Öztrak: Şimdi soruyorum, nereye gitti bu paralar?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, düzenlediği basın toplantısında ülkemizin koronavirüs ile verdiği mücadelede hükümetin aldığı tedbirlerin yetersiz olduğunu, al

7.04.2020 16:19:00 0
Öztrak: Şimdi soruyorum, nereye gitti bu paralar?

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK gündemine dair basın toplantısı düzenleyerek gündeme dair açıklamalarda bulundu. CHP Parti Söcüsü Faik Öztrak, açıklamasında ülkenin koronavirüs salgını ile mücadelesinde oluşan olumsuzlukları gündeme getirirken ülke ekonomisinin ise bu süreçte ağırlaştığına dikkat çekti.

“İSTANBUL’DA HASTALIĞIN 

BULAŞMA HIZI 1’E 16”

Dünyada gündemini, korona salgınının belirlediğine vurgu yapan Faik Öztrak, “Ülkemizde kaybettiğimiz yurttaşlarımızın sayısı dün 574’e çıktı. Başta değerli profesörlerimiz ve diğer sağlık çalışanlarımız olmak üzere kaybettiğimiz tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Hastalanan yurttaşlarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz. Bu tür salgınlarda en kritik gösterge salgının bulaşma hızı. Türkiye’de ilk teşhisin üzerinden tam 27 gün geçti. Hasta sayımızda 27 bini aştı. Oysa 27 günde; İtalya’da hasta sayısı 15 bin 113, İspanya’da 3 bin 146, Almanya’da ise 2 bin 745’ti.  Ülkemizde salgın çok daha hızlı yayılıyor. Sağlık Bakanı da virüsün yayılma hızının bu kadar yüksek olduğunu bilmediklerini itiraf etti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hastalığın bulaşma hızı 1’e 3 iken,  Sağlık Bakanının verdiği rakamlara göre İstanbul’da hastalığın bulaşma hızı 1’e 16. Yani İstanbul’da virüse yakalanan bir kişi hastalığı 16 kişiye bulaştırıyor.” dedi.

“EVDE TUT” KARARI 

GEREKİYOR

“Nüfusun yoğun, sosyal hareketliliğin yüksek, ticaretin ve ekonomik aktivitenin canlı olduğu şehirlerimizde, hastalık riski çok yüksek” diyen Öztrak, salgınla mücadelede gördüğü olumsuzlukları şöyle anlattı: “Bu nedenle daha katı önlemleri içeren bir “evde tut” kararının gerektiğini her fırsatta ifade ettik. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere, hastalığın hızla yayıldığı şehirlerimizde Büyükşehir Belediye Başkanlarımız, sokağa çıkmanın kısıtlanması için, iktidara çağrı üstüne çağrı yaptılar. Maalesef iktidar parça parça ve gecikmeli tedbirlerle, hastalığın yayılma hızını kontrol altına alabileceğini düşünüyor. 27 gün sonra nihayet 30 Büyükşehrimizde ve Zonguldak ilimizde şehre giriş-çıkışlar durduruldu. 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımıza ilave olarak, 20 yaşından küçüklerin de sokağa çıkması yasaklandı. Market ve pazar yeri gibi kalabalık yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Kuşkusuz bu tedbirler gereklidir. Bunlara harfiyen uymalıyız. Ancak bunlar da yeterli değildir. İktidar sorunun önünden gitmek yerine, sorunu çözmek yerine hep sorunları geriden takip etmeyi tercih ediyor.”

“’SAĞLIĞINI DÜŞÜNME, ÇALIŞ’ DENİYOR”

“Parça parça tedbirin maliyeti fazla” sözleriyle alınan tedbirlerin ekonomik maliyetinin arttığının altını çizen Öztrak, “Hızlı ve kararlı hareket ederek, zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimini sürdürürken, evde tut yaklaşımının milletimize ekonomik maliyetinin, parça parça tedbir alarak salgının yayılma riskini artırmaktan daha düşük olduğunu ve bunun artık tüm dünya tarafından kabul edilmeye başlandığını bir kez daha hatırlatalım. Şimdi sokağa çıkması yasaklanan ancak sigortası olmadan çalışan gençler ne olacak? Onların evine kim ekmek götürecek? 470 bin sigortalı gence, “sağlığını düşünme, çalış” diyeceksiniz, ailelerinin iaşe ve ibatesini karşılamaktan kurtulacaksınız. Sigortası olmadan çalışan 915 bin genci ne yapacaksınız? Tam bir “kırk katır mı, kırk satır mı” siyaseti” şeklinde konuştu.

“YENİ İBAN MODELİYLE SARAY YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRIYOR”

“Bir de evlere gönderilen IBAN numarası var.” diyerek eleştirilerini sürdüren Öztrak, Bu pandemi sürecinde milletine IBAN numarası gönderip bağış isteyen bir başka Cumhurbaşkanı var mı? Hiç sanmıyorum. Saray vatandaşını borçlandırıyor, “Gidin bankalardan şuraya kadar geliriniz varsa şöyle faizle bununla borç alın. Sonra o parayı da alın bana bağış yapın” diyor. Bu yepyeni bir model. Yeni IBAN modeliyle ekonomi literatüründeki yerini saray gerçekten sağlamlaştırıyor.” dedi.

“SON 17 YILDA 2 TRİLYON 346 MİLYAR DOLAR KAYNAK”

“Oysa son 17 yılda hiçbir Cumhuriyet iktidarına nasip olmayan kaynakları kullandı bu iktidar.” sözleri ile hükümetin kullandığı parasal kaynaklar hakkında sorular soran Öztrak, “Önceki hükümetler, 79 yılda, vergi olarak, özelleştirme geliri olarak, iç borç, dış borç toplam 713 milyar dolar kaynak kullanmış. Bunlarsa son 17 yılda 2 trilyon 346 milyar dolar yani kendilerinden önceki dönemdeki hükümetlerin tamamının kullandığının 3,5 katı kadar parayı kullanmışlar, toplamışlar. Şimdi soruyorum, nereye gitti bu paralar? Görülen o ki bu kadar paraya rağmen bütçeyi tam takır etmişler. Vatandaşın fitresine, zekatına bağışına muhtaç olmuşlar. Ne olacak peki bunlar toplanınca? Önce yandaş müteahhitlerin garantileri ödenecek... Artanlar da önceki yardım kampanyalarında olduğu gibi “inekler içecek, dağa kaçacak.” Vatandaşa da yine nereye gitti bu bizim paralar diye sormak düşecek.” ifadeleri ile parasal kaynakların akıbetini sorguladı.

“ALLAH’TAN 

BELEDİYELERİMİZ VAR”

“Allah’tan belediyelerimiz var.” diyerek yerel yönetimlerin sosyal devlet anlayışıyla yaptıkları yardımlar hakkında açıklamada bulunan Öztrak, “Genel Başkanımızın talimatlarıyla belediyelerimiz hiçbir çocuğumuz yatağa aç girmesin diye canla başla çalışıyorlar. Yurttaşlarımızın hayatını kolaylaştıran pek çok icraata imza atıyorlar. Aslında sosyal devlet olmanın gereği bu. Belediyelerimiz; 280 bin 83 aileye bugüne kadar ayni yardımda bulundular. 98 bin 588 aileye toplam 30 milyon 408 bin 741 TL nakdi yardım yaptılar. 231 bin 102 ailenin sularını borçlu olmalarına rağmen kesmediler. 108 bin 895 ailenin de kesilen suyunu yeniden bağladılar. Belediyelerimize ait 12 bin 766 iş yerinde kiracı olan esnaflarımızın kiralarını ertelediler.  55 bin 964 aileye evde bakım hizmeti verdiler. Yaş almış ve bakıma muhtaç yurttaşlarımıza destek oldular. Dezenfeksiyon işlemi, temizlik malzemesi temini, ulaşım ve gıda yardımı, bir yerden bir yere nakil gibi farklı alanlardaki 491 bin 440 talebin 377 bin 801’ini karşıladılar. 2 bin 687 sağlık çalışanına konaklama imkânı sağladılar.” dedi. CHP Parti Sözcüsü Öztrak açıklamasını “Ekonomik ve Sosyal Konsey’in de derhal toplanması gerekiyor” ifadeleri ile bitirdi.

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10