Yılmaz: Çanakkale'nin kaderinin değiştirildiği yer Tekirdağ

57. Alay Paneli'nde konuşan Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, Çanakkale'yi iyi anlayamazsak tarihimizin havada kalacağını belirterek "Gerçekten Çanakkale'nin kaderinin deÄ

Çerkezköy 11.03.2020 17:11:00 0
Yılmaz: Çanakkale

Çerkezköy 57. Alay Komitesi tarafından düzenlenen 57. Alay Paneli Çerkezköy Kent Konseyi Konferans Salonu’nda dün saat 13.00’da gerçekleştirildi. Panele, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya,  İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çerkezköy Merkez komutanı Albay Erdoğan Keskin, Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet  Selim Yılmaz, 57. Alay Çerkezköy Komite Başkanı Zafer Avcılar, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, Komite üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

BAŞKANI TUNCAY ÜSTÜNOL TEŞEKKÜR ETTİ

Panel Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol’un kısa konuşması ve program akışının okunması ile başladı.  Tuncay Üstünol, 57. Alay Çerkezköy Komitesi tarafından düzenlenen panelde Hikmet Yılmaz’ın 57. Alay ve Ruhu, on yıldır süre gelen tecrübeyi anlatacağını belirterek “Çanakkale ruhu Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ruhu dönmeyi düşünmeyenlerin attığı adımlarla başladı. Ulusumuz adına gelecek yıllar çok daha iyi ve başarılı bir şekilde gerçekleşecektir. Çünkü temelinde 57. Alay’ın ve Çanakkale ruhunun olduğu bir zemin ve yaşam söz konusu. Bu vesile ile Şehitler Anıtı’nın yapımında önemli destekleri olan bir önceki Belediye Başkanımız Ali Ertem ve Belediye Başkanımız Vahap Akay’a teşekkür ederiz” dedi.

“HER CAN BİR TOPRAK PARÇASINA DÖNÜŞTÜ”

Ardından 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Yılmaz kürsüye gelerek 57. Alay Komitesi hakkında “Bir kar tanesiydik. Koskoca bir çığ topuna dönüştük” diyerek aradan geçen on yılda 57. Alay Komitesi’nin nasıl bir yol kat ettiğini anlattı.

ÇERKEZKÖYLÜ 3 ŞEHİDİN ADINI TAŞIYACAKALAR

Hikmet Yılmaz, yapılan araştırmalar sonucunda 57. Alay’da 3 Çerkezköylü şehidin olduğunu bulduklarını ifade ederek “Her ilçemizin şehitleri mevcut. Ama biz 57. Alay’da ilk giden Çerkezköylü 3 şehidimizi sizlerle tanıştıracağız. 188926 kayıt numaralı şehidimiz Halil Oğlu Bekir ismini Çerkezköylü komite üyelerimiz taşıyacaklar. Kara muharebelerinin zaferini kutlamak zorundayız. Çanakkale’de o zafer kazanılmasaydı. Mustafa Kemal Samsun’a çıkabilecek miydi? Ardından Sivas, Erzurum Kongrelerini yapabilecek miydi? Kurtuluş Savaşı’nı başlatabilecek miydi? O zaman geriye dönüyoruz. Çanakkale’ye.” dedi.

“ÜLKEYİ YARATTIĞIMIZ YER ÇANAKKALE”

“Çanakkale’yi iyi anlayamazsak tarihimiz havada kalacak. Mehmetlere haksızlık yapacağız.” diyerek sözlerini sürdüren Hikmet Yılmaz, “Mehmet bedel ödedi. Dişiyle tırnağıyla bir vatanın kurulmasında orada kendini feda etti. 57. Alay yürüyüşçülerinin yarattığı Hüseyin Avnimiz anılmıyordu. Çanakkale muharebelerinin en önemli alayı ve dönüşümünü yaşatan bir alay 27. Alay’dan görevi aldı. Onun komutanı Hüseyin Avni’ydi. Onun kabristanını yeniden yaptırdık. Bizim Tekirdağımız dedik. Gerçekten Çanakkale’nin kaderinin değiştirildiği yer dedik Tekirdağ. Almanların niyeti ne kadar kırdırırsak geride kalanlarla biz yeni bir dünya yaratmaktı. Onların derdi Çanakkale’de bir zafer yaratmak değildi. Biz yeniden ezberleri bozduk. Yeni bir ülke yarattık. Ülkeyi yarattığımız yer Çanakkale.” diye konuştu.

"YARKIŞLA BİNALARI ESKİ HALİNE DÖNSÜN"

57. Alay Komitesi olarak Yarkışla’da sancak devir teslim törenini gerçekleştirdiklerini aktaran Hikmet Yılmaz, “Yarkışla binalarını geçmişteki gibi tarihsel bir sürece büründürmek istiyoruz. Onunda mücadelesini veriyoruz. Bugün artık orada sancak devir teslim töreni resmi bir törenine dönüştü ve bu dünyanın hiçbir yerinde yapılmıyor. Bir tek Tekirdağ’da yapılıyor" ifadelerini kullandı.

"TEKİRDAĞ’DA 3 ŞEY İSTİYORUZ"

Dünyanın hiçbir yerinde 227 kilometre insanların kendilerini perişan edercesine yürümediğini vurgulayan Hikmet Yılmaz, “Bir tek biz yürüyoruz. İlklerin alayıyız biz. Geçmişte de ilklerin alayıydık. Bugün yine bu insanlarla yaratığımız ilkler dünyanın ezberini bozdu. Şimdi el birliğiyle şu yürüyüşümüzle Tekirdağ'ımızda 3 tane şey istiyoruz. Birincisi, 57. Alay Sancak Anıtımız, ikincisi Yarkışla binalarında eski tarihsel süreci anımsatan görsellikler istiyoruz. Üçüncü olarak ise 1915 Çanakkale Müzemiz yok bunu istiyoruz. Yürüyüşümüzün ana konusu Çanakkale Tekirdağ‘dan başlar.  Ama Tekirdağ’dan başlattığımız yerde geçmiş dönemin bize hatıratları yok. Gelin hep birlikte yapalım bu üç şey bizim geleceğimizi kurtaracak.” dedi.

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU

 

 

                 


0282 726 91 91
0282 747 65 10