İhracatçı firmalara 300 bin TL'lik destek programı 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleşen 'KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programları Bilgilendirme' semineri konuşmacısı KOSGEB Tekirdağ Güney Müdürü Esin Sayın'ın sunumuyla ihracat?

Çerkezköy 26.02.2020 15:49:00 0
İhracatçı firmalara 300 bin TL

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (Çerkezköy TSO) Konferans Salonu’nda dün saat 10.30 ile 12.00 saatleri arasında “KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı Bilgilendirme Semineri” düzenlendi. Seminer, KOSGEB Tekirdağ Güney Müdürü Esin Sayın tarafından verildi. Seminerde, KOBİ’lerin yurt dışı pazarlarına açılabilme beceri ve kabiliyetlerini geliştirerek yurt dışı pazar paylarını arttırmayı amaçlayan KOSGEB’in yeni bir Yurt Dışı Pazar Destek Programı hakkında katılımcılara bilgi verildi. Seminere firma temsilcileri ve girişimciler katıldı.

 

“300 BİN TL DESTEK VERİLECEK”

 

Bu proje kapsamında personel giderleri, donanım giderleri, yazılım giderleri, tanıtım giderleri, yurtdışı fuar ve seyahat giderleri, test-analiz ve belgelendirme giderleri ile diğer hizmet alım giderlerinin destekleneceğini belirten Esin Sayın, projenden yararlanma koşullarını katılımcılara sunum eşliğinde anlattı.  Proje’nin, firmaları uluslararası pazarda rekabetin aktörleri haline getirmeyi ve ihracata başlayan firma sayısını arttırmak amacıyla oluşturulduğunu belirten Esin Sayın, “Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında en az 8 ay, en fazla 24 ay olacak şekilde hazırlanan ve değerlendirme sonucunda uygun bulunan proje başvuruları için yüzde 70 geri ödemesiz,yüzde 30 geri ödemeli olmak üzere toplam 300 bin TL destek verilecek.” şeklinde konuştu. Esin Sayın, her ihracatçının bu desteği alabilecekken Trakya bölgesinde bu projeye başvuruların çok yavaş ilerlediğine de dikkat çekti.

 

 “PROJEDE EN AZ İKİ GİDER GRUBU BELİRTİLMELİ”

 

Projenin Personel, Teçhizat ve Donanım, Yazılım ve Hizmet Alımı Gider Gruplarından en az ikisini kapsaması gerektiğini vurgulayan Esin Sayın, bir işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması gerektiğini ve KOBİ Bilgi Beyannamesi’nin ise güncel olması zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Esin Sayın, Proje desteği almak isteyen işletmenin başvuru tarihi itibariyle son onaylı mali yılda bilanço esasına göre defter tutmuş olması gerektiğini ifade ederek “İşletmenin, başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi’ne sahip olması, proje bütçesi, son onaylı mali yılın net satış hasılatını aşmaması ve son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması gerekiyor. Ancak imalat sektöründe veya Öncelikli Teknoloji Alanları Tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerde bu şartı aramıyoruz.” dedi.

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10