Trakya'da hava kirliliği yüzde 70 azaldı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye'nin en önemli bölgesi Trakya'da hava kirliliğinde yüzde 70'lere varan azalma olduğunu ifade eden NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan

Tekirdağ 7.05.2020 15:56:00 0
Trakya

 

Dünyada 140’tan fazla ülkede görülen ve ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında fabrikaların üretime ara vermesi ve insanların evlerine çekilmesiyle önemli sanayi bölgelerinden olan Trakya'da, akarsularda görülen kirlilikte azalmanın yanında hava kirliliğinde de yüzde 70'lere varan azalma görüldü.

 

 

HAVA KİRLİLİĞİNDE YÜZDE 70'LERE VARAN AZALMA

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya'nın önemli akarsuları olan ve sürekli kirlilikleriyle gündeme gelen Ergene Nehri ile kollarından Çorlu Deresi, Lüleburgaz Deresi'nde kirlilikte gözle görülür azalma olduğunu, Trakya'nın suyundan sonra havasında da koronavirüs tedbirleri kapsamında ciddi oranda temizlenme olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Tecer, kirliliğiyle gündemdeki Ergene Havzası'na atık suyun yüzde 54 azaldığını belirterek, yaptıkları araştırmada fabrikaların daha yoğun olduğu Edirne, Tekirdağ, Lüleburgaz, Çerkezköy, Kapaklı, Muratlı'da hava kirliliğinde yüzde 70'lere varan azalmalar meydana geldiğini söyledi.

 

 

 

HAVA KİRLİLİĞİNDE YÜZDE 53 ORANINDA AZALMA VAR

 

Son zamanlarda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Tecer, Ergene bölgesindeki Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Lüleburgaz, Çerkezköy, Kapaklı'nın da aralarında bulunduğu 7 kent merkezindeki hava kalitesi ölçüm sonuçlarına göre ciddi bir azalmanın olduğunu ifade etti.  Yüzde 54 oranında ortalama olarak Ergene Havzası'nda trafikten kaynaklı azot oksitlerin, kirleticilerin azaldığını gözlemlediklerini açıklayan Tecer, “Bu da hava kalitesinin arttığını işaret ediyor. Bu bölgelerde bazı kent merkezlerinde yüzde 70'e varan azalma var. Bu, şu demek; insan kaynaklı hava kirleticilerin Ergene üzerinde yüzde 53 oranında bir azalma meydana geldiğini hava kalitesinin iyileştiğini gösteriyor. Bu anlamda da hem su kaynakları hem hava kalitesi koronavirüs kapsamında verilen mücadelede sürecinde kalitesi artmış durumda.” dedi.

 

DOĞA İNSANLARA MESAJ VERİYOR

 

Doğanın insanlara mesaj verdiğini söyleyen Tecer, bu konu hakkında şunları söyledi: “Koronavirüsten sonra biz şöyle bir mesajı almalıyız. Ey insanoğlu, bakın siz koronavirüs öncesindeki üretim, tüketim biçiminize dönmezseniz onu terk ederseniz, sürdürülebilir bir kalkınma modeline geçerseniz ben kendimi yenileyebiliyorum. Su, toprak olarak hava kalitesi olarak daha ile ve sağlıklı günlere kavuşabiliyorum. Siz de benimle sürdürdüğünüz yaşam biçimini bana hakim olma mücadelesi değil, benimle birlikte bunu yaşama mücadelesine dönüştüren ve daha sağlıklı günlerde birlikte yaşayalım mesajı veriyor. Bu mesajı da insanoğlu olarak almamız gerekiyor, diye düşünüyorum."

 

“BU SÜREKLİLİĞİ DEVAM ETTİRMEK LAZIM”

 

Hava kirliliğinin azalmasıyla ilgili Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Murat Sevgi de koronavirüs kapsamında yapılan bazı kısıtlamaların özellikle kentlerin kirletilmesinde azalmalar meydana getirdiğine dikkat çekti. "Egzozlar azaldı” diyen Sevgi, yolların trafikten kurtulunca egzoz gazının şehirlerin üzerine çökmesinin yok olduğunu belirtti.  Üretimin durmasının koronavirüsün kötü bir etkisi olduğunu kaydeden Sevgi, “Bunun da bir iyi yan etkisi var” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü: “O da üretim durduğu zaman deşarj edilen baca gazları azaldı. Tabi bu baca gazlarının azalmasının ve egzozların azalmasının çok büyük etkileri oldu doğaya. Doğa tekrar canlandı, diye sosyal medyada, kamuoyunda çok büyük bir algı var. Bir kısmı ile doğru. Bunu da görüyoruz. Bu kararlılığı sürekliliği devam ettirmek lazım. Şunu gördük, doğanın burada kendisini telafi edeceği ihtimalinin var olduğunu gördük. Bir çevreci olarak umutsuzluk söylemimizin yanlış olduğu çıktı ortaya."

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10