Solucan gübresi tarımın her alanında yüksek verim veriyor

Trakya Solucan Gübresi Birleşik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Girişimi ve Çerkezköy Kent Konseyi  işbirliğince önceki gün Kent Konseyi'nde düzenlenen solucan gübresi bilgilendirme konferansına Trakya  böl

Çerkezköy 28.01.2020 14:22:00 0
 Solucan gübresi tarımın her alanında yüksek verim veriyor

Konferansın açılış konuşmasını ise Çerkezköy Kent Konseyi başkanı Tuncay Üstünol yaptı. Üstünol, “Bu gün Trakya bölgesinde tarımda üretim yapan çiftçilerimizin daha yüksek verim almaları acısından çok faydalı olan Solucan gübresi hakkında Trakya Solucan Gübresi Birleşik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Girişimi işbirliğince önemli bir bilgilendirme konferansı düzenlemiş bulunuyoruz. Bu konferansın ilçemiz ve bölgemiz çiftçilerine yararlı olması düşüncesi ile konferansa katılan herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

 

YÜKSEK VERİM SAĞLIYOR

 

Ardından konuşan Trakya Solucan Gübresi Birleşik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi yöneticilerinden Ali Ünüvar konuşmasına gübrenin hem ekonomik hem de kolay üretildiğini ve tarımın her alanında rahatlıkla kullanıldığını ve yüksek verim elde edildiğini belirterek başladı. Ünüvar, “Solucan gübresi son 3 yılda  ülkemizde çok yanlış şekilde tanıtıldı. Ancak Solucan gübresini kullananlar ne denli faydalı olduğunu ve yüksek verim aldığını görünce solucan gübresine yöneldi. Özellikle dış ülkelerden de solucan gübresi için çok talepler oluyor. Gübre, pek çoğumuz tarafından hayvansal atık olarak bilinir. Aslında bu bilgi yanlış değildir. Fakat toprağın doğal döngüsü, yalnızca bu bileşenlerle olmaz. Doğada kendi kendine ciddi boyutlara ulaşmış ormanlar vardır. Bu ormanları hiç kimse kimyasal gübre atmaz ve hatta organik gübre ihtiyacı da söz konusu olmaz. İşte solucan doğadaki bu dengenin sürebilmesi için en gerekli canlılardan bir tanesi ve ormanların çoğalmasında da büyük etkendir” dedi.

 

ÜRETİMİ NASIL YAPILMALI?

 

 Halil Bıyıklı’da solucan gübresi üretimi konusunda, “Solucan gübresi üretebilmek için solucanların doğal hayatlarında yaşadıkları ortama eş bir ortam oluşturmak gerekiyor  ve sindirmeleri için bu ortamda organik atıklarla bir araya gelmeleri sağlamaktadır.  Solucanlar çok hızlı üreyebilen ve sindirim sistemleri çok hızlı çalışan canlılardır. Oluşturulan ortamda belli miktarda solucan bir süre sonra bir koloniye dönüşür ve uygun şartlar altında sayıları hızlıca gitgide artmaya başlar. Başlangıçta elde edilen üretim miktarı ile bir sene içinde ciddi miktarda artmaktadır. Kimyasal gübrelere göre de verimi yüksek olduğu gibi ürünün kalitesi de yüksektir. Solucan gübresi, toprağa hiçbir zarar vermez özellikle toprağın niteliklerini de kalıcı olarak artırır. Ayrıca toprağın verimli hale gelmesine de yardımcı olur.Öte yandan bitkiyi hastalıklara karşı da korur ve iklim koşullarına karşıda dayanıklılığını arttırır” dedi.

 

TARIMIN HER ALANINDA KULLANILIYOR

 

Yapılan bilgilendirme sonunda solucan gübresinin nasıl elde edilmesi ve ne gibi ilaçların kullanılması gerektiği konusunda da detaylı bilgiler veren Ali Ünüvar ve Halil Bıyıklı, solucan gübresinin tarımın her alanında rahatlıkla kullanılabileceği gibi süs bitkileri ve bahçelerde de yeşillik alanlarda da kullanıldığında çok yararlı olduğunu dile getirdiler.Halil Bıyıklı solucan gübresi ile ilk denemesini iki tek patates ekerek yaptığını ve iki patatesten 6 çuval patates elde ettiğini de belirterek solucan gübresinin ne denli yüksek verim verdiğini dile getirdi.Solucan gübresi üretimi konusunda çiftçilerin bir kooperatif çatısı altında toplanmalarının çok daha yararlı olacağını hem kendi gübre ihtiyaçlarını karşılamak adına hemde yurt içi satışı ve yurt dışı ihracatında da ekonomik yönden kazanç elde etmeleri açıcından fayda sağlanacağını da dile getirdiler.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10