Tekirdağ'da 17 yılda 2 baraj 4 gölet inşa ettik

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın yaptığı açıklamada " Devlet Su İşeri Genel Müdürlüğü (DSİ) Tekirdağ iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su

Tekirdağ 24.01.2020 15:07:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ’a son 17 yılda DSİ tarafından devasa yatırımlar yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,’ Tekirdağ ilimizde son 17 yılda 2 baraj 4 Gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduk.Tekirdağ’ın içmesuyu problemini çözmek için Naipköy Barajını inşa ettik. 57 metre yüksekliğindeki bu barajı 2016 yılında hizmete aldık. 2017 yılında ise 38 kilometre uzunluğunda içmesuyu isale hattı ile günlük kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisini inşa ederek Tekirdağ’ın 2045 yılına kadar ihtiyacı olan menba kalitesinde içmesuyunu temin ettik” dedi.

 

“İÇME SUYU İHTİYACI KARŞILANMIŞ OLACAK”

 

Aydın “2017 yılında inşaatı tamamlanan Saray Ayvacık Göleti ile Saray İlçesinin içmesuyu problemi çözülecektir. 2020 yılının ilk yarısında yapımını ihale edeceğimiz İsale Hattı ve Arıtma Tesislerinin tamamlanmasıyla ilçe halkına yılda 5 milyonm3 içme ve kullanma suyu sağlanmış olacaktır. Hizmete alınan diğer önemli barajlardan biri de Ferhadanlı Barajı’dır. 2017 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanacaktır. Ferhadanlı Barajı Sulamasının tamamlanması ile 4.950 dekar mümbit arazi sulanacaktır.Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Tekirdağ’da kalkınmayı hızlandıracak, İl’de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 4gölet daha inşa ediyoruz.  İnşaatı devam eden göletlerin tamamlanmasıyla toplam 10,63 milyon metreküp suyun depolanması sağlanarak 25.340 dekar arazi sulanacaktır. Tekirdağ İl Merkezinin ihtiyacı olan içmesuyu meselesini de çözeceğiz. Planlama ve Proje çalışmalarını tamamladığımız Dedecik, İnecik-1 ve İnecik-2 Barajlarının yapım ihalelerini hızla yapacak ve inşaatlarında önemli gelişmeler sağlamayı planlıyoruz. Böylece Tekirdağ’da yaşayan halkımızın yıllık 19,14 milyon metreküp içmesuyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır” dedi.

 

“ZİRAİ GELİR SAĞLADIK “

 

Tekirdağ deyince akla bereketli topraklar geldiğini kaydeden Aydın,’ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 6 çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 21.850 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL ilave zirai gelir sağladık.  Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 6 sulama tesisi projesi ile 25.340 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacak” dedi.

 

“ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİ İNŞA ETTİK”

 

Aydın,’ Bununla birlikte Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 2 tane kollektörhattı inşa ettik ve hepsini hizmete aldık. Bu 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinden 6 tanesi, kollektör hatlarından 1 tanesi Tekirdağ’dadır. Bu tesisler Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Saray, Çorlu ve Çerkezköy ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ve Çorlu Kollektör hattıdır. Tekirdağ İlinin bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın, Bu kapsamda Tekirdağ İline 57 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; 36 meskûn mahal ve 61.730 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 19 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10