TBMM Başkanı Şentop: Ortadoğuda sular ısınıyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, memleketi Tekirdağ'da inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Şentop, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani dahil 7 kişinin, ABD'nin Irak'ın başkenti Bağ

Tekirdağ 5.01.2020 13:50:00 0
TBMM Başkanı Şentop: Ortadoğuda sular ısınıyor

Tekirdağ'da inceleme ve ziyaretlerde bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından balıkçı iskelesinde başlatılan restorasyon çalışmaları inceledi. İskele hakkında Şentop, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’den bilgi aldı.

 

BİLGİLER VERDİ

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Başkan Kadir Albayrak ile bir araya geldi. Prof. Dr. Şentop, ziyarette Büyükşehir Belediyesi şeref defterini imzaladı. Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesinin kuruluşundan bu yana il genelinde gerçekleştirdiği hizmet, yatırım ve projelerle ilgili TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'a bilgi verdi.

 

TEKİRDAĞ TÜRKİYE'NİN SAYILI ŞEHİRLERİ ARASINA GİRECEK

 

Tüm birimlerle Tekirdağ'a kaliteli bir belediyecilik hizmeti vermek için çaba gösterdiklerini belirten Başkan Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediyesi ve merkezi hükümetin de yatırımlarıyla, Tekirdağ'ın Türkiye'nin sayılı şehirleri arasına gireceğini söyledi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da Tekirdağ'ın kendi memleketi olduğunu ve bu şehrin bir milletvekili olduğuna dikkat çekerek Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a Tekirdağ'a yapılan hizmetler dolayısıyla teşekkür etti. Ziyarette Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, resmi kurum ve kuruluş müdürleri ile siyasi parti temsilcileri de yer aldı.

 

ORTA DOĞU’DA SULAR ISINIYOR

 

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Şentop, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani dahil 7 kişinin, ABD'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısıyla öldürülmesini değerlendirdi. Ortadoğu'da suların ısındığını belirten Şentop, “Birbirini takip eden çok önemli ciddi gündem maddeleri var. Bir huzur, bir barış, yarım asırdır bizim tanık olduğumuz, yaşadığımız süre içerisinde Ortadoğu'ya gelmedi. Bizzat Ortadoğu'da yaşayan halklar, devletler, ülkeler bu konuda öncülük etmeli bir, ikincisi tabi dünyanın başka yerlerinden buraya gelip petrol için, bilhassa yer altı zenginlikleri için faaliyet gösterenlerinde bölgeye ülke halkına, burada yaşayan devletlerin egemenlik haklarına da saygı göstermesi lazım. Dün yaşanan olayla ilgili İran'ın bir resmi görevlisi Kasım Süleymani, ABD tarafından ki, bu üstlenildi de, bir suikast ile öldürülmüştür. Burada Ortadoğu'daki gelişmeler başta Kasım Süleymani'nin oradaki faaliyetleri, yapmış olduğu işler ile ilgili tabi çok farklı yorumlar var. Bilhassa Suriye'de, Irak'ta yaşayan mezhep farklılıkları sebebiyle çatışmalar içerisinde bulunan çevreler arasında Kasım Süleymani'nin faaliyetlerine karşı reaksiyon gösteren bundan rahatsızlık duyan pek çok insan vardı. Sünniler ile ilgili yapılan katliamlara tepki gösteren çevreler vardı. Bu işin bir boyutu.” dedi.

 

BİR DAMLA PETROLÜN BİR DAMLA KANDAN DA KIYMETLİ OLDUĞU SÜRECE BARIŞ GELMEZ

 

Olayın başka bir boyutu olduğunu söyleyen Şentop, “Ama başka bir boyutu da şu anda egemenlik hakkına sahip bağımsız bir devletin bir kamu görevlisinin, devlet görevlisinin başka bir devletin yetkilileri tarafından 3'üncü bir ülke içerisinde öldürülmesi meselesidir. Bu anlamda uluslararası hukuk bağlamında da endişe verici bir tablo bu. Bunun Ortadoğu'da başta Irak olmak üzere gelişmelere önemli katkı vereceğini düşünmüyorum. Daha büyük gerginliklere, belki daha büyük çatışmalara sebebiyet verecektir. Bu bakımdan başta bölge devletleri olmak üzere, halkları olmak üzere ama bölgeye dışarıdan gelen askeri güçlerde dahil olmak üzere herkesin barışı hedefleyen, gerginlikleri azaltacak ve kısa bir zaman içerisinde de Ortadoğu'ya bir barış ve huzur iklimine kavuşturacak bir anlayış içerisinde hareket etmesi lazım. Tabi bir damla petrolün bir damla kandan da kıymetli olduğunu söyleyen anlayışlarla Ortadoğu'ya barış gelmez. Burada yaşayan halkların öncelikle huzura ve barışa sahip çıkmaları lazım. Endişe verici gelişmeler kısaca söyleyeceklerim.” diye konuştu.

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10