Bozdağ: Ahilik kültüründe böyle bir cümle yok

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Sanayi Ticaret ve Esnaf Derneği (SATİVES) Başkanı Erol Buz'un geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir toplantıda kullandığı "Biz Å

Çerkezköy 17.02.2020 18:19:00 0
Bozdağ: Ahilik kültüründe böyle bir cümle yok

Dün saat 16.00’da Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası toplantısını Kapaklı Esnaf Kefalet Kooperatifinde gerçekleştiren Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ toplantının ardından basın mensuplarıyla buluştu.

 

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

 

Kapaklı’ya kurulması planlanan şube ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ “ Ocak ayı yönetim kurulu toplantımızı Kapaklı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nde gerçekleştirdik. Bizlere bu imkanı sağlayan Kooperatif Başkanımız Hasan Dükanlı’ya teşekkür ederim. Bir süreden beri Kapaklı’da kahve köşelerinde, kafe köşelerinde, lokanta köşelerinde bir takım muhabbetler duyuyorum. Ben 20 yılı aşkın bu kurumda görev yapıyorum. Bu muhabbetleri yapan arkadaşlarımız diyorlar ki; ‘birileri gelecekmiş Kapaklı’ya şube mi açacakmış, irtibat bürosu mu açacakmış?’ Biz bir kere birileri değiliz. Bu konu üzerinde yorum yapan arkadaşıma şunu söylemek istiyorum; 81 vilayet içinde ülke ekonomisine 9’ncu sırada katkı sağlayan bir vilayetin Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcisiyim. Sadece Çerkezköy değil, Tekirdağ’da da görevim bu. Bu arkadaşım önce 5362 sayılı yasa üzerinde dersine çalışsın. Çerkezköy buraya 4 kilometre, gelsin esnaf odasına çayımızı içsin” diye konuştu.

 

 

“GÖNÜLDEN İSTİYORUM”

 

“Ben bu arkadaşın ahilik kültürü olduğuna inanmıyorum” diyen Bozdağ” Kapaklı’daki üyelerin bir çoğu da bizdedir.  Türkiye genelinde bu konu 30 Büyükşehir’in konusudur. Sadece Kapaklı’nın sorunu değildir.  Biz bu konuda 30 Büyükşehir içinde bu yasayı delerek buradan Tekirdağ’a giden arkadaşlarımızın Çerkezköy’de işlerini görmesini sağlıyoruz. Tekirdağ’da odalarda kayıtlı olan arkadaşlarımızın ücretsiz olarak Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kaydının getirilmesini sağladık. Benim 5362 sayılı yasaya vefa borcum var. Bu yasaya tabi olarak Kapaklı, Çerkezköy bu bölgede esnaflık yapan arkadaşlarımız bize kariyer verdi, bize ekonomi verdi, bize eğitim verdi ve protokolde yer verdi. Arkadaşlarımız köşe muhabbetlerini bıraksınlar, gelsinler Kapaklı için hep birlikte mücadele edelim. Onlar bir takım desteklerden mahrumlarsa biz onlara katkı da sağlarız. Ben Kapaklı’da esnaf odası olmasını gönülden arzu ediyorum. Bir idareci, nerede ne konuşacağını özenle seçmelidir” dedi.

 

“HEP BERABER ANKARA’YA GİDELİM”

 

Şube yeri ile ilgili de çalışma yaptıklarını kaydeden Bozdağ” Benim gönlüm esnafın banka ve kefalet kooperatifine yakın, çarşıda merkez olan bir yere açılmasından yanadır. Az önce de Hasan Dükanlı ile istişarede bulunduk. Kendisi üst kattan aşağı taşındığını ve mobilyaları ile bu binada yer olduğunu söyledi. Ben bu konu ile ilgili bina sahibi ile görüştüm. Bu konuda bakanlıktan olur bekliyoruz. ‘Ben buraya şube açıyorum’ dememle bu işler olmuyor. ‘Kapaklı’ya esnaf odamızı istiyoruz’ diyorlar ama böyle bir teklif yok. Bu yasaya, kanunlara tabiidir. Bu konuda taşın altına elini koymak isteyen arkadaşım varsa gelsin, hep beraber Tekirdağ’dan Ankara’ya kadar gidelim. Keşke burada Esnaf Odası olsa da biz de onlarla beraber çalışsak. Buraya Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi açıldığında birçok desteğimiz oldu, aynı şekilde oda da açılırsa destekleriz” dedi.

 

 

 

“HEPSİ TİCARET ODASINA KAYITLIDIR”

 

“Konuyla ilgili Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu ve Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile görüştünüz mü ?” sorusunu cevaplayan Bozdağ “! Belediye seçimlerinden önce Kapaklı Belediyesi’nin avukatı bizden üye sayılarını istedi. Avukat arkadaşımız ile bu konuda fikir alışverişi yaptık. Bu işler orada iki üç kişinin işi değil. Hafızam beni yanıltmıyorsa 180 küsür meslek dalımız var. Ben o akşamki fotoğrafa bakıyorum 6-7 arkadaşımız var ve hepsi emlakçıdır.  Bunu söylerken emlakçıları yadırgamıyoruz ama hepsi Ticaret Odası’na kayıtlı. Bu konu üzerinde fikir alışverişi yapan arkadaşımın şuan esnaf odasına kaydolma şansı yok, öyle bir mesleği de yok. Şuan esnaf odası kurulsa o karşıdan bakacak, oranın üyesi de olamaz yöneticisi de olamaz” dedi.

 

“ÇERKEZKÖY’Ü NEDEN KABUL ETMİYORUZ”

 

Bozdağ’ın ardından konuşan Kapaklı Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Hasan Dükanlı esnaf odası kurulması için kendisinin de uğraştığını belirtti. Dükanlı, “Esnaf odası kurmak için ben de uğraştım. Belediye ile görüştük. Büyükşehirlerde birleşik esnaf odası kurulamaz. Mustafa Yel vekilimize de ilettim. Bizler de istiyoruz. 501 ile kurulacak bir oda var o da şoförler odası. Onun dışında mümkün değil. Kapaklı ile Çerkezköy bir elmanın iki yarısı. Gönül her şeyi yapmak istiyor ama atıp tutmakla olmuyor. Devletin bir kanunu var. Büyükşehir yasasında birleşik esnaf odası kurulamaz diyor. Doğru bir tane. 81 ilden insanla kucaklaşmışız Kapaklı’da. Çerkezköy’ü neden kabul etmiyoruz?” dedi.

 

“AHİLİK KÜLTÜRÜNDE BÖYLE CÜMLE YOK”

 

Dükanlı’nın ardından yeniden söz alan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, Sanayi Ticaret ve Esnaf Derneği (SATİVES) Başkanı Erol Buz’un geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir toplantıda kullandığı “Biz şubeleşmek istemiyoruz. Biz Çerkezköy’ün arka bahçesi olmak istemiyoruz.” İfadeleriyle ilgili olarak ise, “Arka bahçe hoş olmayan bir cümle. Ahilik kültüründe böyle bir cümle yok. Kapaklı’da hizmet etmek için esnafın ayağına gelmeye çalışıyoruz. Burada esnaf odası kurulmasından ben gurur duyarım.  Tekirdağ’da kaydı olan arkadaşlarımızı buraya hiçbir masraf olmadan kaydediyoruz. Tüm esnafımız bunu bilmiş olsun.” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10