Kızılpınar'a çöplük yapılmayacak

Çerkezköy'ün Kızılpınar Mahallesi'ne taşınması düşünülen ve günlerdir Çerkezköy kamuoyunca merakla beklenen çöplük planı Tekirdağ Büyükşehir Meclisi'nin Ergene?

Tekirdağ 8.01.2020 18:08:00 0
Kızılpınar

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak Ayı Olağan toplantısı dün saat 14:00’da Ergene Belediyesi Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ

 

İlhan İmrak, Koray Önsel, Özgen Erkiş ve Bahadır Keresteci’nin mazeret bildirerek katılmadığı toplantıda Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel’e doğum günü sürprizi yapıldı. Toplantının ilk gündem maddesinde ise denetim komisyonu oluşturulurken, gizli oyla yapılan seçimde CHP Grubundan Volkan Soğancılar, Ali Gürsü Ergene ve Erhan Baştak, AK Parti grubundan da Metin Kanat ve Sıtkı Ercan seçildi.

 

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ

 

Meclis tatil ayı Ağustos olarak belirlenirken, meclis toplantılarının her ayın 2’inci Çarşambası gerçekleştirilmesi oy birliği ile kabul edildi. Plan değişikliği ile ilgili 3 gündem maddesinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Hayrabolu Şalgamlı Mahallesi 191 ada 9 nolu parselde kayıtlı arsa vasıflı, 1.736,67 m2 yüzölçümlü taşınmazın Hayrabolu Belediyesi’nin hizmetlerinde kullanılmak üzere Hayrabolu Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilmesi, Hayrabolu Şalgamlı Mahallesi, 191 ada 10 nolu parselde kayıtlı, arsa” vasıflı 1.262,03 m2 yüzölçümlü taşınmazın “pazar yeri” olarak kullanılmak üzere Hayrabolu Belediyesi’ne bedelsiz olarak devredilmesine ilişkin gündem maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

 

 

YÜKSEL: ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR

 

Meclis daha sonra önergeleri görüştü.  İlk önergede Süleymanpaşa’ya yeni bir spor salonunun yapılmasının gündeme alındığı belirtilerek, Zafer Mahallesi 3125 ada 165 parselde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı taşınmazın kapalı spor salonu yapılması için bedelsiz olarak Süleymanpaşa Belediyesi adına devredilmesi veya bedelsiz olarak 25 yıla kadar tahsis edilmesi talep edildi. Konuyla ilgili konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel “ Süleymanpaşa Belediyesinin bir tane spor salonu var. Bu da 1960’lı yıllarda yapılmıştır. Buradaki kapalı spor salonu ise ömrünü doldurdu. 500 kişilik bir salon şehir merkezinde ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Bunun tamamen yıkılması gerekiyor.  Şehrin merkezinde bulunan Muratlı Caddesi üzerinde sol tarafta 5 dekarlık bir spor alanı gördük. Tapu kayıtlarına baktığımızda büyükşehirimize ait gözüküyor. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanına bunu arz ettik. Biz de bu konuyu belediye meclisine getirdik. Böyle bir yatırımın ilçeye acilen yapılması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

 

“TÜM İLÇELERE YAPILSIN”

 

Yüksel’in konuşmasının ardından söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konunun komisyona havale edilmesi gerektiğini önerdi. Akay “ En azından protokolleri görerek çalışma yapılır. Fikirler tartışıldıktan sonra bir sonraki mecliste karara bağlanır” dedi. Akay’ın bu sözleri üzerine konuşan Yüksel “ Bana mantıklı bir şey söyleyin. Bu yatırımın önünü neden kesmeye çalışıyorsunuz? “ sözleri üzerine Akay “Kimsenin yatırımının önünü kesmek gibi bir niyetimiz yok. Burada meseleyi siyasi polemik haline getirmeye kimsenin hakkı yok. Derdimiz Tekirdağ’ın her karış alanına kim ne katkı sağlayacaksa Allah razı olsun demekte başka hiçbir şey yapmadık, bundan sonra da yapmayız. Derdimiz şuanda bir takas talebi var. Daha önce de Spor Bakanlığı tarafından şehrimize yapılacak yatırımlarla alakalı bugüne kadar ben Çerkezköy Belediye Başkanı olarak benim sınırlarımda yapılmak istenen yerle ilgili bugüne kadar bir resmi herhangi bir talep ve görüşmeyi gerçekleştiremedim. Bunun gerçekten yapılması şartını hep beraber zorlayalım. Bütün ilçelere yapılsın. Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanı da bir mülkle alakalı, bakanlığın yapacağın bir yatırımla alakalı en azından resmi muhatap olarak kabul edilebilmeli. Bugün buraya Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu şekilde gelmemeli. Bakanlık bir yazıyla böyle bir yer ihtiyacı doğduğunu, böyle bir yer talebinin olduğunu bildirsin, hemen ara komisyonda geçirelim. Yapılacaklar siyasi söylemlerle süslenmesin. Bakanlığımız da biz yazıyla bunu size bugüne kadar yazsaydı bu şekliyle meclise gelseydi gıkımı çıkarmazdım” diye konuştu.

 

AKAY İLE YÜKSEL İKİLİ POLEMİK YAŞADI

 

Yüksel ‘ Süleymanpaşa’nın konusu seni niye ilgilendiyor’ diyerek Akay’ı şov yapmakla suçladı. Yüksel’in bu sözleri üzerine iki arasında karşılıklı polemik yaşandı. Yüksel’in bu sözleri üzerine Başkan Akay “ Burası Büyükşehir meclisidir. Sıfatlarımıza, nerede oturduğumuza bakarak konuşalım. Ben burada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis üyesi sıfatıyla oturuyorum” dedi. Cüneyt Yüksel’in “Grup başkanı mısın, grup sözcüsü müsün” sözleri üzerine Vahap Akay “Hangi sıfatla söz alacağımı size sormayacağım. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına konuşuyorum. Biz büyükşehir belediye meclis üyeleri olarak buradayız. Hiç kimse Süleymanpaşa adına konuşamasın, Çorlu adına konuşamazsın, Kapaklı adına konuşamazsın diye bir şey söz konusu değil. Buradaki 62 meclis üyesi her ilçe hakkında söz alma hakkına sahip” diye konuştu.

 

“BİZ YAPALIM DEDİK YERİ DE VERMİYORLAR”

 

CHP’li büyükşehir belediye meclis üyesi Nedim Yılancı da toplantıda konuşarak “Çerkezköy Belediyesi daha önceki dönemde spor alanı olan bir yeri Gençlik ve Spor Bakanlığı’na verdi. Şuanda Spor Bakanlığı oraya tesis yapmamak için direniyor. Yeri verin biz yapalım, onu da vermiyor. Eğer verilecekse süre ve zaman şartı koyalım. Şuanda Çerkezköy’ün merkezinde futbol sahası yapılacak bir alan, 100 yıllık ilçede bir tane bakanlığa ait futbol sahası yok. Yeri vermişiz, 7-8 yıldır çivi çakılmıyor. Yeri verin biz yapalım dediğimizde geri de alamıyoruz” diye konuştu.

 

“BU YATIRIMIN SÖZÜ ALINMIŞ”

 

Tartışmaların ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “ Tartışmaların birinci kaynağı  şu yatırımlarım almaya giderken arkadaşlarımız, 3 belediye başkanı yerine 11 belediye başkanını alsalardı, biz de olsaydık orada bugün bu tartışma hiç olmazdı. Ancak olan olmuş. Bu yatırımın sözü alınmış. Tekirdağ’a bir spor salonu yapılacak. Cüneyt Yüksel bana telefonda sözünü aldık dedi. Bizim kendimizin ayırdığı, spor kompleksi yapmayı düşündüğümüz bir yer var. Bunu meclise getir, konuşalım dedim. Olay bundan ibaret. Deriz ki biz bunu veriyoruz ama 2020 yatırım programına alınmazsa geçersiz olması şartı koyarız” diye konuştu.

 

ÇÖP ALANI RED EDİLDİ

 

Ara komisyon yapılması meclis üyeleri tarafından reddedilirken, konu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. İkinci önergede de İmar Komisyonu üyelerine Mart ayı içerisinde Viyana, Prag, Budapeşte’ye sürdürülebilir kentlerin incelenmesi amacıyla teknik gezi düzenlenmesi konusu Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Çerkezköy kamuoyunun merakla beklediği  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen alternatif katı atık bertaraf ve düzenli depolama alanı için alternatif alan olarak belirlenen Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu alternatif mera alanları için kamun yatırımı kararı meclis tarafından reddedildi.  Öte yandan orta ve uzun vadede ihtiyaç duyulması halinde katı atık üretim tesisi için alternatif alan bulunması için büyükşehir belediye başkanı ve 11 ilçe belediye başkanından oluşacak bir komisyon kurulması ve gerekli alternatif alan belirleme çalışmalarının bu komisyon tarafından yapılması meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddesi ile ilgili konuşan Başkan Albayrak “ Konuşarak hep beraber karar vereceğiz” dedi.

 

“KOMİSYON KARARINI DESTEKLİYORUZ”

 

Gündem maddesi hakkında konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bu konu geçen ay meclise ek gündem olarak geldi ve ardından ise komisyona havale edildi. Tekirdağ Valiliği bir alt komisyon kurmuş ve Tekirdağ genelinde ikinci bir döküm alanının Çerkezköy Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu parsellerdeki mera alanı olarak dönüştürülmesi teklifiyle büyükşehir belediye meclisine gönderdi. Kurulan komisyonda Tekirdağ Valiliğimizin birimler, Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin temsilcileri var. Ancak Tekirdağ sınırlarında yer belirleme komisyonunda sadece ve sadece Süleymanpaşa Belediyesi’nden yetkili var.Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 11 ilçe belediye başkanını bir masa etrafında toplayarak Tekirdağ’ın çöpü ne şekilde nerede duracak, bu hangi şekliyle değerlendirilecek noktasında bir hayati kararı oldu bittiyle değil, kapalı kapılar ardında değil, bu şekliyle bütün ilçenin yetkililerin olduğu bir masada konuşacağımız noktasına geldi. Şuan konumuyla alakalı gerekçelere ve yorumlara da fazla girmeyeceğim. Ancak halihazırda var olan bölge şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktadır.  Genişleme sahası çok dar olan bir bölgede yer işaretleyip meclise sevk etmeyi ben doğru bulmuyorum. Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin başkanlığında 11 ilçe belediye başkanıyla beraber bu şehrin çöpünün nerede biriktirileceği ve bunun hangi şekilde değerlendirileceğini konuşmaya ihtiyacımız var. Kurmuş olduğunuz komisyonu destekliyoruz, bu kararı da grup olarak reddediyoruz” diye konuştu.

 

“ BİZİM BEYANATIMIZ OLMADI”

 

Bu konunun aylardır gündemde olduğunu kaydeden Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel “Süleymanpaşa’da 15-20 kilometre mesafede 11 ilçenin çöpü toplanmaktadır. Kısacası günlek 1 milyon ton çöp toplanmaktadır. Biz bununla ilgili olarak Çerkezköy’de, Çorlu’da, Kapaklı’da bu çöpler toplansın diye bir beyanatımız olmadı. Şehrin bütün çöpünün sadece Süleymanpaşa’da toplanmasının hem maddi anlamda çok doğru olmadığını, taşıma maliyetlerinden dolayı sıkıntı olduğunu, bölgedeki halkın bu konuda rahatsız olduğunu, imza kampanyaları yapıldığını yıllardır konuşmaktayız. Biz Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı ve Saray hattı için ortak bir bölge belirlenmesini istedik. Bizim Çerkezköy’de, Kızılpınar’da, Velimeşe’de, Kapaklı’da, şurada burada olsun diye hiçbir beyanatımız olmadı. Sadece ve sadece bunun ortak bir şekilde çözülmesi gerektiğini beyan ettik. Hala da aynı noktadayız. Çerkezköy niye bunu kahrını çeksin, Kapaklı niye çeksin. Ama Süleymanpaşa’da yaşayan 200 bin vatandaşın bununla karşı karşıya kalmasını da doğru olmadığını söyledik. 11 ilçe belediye başkanı belirlenen noktalar üzerinde anlaşır” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10