Kaplan: Esnafın yüzde 99.9'u kredi alamıyor

Önceki gün Çerkezköy'e gelerek parti teşkilatını da ziyaret eden TBMM Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulundu. Türkiye Odalar Borsal

Tekirdağ 30.04.2020 17:14:00 0
Kaplan: Esnafın yüzde 99.9

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Çerkezköy’e gelerek parti teşkilatlarını ziyaret etti. İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve partililerle görüşen Kaplan daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı.

 

"BECERİKSİZ BİR ŞEKİLDE YÖNETİYOR"

 

Koronavirüse karşı hükümetin gerekli tedbirleri almakta geç kaldığını ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Katip Üyesi İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, "Hükümet, sokağa çıkma yasağı uygulamasını başarısız, beceriksiz bir şekilde yönetiyor. Bu vaka ilk çıktığında en az 15 gün sokağa çıkma yasağı olmalıydı” diye konuştu.

 

"VAKA SAYISINI BİLMİYORUZ"

 

Tekirdağ'da koronavirüsün verileriyle ilgili valilikten detaylı bilgi isteyeceklerini kaydeden Kaplan, "Koronavirüs verilerini valiliğimizden isteyeceğiz. Tekirdağ’da ben dahil hiçbir milletvekili vaka sayısı, hasta sayısı, ölüm sayısını bilmemektedir. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapılmış, ancak açıklama gayri resmi olmuş. Büyük ihtimal ile hükümet, sansasyon olmasın diye açıklamaları geri çekti. Bugün pek bir açıklama yok ama biz valiliğimizden isteyeceğiz. Bir de Çerkezköy’de sağlıkçılarımız problemler yaşamıştı. İlimizde problemleri olanların bilgilerini istedik, problemleri çözeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

“VATANDAŞIMIZIN MASKESİ YOK AMA BİZ YURTDIŞINA GÖNDERİYORUZ”

 

Hükümetin vatandaşa maske dağıtımında eksiklik yaşadığını da kaydeden Kaplan, "Ülkede maske dağıtımı ile ilgili de ciddi manada sıkıntılar bulunmaktadır. Vatandaşlarımızdan şehirler arası seyahat konusunda büyük sıkıntılar bizlere geliyor. Daha önce ilçe Kaymakamlıkları bu işlemleri yapıyordu, şimdi ise E-Devlet’e aktardılar. Maske zaten ciddi bir sorun. Önce kendimiz dağıtacağız dediler, beceremediler, sonra eczanelere verdiler yine beceremediler. Ama gel gelelim 14 ülkeye de maske gönderdiler. Biz vatandaş olarak maske bulamazken, hükümet ise maskeleri yabancı ülkelere gönderiyor" dedi.

 

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HALKI CEZALANDIRIYOR"

 

Kaplan, "Virüse karşı yerel yönetimlerle hükümetin iş birliği yapması gerekiyor. Gerçekten durum zor. Şimdi hükümet belediyelerle iş birliği içinde maske sorununu çözebilirdi. Belediyeler zabıtaları ve çalışanları vasıtasıyla bunları dağıtabilirdi. Ama sen belediyelere pay vermemek için vatandaşları cezalandırıyorsun. Yardımları kesmek için elinden geleni yapıyorsun.  Ama Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş daha hayırlı bir iş yaptı. Hayırseverlere veresiye defterlerini sildirdi. 5 milyon kişiye iftar yemeği dağıttı. Bunlar hükümetle iş birliği içerisinde olsa daha iyisi de olabilirdi. Ama maalesef ki bana göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halkı cezalandırıyor" diye konuştu.

 

"EN AZ 15 GÜN OLMALI"

 

Türkiye genelinde ki sokağa çıkma yasaklarını da değerlendiren Kaplan, "Sokağa çıkma yasağı doğru bir karar fakat 2-3 gün ile sınırlandırılmamalıdır. En az 15 gün olmalı. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener’in dediği gibi okullar kapandığı gibi 15 günlük sokağa çıkma yasağı olsaydı daha faydalı olabilirdi, vakalar bu kadar artmazdı. Şimdi 23 Nisan’dan itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağı yapıldı. Pazartesi günü ise Atatürk Caddesi ana baba günü gibiydi. Bunu 4 gün daha uzatsa daha az vaka olurdu. Bu uygulamayı hükümetimiz başarısız ve beceriksiz bir şekilde yönetiyor” ifadelerini kullandı.

 

"LOKANTA VE BERBERLER AÇILSIN"

 

AVM'lerin açılacağı yönünde kendisine yöneltilen soruyu da cevaplayan Kaplan, "AVM’lerin açılması gerçekten yanlıştır. AVM’lerden önce esnaflarımız var. Bırakın AVM’yi ana caddede yüzlerce esnafımız var. Bir kahvecinin yanında en az 3 kişi çalışıyor. Bunlar en çok Ramazan Ayı’nda çalışıyorlar. 1 yıllık süreç içerisinde 1 ay para kazanıyorlar. Bana göre AVM'lerden önce berber ve lokantaların açılması gerekiyor. Sen lokantaları aç, berberleri aç, önlemini al. Saç, sakal her yeri temizleyelim. Önemli olan bakım ve temizlik. Hayat zor, insanların yaşam şartlarını yerine getir. 4 tane zengin, holding sahibinin iş yerini açacağına küçük esnafın iş yerini açsın" dedi.

 

"HERKES KAN AĞLIYOR"

 

Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin açıkladığı 'Nefes kredisi'ne de değinen Kaplan, "Ticaret Odası ve TOBB 100 bin TL kredi vereceğiz diye açıklama yapmış. Ama verdikleri kredi ise 40 bin TL'dir. Esnafın zaten yüzde 99.9'u kredi alamıyor. Bunu daha önce KOSGEB Genel Müdürü’ne de ifade ettim. 26 tane şart veriyorsunuz 25’ini yerine getiriyoruz 1 tane maddeden dolayı kredi alamıyor. Borcu yüksekse o zaman kredi vermeyin. Esnafları niye zorluyorsun, niye kandırıyorsun. Art niyetlilere göre değil, doğru adamlara göre iş yapın. Caddede borçsuz esnaf gösteremezsiniz. Herkesin borcu var. Ben de esnaftım, ben de biliyorum yaşadıklarını. Herkes kan ağlıyor” şeklinde konuştu.

 

"BAŞKA BİR KATKISI YOK"

Tekirdağ il genelinde yüksek elektrik faturalarını da eleştiren Kaplan, "Tekirdağ'da esnaf arkadaşımızın dükkanı 45 gündür kapalı olmasına rağmen 281 lira elektrik faturası gelmiş.Benim evime 500 lira fatura geleceğine 20 lira- 30 lira gelmesi gerekiyor. Ama ortalamaya göre faturalama yapıyorlar. Bu yapılan yanlıştır. Biz bunu da dile getireceğiz. Şu an esnafın işine gelen en iyi şey, borcunuzu erteleyebiliyorsunuz. Başka hiçbir katkısı yok” ifadelerine yer verdi.

 

“BU YAPILAN HAKSIZLIK”

 

31 ilde yapılan sokağa çıkma yasağında eksikler olduğunu sözlerine ekleyen Kaplan; “Şimdi 31 ilde sokağa çıkma yasağı var. Bence bu haksızlık. Tekirdağ’da sokağa çıkma yasağı var ama Edirne’de Kırklareli’nde insanlar elini sallaya sallaya geziyor. Orada korona yok mu?” dedi. Kaplan, karantinaya ilk olarak İstanbul’da başlanması gerektiğini kaydederek "  Anadolu’dan görülen vakaların çoğunluğu İstanbul’dan gelme. Hükümet gerekli tedbiri geç aldı” dedi.

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10