Başkan Sarıkurt'tan kaçak döküm uyarısı

Son günlerde Çorlu'da farklı noktalarda yer alan boş arazilerde yapılan halk sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen kaçak dökümler nedeniyle ilgilileri göreve çağıran Çorlu Belediye BaÅ?

Çorlu 20.01.2020 15:42:00 0
Başkan Sarıkurt

“KANUN İLGİLİ VE YETKİLİ KURUMLARI AÇIKÇA İZAH EDİYOR"

 

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt” Çorlu'nun farklı noktalarında şahıs arazilerine usulsüzce dökülen atıklardan alınan numuneler içinde laboratuar sonuçlarına göre alüminyum ve ağır metal atıklara rastlandığını belirten Başkan Sarıkurt bu tür atıkları üretebilecek sınırlı sayıda işletme bulunduğunu ve yapılacak denetimlerin sonucunda bunların rahatlıkla tespit edilebileceğini dile getirerek, "Kanun açık bir şekilde hangi kurumların bu konuda yetkili ve sorumlu olduğunu izah etmiştir. Buna göre 5216 sayılı Kanunun 7. maddesinin İ bendinde ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesinde ilgili kurumların görev ve yetkileri açık bir şekilde izah edilmiştir. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesinde ise uygulanacak cezalar açıkça ifade ediliyor. Buna göre; kanunda ve yönetmeliklerde yasaklara ve standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere, kanunun 13. maddesine göre mali sorumluluk sigortası yaptırmayanlara, usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere, umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak tehlikeli atıkları toplayan, ayıran, geçici ve ara depolama yapan geri kazanan, yeniden taşıyan, ambalajlayan, etiketleyen, bertaraf eden ve ömrü dolan tehlikeli atık tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayan, tehlikeli atık ve kimyasalları içeren eşyayı usul ve esaslara, yasak ve sınırlamalara aykırı olarak üreten, işleyen, ithal ve ihraç eden, taşıyan, depolayan, kullanan, ambalajlayan, satan ve satışa sunanlara 1.000.000 (bir milyon) Türk Lirası'na kadar idari para cezaları verilmektedir. Bu rakam kurumlarda 3 katı aşan oranlara kadar ulaşmaktadır." dedi.

 

"GELECEĞİMİZİ KİRLETENLERLE BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"

 

 İlgili kurumlardan bu atıkların kaldırılması yönünde gelecek taleplere her zaman olumlu yaklaştıklarının altını çizen Sarıkurt “Bizden atıkların kaldırılması konusunda bir talep gelirse yasa uygulayıcılardan beklentimiz cezai müeyyidelerin uygulanmasının ardından halk sağlığına ve çevreye zararlı atıkların nasıl ve nereye kaldırılacağı konusunda bilgi verilmesi yeterli olacaktır.Bizim önceliğimiz halkımızın sağlığı ve çevresinin temiz olması. Her türlü kaçak anlayışın karşısında olduğumuzu ifade etmek isterim. Cezai müeyyidelerin uygulanabilmesi için de her zaman birlikte çalışmaya hazırız. Yeter ki gelecek nesillerimize tertemiz bir çevre bırakalım. Doğanın kirlenmesi neticesinde doğacak her türlü sorunu hepimiz birlikte göğüslemek zorundayız. Geleceğimize zarar vermemek için birlikte hareket edelim, sağlığımıza ve çevremize zarar vermek isteyenlere karşı bir ve beraber olalım. Kaçak döküm yapanları ilgili kurumlara mutlaka şikâyet edelim." diye konuştu.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10