Koronavirüs Çerkezköy'deki emlak ve inşaat sektörünü de vurdu

Çerkezköy'de emlak ve gayrimenkul sektöründe iş yapan esnaflar, koronavirüs salgını kapsamında şehirlerarası giriş ve çıkışların kısıtlanması nedeniyle İstanbul ve çevre illerden m?

11.05.2020 17:51:00 0
Koronavirüs Çerkezköy

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de toplum sağlığını tehdit etmeye devam ederken birçok sektörüde de ekonomik anlamda sıkıntılara ve kayıplara neden oluyor. Türkiye’nin en hızlı gelişen sanayi kenti 174 bin 529 nüfuslu Çerkezköy’de son 6 yıldır büyüyen bir inşaat ve emlak piyasası var. İstanbul’a yakınlığı, İstanbul Hava Limanı ve yeni yapılacak Kanal İstanbul projesi gibi hükümetin açıkladığı projeler nedeniyle de son yıllarda daha çok tercih edilen Çerkezköy'de inşaat ve emlak sektöründe iş yapanlar ile koronavirüs salgının sektöre etkilerini konuştuk.

NECATİ İZSİZ: ŞEHİR DIŞINDAN MÜŞTERİLERİMİZ GELEMİYOR

Mir Yapı Emlak Hizmetleri firmasının sahibi ve 6 yıldır Çerkezköy'de emlak ve inşaat işi yapan Necati İzsiz, koronavirüs salgının Çerkezköy’deki emlak ve inşaat piyasasına etkilerini değerlendirdi. Necati İzsiz Çerkezköy’de özellikle işçi kesimine satış yaptıklarını ifade ederek “Çerkezköy’de işçi kesiminin yanında en çok şehir dışından gelen müşteriye satış yapıyoruz. Bu kapsamda birinci seçeneğe koyduğumuz şehir ise İstanbul. Çerkezköy'deki daire sahiplerimizin yüzde ellisi İstanbul'dan. Yollar kapalı olduğu için başta İstanbul olmak üzere çevre illerden müşteri gelemiyor. Bunun yanında satışlarımızda olmuyor. Şuan mesela satışlarımız var ama virüsten dolayı şehir dışından mal sahibini ve de müşteriyi getiremiyoruz. Tapu işlemleri de durdu. İki yıldır doların yükselmesiyle bir krizin içerisindeydik o zamandan beri sektör zaten kötü etkilenmişti, virüsle beraber tamamen durdu. Yeni yapıların olmamasının nedeni de maliyetlerin çok yüksek olması.” dedi.

“ÇERKEZKÖY’ÜN ALIM GÜCÜ BELLİ”

Çerkezköy’de gelişen sanayi dolayısıyla daha çok işçi kesiminin yaşadığını kaydeden Necati İzsiz, buna bağlı olarak bölgede yüksek fiyatlara satışların olmadığını belirtti. “Çerkezköy halkına 400 bin liraya veya 500 bin liraya bir daireyi satamazsın” diyerek sözlerini sürdüren İzsiz, gelen müşterinin alım gücünün 100 ila 150 bin lira arası fiyatlarda ev baktığını söyledi. Şuanda normal bir mevkide bir apartman dairesinin maliyetinin 200-250 bin lira arasında olduğunu kaydeden İzsiz, “Bu fiyata mal ettiğin bir daireyi 150 bine satamazsın. Böyle bir sıkıntımız var. Bunun için şuan Çerkezköy'de inşaat yapmanın bir mantığı yok. Yapanlar nasıl yapıyor? bence hepsi zarar ediyor. Bende farklı şehirler için arayışa başladım” şeklinde konuştu.

“BURASI BİR İSTANBUL TAPUSU DEĞİL”

Hem emlak satışı yapan hem de inşaat yapan bir firma olarak bu sektör için “Çerkezköy'de bir gelecek göremiyorum” diyen İzsiz sözlerine şöyle devam etti: “Gidişata baktığım zaman toprak sahipleri yapılacak yapıdan yüzde 40-50 istiyor. Ama maliyet de belli Çerkezköy’ün gücü de belli. Burası bir İstanbul tapusu değil. Müşteriye biz her ne kadar Çerkezköy İstanbul'a yakın, hızlı tren var dersek de tapuda Tekirdağ yazdığı için bu bir eksi oluşturuyor.”

 

CENGİZ YAZICI: KORONAVİRÜSTEN ÖNCE BÜYÜK BİR KRİZ VARDI

"Koronavirüsten önce zaten büyük bir kriz vardı" diyerek emlak ve inşaat sektörü hakkında değerlendirme yapan Yazıcıoğlu İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yazıcı ise “Koronavirüs salgının etkilerini konuşalım ama ondan öncesi var. Son iki yıldır inşaat sektöründeki krizle birlikte maliyet artışı yaşandı. Bundan dolayı da yaptığımız inşaatlar satış fiyatlarını karşılamıyor. Koronavirüsten önce büyük bir kriz vardı. Koronavirüsün tabi ki sektöre etkileri var. Asıl önemli olan bundan sonra ne olacağı.” sözleri ile salgının yarattığı belirsizlikten sektörün kötü etkilendiğini kaydetti. 2013 yılından bu yana Çerkezköy’de inşaat projeleri yaptıklarını belirten Cengiz Yazıcı, "Virüs bitmiş değil, herhangi bir aşı ve ya ilaç bulunmuş değil. Bütün dünya nasıl etkileniyorsa Türkiye'de aynı şekilde ekonomik olarak etkileniyor. Ancak virüsün ekonomik olarak etkilerini de tam olarak bilmiyoruz. Bundan sonra ne olacak bilinmiyor. Virüsten önce kriz nedeniyle zaten devam etmeyen projeler virüs nedeniyle durma noktasında.” dedi.

“EKONOMİK HASARIN BOYUTUNU BİLMİYORUZ”

“Sonraki süreçler içim önümüzü görmemiz lazım” diyen Yazıcı, devletin bu süreçte esnaflara ve iş adamlarına yaptığı destekler olduğunu ancak bunların tam anlamıyla yeterli olmadığını dile getirdi.  Yazıcı sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik kayıplar çok büyük derecelerde. Elimizdeki mevcut projeleri bitirmeye çalışıyoruz. Ama başlamak üzere olduğumuz inşaat projelerini de rölantiye almış durumdayız. Bir an önce yapalım da bitirelim durumunda değiliz. Bunun sebebi ise önümüzü göremememiz. Ekonomik anlamda bir hasar var. Bu hasarın boyutunu bilmiyoruz. Bunlar belli olduğu takdirde bizler Yazıcıoğlu İnşaat A.Ş. olarak eski hızımızı yine devam ettirmeyi düşünüyoruz.”

YUNUS ERÇİN: EN ÇOK ETKİLENEN GAYRİMENKUL VE İNŞAAT SEKTÖRÜ

30 yıldır Çerkezköy’de yaşayan ve 8 yıldır gayrimenkul ve emlak işi yaptığını söyleyen Gold Emlak firma yetkilisi Yunus Erçin de koronavirüs salgını ve şehirlerarası giriş çıkışların kısıtlanmasıyla Çerkezköy’de emlak piyasasının durduğunu ifade etti. Gayrimenkul ve emlak konusunda Çerkezköy’e, İstanbul ve çevre illerden daha çok talep olduğunu dile getiren Yunus Erçin, “Koronavirüs salgını kapsamında yolların kapalı olması nedeniyle müşteri gelmiyor. Örneğin şu anda sattığımız 3 ila 4 tane gayrimenkul var ancak müşteriler İstanbul’da olduğu için işlemlerimizi gerçekleştiremiyoruz. Çerkezköy’de en çok etkilenen gayrimenkul ve inşaat sektörü oldu.” dedi. Salgın nedeniyle son bir aydır dükkanlarının kapalı olduğunu ancak normalleşme planı açıklandığından sonra 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dükkanlarını açtıklarını ifade eden Yunus Erçin, yavaş yavaş işlere ısınmaya çalıştıklarını belirtti.

“RAMAZAN’DAN SONRA SEKTÖRDE CİDDİ BİR HAREKETLENME OLACAK”

Koronavirüs ile beraber insanların gayrimenkul tercihlerinde de değişimler olduğunu kaydeden Erçin, müşterilerin daha çok sakin ve doğa ile iç içe olan yerleri tercih ettiklerini söyledi. Çerkezköy’de salgın süreciyle Ambardere bölgesine talebin arttığını belirten Erçin, “Ambardere bölgesi villa bölgesi olduğu için tercih ediliyor. İnsanlar daha sakin ve müstakil evlerde oturmayı tercih ediyorlar. Bunun yanında giriş kat apartman dairelerine de talep arttı. Bu süreçte talep olmadığı için emlak fiyatlarında herhangi bir artış yok. Eski fiyatlardan satışlarımız devam ediyor.” dedi. Normalleşme süreci ile birlikte piyasada nasıl bir hareketlilik olur? sorusunu ise Erçin, “Şehirlerarası giriş ve çıkış yasağının kalkmasıyla birlikte emlak piyasasının canlanacağını düşünüyoruz. Tahminen Ramazan Bayramı’ndan sonra emlak sektöründe ciddi bir hareketlenme olacağını seziyoruz.” şeklinde cevapladı.

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10