Kaplan: Yerel basından yüzde 15 komisyonu kaldırın

Yerel medya malî yönden büyük bir sıkıntı içinde olduğunu söyleyen İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, "Resmi ilanlardan KDV'yi kaldırması, yerel basından yüzde 15 komisyon alınma

Tekirdağ 19.12.2019 16:21:00 0
Kaplan: Yerel basından yüzde 15 komisyonu kaldırın

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin 8. Turunda aleyhte İYİ Parti Grubu adına söz alarak meclis kürsüsünde bir konuşma yaptı. Çin’in Uygur Türkler’ine yaptığı zulmü kınayarak başlayan Kaplan, Tekirdağ Müftlüğü’nün 10 Kasım’da müftülüğün bayrağını yarıya indirmemesine değindi. Kaplan, “Günümüz Diyanet İşleri  Başkanlığının Mustafa Kemal Atatürk’le  ve Cumhuriyetle ilgili sorunu mu vardır. Yıllardır Cuma hutbelerinde, milli bayramlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları maalesef anılmıyor. Bu toprakları bizlere vatan yapan, ülkemizin kurucusunu ve onunla birlikte mücadele eden silah arkadaşlarını siyasi figür olarak görmek büyük aymazlıktır. Unutulmasın ki Diyanet, Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumudur. Yüce Dinimizin siyasete alet edildiğini, yaşanan bazı olaylarla maalesef görmekteyiz. 10 Kasım’da tüm Türkiye’de bayraklar yarıya indiği halde, Tekirdağ İl Müftülüğündeki bayrağımız yarıya inmedi” diye konuştu.

 

‘’YEREL BASIN BÜYÜK SIKINTI İÇİNDEDİR’’

 

Yerel basının içinde bulunduğu sıkıntıları gündeme getiren Kaplan, “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün kesin hesabını görüştüğümüz bütçede değinmek istediğim bir husus var. O da yerel basının sorunları. Demokrasilerin 4. Gücü olan yerel medya malî yönden büyük bir sıkıntı içindedir. Bu sebeplerle birçok gazeteci işsiz kalmıştır. Basın İlan Kurumunun verdiği resmi ilanlardan KDV’yi kaldırması, yerel basından yüzde 15 komisyon alınmasını kaldırması bir nebze olsa da yerel basını rahatlatacaktır. Ayrıca yargı ilanlarının gazetelerde yayınlanmaması ile ilgili çalışmaların yapılacağı duyumlarını almaktayız.  Gazetelere resmi ilan dağıtan Basın İlan Kurumunun gelirinin yaklaşık yüzde 60’ı yargı ilanlarından oluşmaktadır. Yargı ilanlarının gazetelerde yayınlanmaması, yüzlerce gazetenin kapanmasına ve yine binlerce gazetecinin işsiz kalmasına sebep olabilecek etkenler arasındadır. Teknolojinin ve dijital gazeteciliğin revaçta olduğu bu zamanlarda, en az 200 gazetenin yandaş dağıtım şirketi eliyle bayilerde satılması zorunluluğu kaldırılmalıdır. İlçelerdeki yerel gazetelerin dağıtım izinleri kendilerine verilmelidir. Dağıtım şirketine ödenen maliyet ortadan kaldırılacak ve böylece yerel gazeteler desteklenmiş olacaktır” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10