZ

 

“Ekonomiye baktığımız zaman dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülke Amerika’dır”diyen Hacıbekiroğlu,  “Ardından Çin hızlıca ilk üçe girmeye başladı son yıllarda. Nüfusa baktığımızda Türkiye’nin nüfusu ile Almanya’nın nüfusu hemen hemen aynı. Çalışma saatlerine baktığımızda biz 11’nci sıradayız onlar en az çalışan ülkeler arasında ekonomik gücüne baktığımızda Almanya hem sistemli çalışma hem de dünyaya örnek olma yol gösterici olma konumunda çok iyi bir konumda. En genç nüfusa sahip ülkeyiz. Böyle düşündüğümüzde en yaşlı ülkeye sahip gri konumunda Almanya’dır.” diye konuştu.

 

BİZ NEDEN ZAMAN YÖNETEMİYORUZ?

 

Plan ve hedeflere ulaşmak için istikrarlı ve sistemli bir şekilde çalışmak. Çalışmaktan kastım kendimizi geliştirmek üzere zaman yöntemi tekniklerini kullanmak üzere kendimize yatırım yapmak.  Peki, biz neden zaman yönetemiyoruz? Araya giren telefon görüşmeleri, beklenmedik anda gelen ziyaretçiler, verimsiz toplantılar, hedefsiz çalışmak ve yaşamaktan kaynaklanıyor. Yani günü geçirmek haftayı geçirmek, ayı geçirmek geriye dönüp baktığımızda amacımıza hedefimize ulaştım mı? Gibi analizler yapmamaktan kaynaklanıyor.” dedi. Hacıbekiroğlu, “Acil ve önemli yapılması gereken şeyleri bekletiyoruz önemsiz şeylerle belki de çok sık uğraşıyoruz. Bunun kök nedeni birçok şey olabilir. Sizin zamanınızı her gün alan şeyi kökten çözebilirsiniz. O yüzden 2 haftanızı not etmenizi ve sonra dönüp gerçekten hedefleriniz ve amaçlarınız için zamanınızı doğru kullanıyor musunuz? Onu karşılaştırın. Yani aksiyonlarınız ve eylemleriniz sizi amacınıza ulaştırıyor mu? ona bakılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

GEREKSİZ BİR ZAMAN HARCADIĞIMIZ KONULAR BİZİM ZAMANI YÖNETMEMİZE ENGEL OLUYOR

 

Hacıbekiroğlu, “Dağınık masa, dağınık dolaplar yani sıklıkların düzensiz olması bilgisayardaki arşivlerinizin düzensiz olması size o kadar çok zaman kaybettiren unsurlar ki dağınık kafa yani sürekli yoğun. Bunun nedeni plansızlıktan kaynaklanıyor. Bunu da oturtmak lazım.” diye konuştu. Hacıbekiroğlu, “Etkin olmayan niş devri yani biz iş devrini al bu işi sen yap diye veriyoruz. Ama o kişi yeterince o konuda yetkin olmadığı için onun eksik ya da yanlış yaptığı şeyi düzenlemek ve toparlamak konusunda da çok zaman kaybediyoruz. Ve onun yaptığı işi kontrol etmediğimiz için bu da bize bazen yanlış yapılan işi krizle öğreniyoruz. Gereksiz bir zaman harcadığımız konular bizim  zamanı yönetmemize engel oluyor.” dedi.

 

OKUDUĞUNU DOĞRU ANLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

 

“Bir seferde çok işe kalkışıyoruz” diyen Hacıbekiroğlu,  “Aynı anda birçok işi yapabilen çok az sayıda kişi var. Ama bu geliştirilebilir bir şey. Ancak sırf hayır demek istemediğiniz için yöneticinize karşı ya da yöneticinize karşı iş kaybetme korkusu ya da hayır demenin yöntemini yeterince bilmediğiniz ya da böyle anlayışlı yöneticiler olmadığı için aynı anda yapıyorsunuz. Bazen yeterli personel olmadığı için de yapıyorlar. Verimsiz ve yavaş okuma, yani okuma hızı artırmak ile birlikte okuduğunu doğru anlamak gerekir. Hızlı okuyabilir ancak okuduğunu yanlış anladığı için yanlış uygulamalarla gereksiz bir zaman kaybına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

 

İNANARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMANIZ LAZIM

 

Hacıbekiroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Gelişime ve değişime açık olmak. Yani bugün burada toplandıysak nedeni zamanı daha iyi yönetmek için toplandık. Ama bu eğitimle olacak bir şey değil. Zamanı yönetme disiplini yaşam boyu devam etmesi gereken ve burada kendinize uygun teknikleri oluşturmanız gerekir. Bulduğunuzda da inanarak sürdürülebilir olmanız lazım.”

 

İLETİŞİMSİZLİK EN BÜYÜK ZAMAN KAYBETTİRİCİDİR

 

En kıymetli ve en önemli şeylerden bir tanesi de yetersiz ve açık olmayan iletişim yani iletişimsizlik en büyük zaman kaybettiricidir” diyen Hacıbekiroğlu, “Doğru olmayan ve gecikmiş bilgiler yani bir bilginin doğru olduğunu bilmeden başkasına vermesi en büyük zaman kaybettiricilerden bir tanesidir. Ve o bilginin alınan kararın ilgililere zamanında iletilmemiş olmaması da kurum için kişiler için çok ciddi bir zaman kaybına neden oluyor. En önemli zaman tuzaklarından bir tanesi kararsızlık. Karar veremiyor olmakta çok fazla zaman kaybettiriyor. Hızlı doğru ve emin karar vermek en önemli zaman kazandırıcılardan bir tanesidir.” şeklinde konuştu.

 

ERTELEMEK, İNANILMAZ BİR ZAMAN TUZAĞI HALİNE GELİYOR

 

Hacıbekiroğlu, “Bütün yöntemler ve zaman yönetimiyle ilgili ne kadar çok güncel çalışmalara baktıysam da en bariz şey ertelemek. Bugün yapmamız gereken bir şeyi eğer ondan daha acil bir şey yoksa etelemiyor olmamız gerekir. Ertelediğimiz her şey zaman kaybına ve başka bir işin yanına eklenmesine sebep oluyor ve  ciddi bir zaman kaybına neden oluyor. Bırakın zamanı ertelediğiniz her konu bir krize neden oluyor. Küçücük bir konu iken yapmadığımız konu yanına başka başka konuları dahil ediyor ve inanılmaz bir zaman tuzağı haline geliyor.” dedi.

 

SADECE HAYIR DEMEYİN ÖNERİDE BULUNUN

 

Sorgulamak ve önermek her zaman kişiyi sağlam tutacağını söyleyen eğitmen Hacıbekiroğlu, “İnanmadığınız yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmıyorken de bunu ifade etme şekli yine saygınlığınız ve kendi karakterinize uygun olması önemli. Bazen şunu da yapıyoruz. Bir karar alındığında önce onun olumsuz tarafına bakıyoruz. Ve şikâyet etmeye çalışıyoruz. Savunmacılık da aslında ciddi zaman göstericilerdendir. Eğer bir şeye alternatif yönetimiz varsa çözümüyle öneride bulunmamız lazım. Sadece hayır diyebilmek için değil. Şöyle yaparsak daha iyi olmaz mı? Diyebilmek gerekir hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda.”diye konuştu.

 

AĞZIMIZDA İSTİYORUM VAR AMA EMEK SARF ETMEKLE İLGİLİ TEMBELİZ

 

Neden sonuç ilişkisi kurabilmek hayatın en önemli taraflarından biri olabileceğini belirten Hacıbekiroğlu, “Neden sonuç ilişkisi tek başına bir eğitim de olabilir. Niye yaşıyorum? Hangi amaca hizmet ediyorum? Ölünce ne olacak? Kariyerinde gerçekten ulaşmak için yeterince çaba harcıyor muyum? Yoksa sadece istiyor muyum? Çünkü biz istiyoruz hep talep ediyoruz. Hep ağzımızda istiyorum var ama emek sarf etmekle ilgili tembeliz. Sistemli ve emek sarf ederek tutkuyla çalışma konusunda ciddi eksiklerimiz var.” dedi.

 

 DEDİKODU MEKANİZMASI CİDDİ ZAMAN KAYBETTİRİYOR

 

“Hemen bir şeye atlıyoruz sahipleniyoruz ama yarıda bırakıyoruz” diyen Hacıbekiroğlu,  “Onlarda bir yerde birikiyor karşımıza daha büyük bir sorun olarak çıkıyor. Dedikodu yapma ve gereksiz konularla çok zaman harcıyoruz. İnsanların olabildiğince eksik taraflarını konuşuyoruz. Ama kendimize hayatımıza ve işe değer katma konusunda ciddi bir eksiğimiz var. Dedikodu mekanizması ciddi zaman kaybettiriyor.” ifadelerini kullandı.

 

YAZMAK ÇOK EMİN OLDUĞUN ŞEYİ BİLE DÜŞÜNME FIRSATI VERİYOR

 

Hacıbekiroğlu, “Sosyal medya bağımlılığı çok ciddi zaman kaybettiriyor. Sosyal medya kullanıyorsanız takip ettiğiniz kişiler size değer katmalı yoksa yediği yemeği onu bunu paylaşanlar size bir şey katmaz. Sosyal medya bağımlılığında 10 saniye de bir elinize alıyoruz geziyoruz. Ciddi bir bağımlılık ve insanlar bunun farkında değil. Gereksiz WhatsApp grupları zaman kaybettiriyor.” dedi. Hacıbekiroğlu, “Zamanı yönetmek imkansız değildir. Arzu ettiğimiz ve yaşamın bize hizmet edeceği şekilde zamanı yönetmek mümkün en büyük engelin kendiniz ve kendi düşünceleriniz olduğunu unutmamanız lazım. O zaman mutlaka not etmek ve yazmak gerekiyor. Her ne kadar teknoloji gelişmiş olsa da hiçbir zaman liderliğini bırakmayacak gibi görünüyor. Yazmak çok emin olduğun şeyi bile düşünme fırsatı veriyor. O nedenle de plan yapmak bunu yazılı hale getirmek ve sonuçlandırmak gerekiyor.”diye konuştu.

 

HEDEFLER KOYUN VE UYGULAYIN

 

“Yeni yıllar yeni aylar hedef yazmak için önemli zamanlardır” diyen Hacıbekiroğlu, “Kendi hayatınıza, iş hayatınıza ve aile hayatınıza ait hedefler koymanız gerekir. Ama bunu sonuçlandırıyor olmak gerekir. Mutlaka bitmesi gereken tarih olmalı ve bittiği tarihte de sizi kontrol edecek bir mekanizmanın da olması gerekiyor. Zamanında yapılmayan her şey kriz oluşturuyor ve kriz yönetimi konusunda uzman değiliz. Krizlerden de önlem almıyoruz. İşlere daha duygusal yaklaşıyoruz. Her şeyi zamanında yapmak kişinin başarısını arttırıyor. Onun için hedefler koyun ve uygulayın.” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

  


0282 726 91 91
0282 747 65 10