Öztrak: Ekonomik tsunami en çok bizi etkileyecek

Korona virüs salgınının, küresel sağlığı tehdit ettiği kadar küresel ekonomiyi de tehdit ettiğine işaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, salgın nedeniyle küresel büyüme, kÃ?

Bölgede Gündem 17.03.2020 15:56:00 0
Öztrak: Ekonomik tsunami en çok bizi etkileyecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Parti Genel Merkez’inde gündeme ilişkin düzenlediği basın toplantısında, salgının ekonomik etkilerinin sınırlandırılması için alınması gereken önlemler hakkında açıklama yaptı. Devletlere korona krizinin ekonomik ve sosyal etkilerini kontrol altına alma görevinin düştüğünü söyleyen Faik Öztrak, ”Korona salgınıyla küresel faizlerin ve enerji fiyatlarının düşmesi ilk bakışta bizim için, Türk ekonomisi için bir fırsat gibi görünebilir. Ancak bu etki son derece kısa vadeli ve aldatıcıdır. Bizim gibi bugüne kadar izlediği yanlış politikalar sonucunda üretimi büyük ölçüde ithalata bağımlı hale gelen firmaları ve aileleri çok borçlu olan ekonomilerin küresel üretimdeki gerilemeden ve talep daralmasından, yani Korona salgınından en hızlı ve en çok etkilenen ekonomiler olacağı açık.” dedi.

 

“KORONA TÜRBÜLANSINA YAKALANDIK”

 

“Ekonomimiz korona virüsü’nün yarattığı türbülansa 2019’da başlayan kendi krizimiz devam ederken yakalanmıştır.” diyen Faik Öztrak, ülkemizin ekonomi anlamında 2018’de başlayan krizle birlikte 2019’da iş ve istihdam yönünden çok büyük kayıp verdiğine dikkat çekti. Gerçek işsiz sayısının tek bir yılda 1 milyon kişi artışla 8 milyona ulaştığını kaydeden Öztrak, “Yanlış yönetimin neden olduğu ekonomik buhran devam ederken bu krize yakalandık. Bu yeni bir türbülanstır ama Türk ekonomisi bu türbülanstan önce yanlış yönetim nedeniyle zaten bir buhran içindeydi. Türkiye’nin 2020’de çevirmesi gereken dış borç 168 milyar dolar. Döviz rezervlerimizin düzeyi ise son derece yetersiz. Döviz rezervlerimizin sıfıra yaklaştığı gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

 

“EKONOMİK TSUNAMİ EN ÇOK BİZİ ETKİLEYECEK”

 

“Korona virüsü belki en son bizim sınırlarımızdan içeri girdi ama Korona salgınının tetiklediği ekonomik tsunami en çok bizim ekonomimizi, Türkiye ekonomisini vurmaya başladı.” sözleriyle Türkiye’nin ekonomik alanda yaşadığı kayıplara dikkat çeken Öztrak, Türkiye’nin benzerleri arasında borsası en fazla değer kaybeden üçüncü ekonomi olduğunu dile getirdi. Öztrak sözlerine “Aynı dönemde dolar kuru 6 lira 10 kuruştan 6 lira 38 kuruşa yükseldi. Paramız dolar karşısında yüzde 4,1 değer yitirdi. Son 13 günde Türk lirasının değer kaybı nedeniyle şirketlerimizin yazdığı kur farkı zararı 50 milyar liraya ulaştı.” şeklinde devam etti.

 

CHP EKONOMİ MASASI’NIN ÖNERİLERİ DİKKATE ALINMALI

 

Bundan sonraki süreçte ekonomiyi kurtarmak amacıyla doğru adımların atılması ve güven sağlanabilmesinin önemine değinen Öztrak, “Belki de yurtdışından borçlanma imkanları kullanılarak, ekonomi yüzdürülebilir. Ancak bunun için sadece sarayın aklının değil, milletin ortak aklının kullanılması ve TBMM’nin devreye alınması gerekir. Bu çerçevede yine tecrübe ve liyakatiyle öne çıkan, CHP Ekonomi Masası’nın önerilerinin de dikkate alınması da doğru olacaktır. Diğer taraftan, kriz sonrasında üretimi hızla artırıp ayağa kaldırmakta önemlidir. Kurumların bu krizi mümkün olan en az zararla atlatması için, yani üretim tabanını muhafaza etmek, korumak için de zaman kaybetmeden tedbir almak gerekiyor. Ancak ekonomi yönetiminin bu konuda gerçekten çok ağır ve yetersiz kaldığını görüyoruz.” sözleriyle açıklamasını bitirdi.

 

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10