CHP'li Yüceer'den Bakan'a YDUS çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş sınavına, sınava giriş şartlarını taşımayan adayların da girmesinin mağduriyet yarattığına di

Bölgede Gündem 8.01.2020 15:46:00 0
CHP

ÖSYM tarafından 22 Aralık 2019 tarihinde yapılan Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) başvurularında, sınava giriş şartlarını taşımayan adayların da sınava girdikleri ortaya çıkmıştı. Bu durum, sınav sonuçları açıklandığında yan dal uzmanlık şartlarını taşımayanların da sıralamada yer almalarına neden olacağı için adaylarda büyük endişe yarattı. 

 

MAĞDURİYET YARATACAK

 

Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’de soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Şartları taşıyan uzman doktorlar, tercihlerini şartları taşımayan kişilerin de yer aldığı bir sıralamaya göre yapmak zorunda kalacaklardır.  Bu durumun mağduriyet yaratacağı ortadadır. Geçmişte ÖSYM’de yapılan usülsüzlüklerin gün yüzüne çıkmaya başladığı bir dönemde, devlet hizmeti yükümlülüğü yerine getirerek sınava girmeye hak kazanmış uzman hekimlerin tercihlerine etki edecek böylesi bir uygulama, adaylarda kaygı yaratmaktadır” diye konuştu. Bu nedenle adayların talebinin puanlama ve sıralama sonuçlarının açıklanmasının, sınava giriş yeterliliği olmayanların elenmesinden sonra açıklanması olduğunu belirten Yüceer, Bakan Koca’ya “Bakanlığınız, şartları taşımayan adayların sınavlarının yok sayılması, puanlama ve sıralamanın da bu işlemin ardından yapılması yönünde ÖSYM nezdinde bir girişimde bulunmuş mudur?” diye sordu. 

 

2018’DE KAÇ KİŞİ ELENDİ? 

 

Yüceer, 2018-YDUS sonuçlarına göre başarılı sayılan, ancak yerleştirme sürecinde sınava giriş şartlarını taşımadıkları tespit edilen kaç kişi bulunduğunu, bu kişilerden boşalan kontenjanlara ne şekilde yerleştirme yapıldığını sordu.  Ayrıca Yüceer, ilerleyen yıllarda yapılacak sınavlarda benzer sorun yaşanmaması için Bakanlığın bir çalışması olup olmadığı hakkında bilgi istedi.

 

'ADAYLARIN SAĞLIKLI TERCİH YAPMA HAKKI ELİNDEN ALINIYOR’

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Yüceer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya puanlama ve sıralama işleminin şartları taşımayan adayların sınavlarının iptal edilmesinin ardından yapılması için çağrı yaptı. Yüceer “Türkiye, bir haftadır eski ÖSYM Başkanı’nın itiraflarını dinliyor. Geçmişte sınavlarda yapılan usulsüzlükler ifşa ediliyor. Vatandaşlar haklı olarak endişe duyuyor. Bu ortadayken, tıpta uzmanlık yan dal sınavında şartları sağlamayan adaylara sınava girme imkanı tanınması, ‘şartları taşımayanlar da mı atanacak’ kaygısı yaratmaktadır. Şartları taşımayanlar yerleştirme sırasında açığa çıkarılacak olsa bile, bu durum diğer adaylar bakımından haksızlık yaratacak niteliktedir. Çünkü bir adayın, kaç kişinin hak etmediği halde başvurduğunu, koşulları taşımayanların elenmesinin ardından sıralamanın nasıl değişeceğini bilmesi mümkün değildir. Bu şartlarda başvurusunu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesi mümkün değildir. Bu nedenle, öncelikle yan dal uzmanlık şartlarını taşımayanlar elenmeli, sonuçlar bu elemenin ardından açıklanmalıdır” diye konuştu.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10