Ekili arazilerde çökerten ve sarı cücelik hastalığı tespit edildi

Süleymanpaşa Ziraat Odası, Tarım Danışmanları tarafından ekili tarım arazilerinde yapılan kontrollerde; Karahisarlı mahallesinin bazı bölgelerindeki hububatta take all (çökerten) hastalığı görüld

Tekirdağ 28.05.2020 11:47:00 0
Ekili arazilerde çökerten ve sarı cücelik hastalığı tespit edildi

Süleymanpaşa Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada “Tarım Danışmanlarımız Karahisarlı, Yukarıkılıçlı, Aşağıkılıçlı, Karacakılavuz, Generli, Selçuk, Taşomurca ve Otmanlı mahallelerinde arazi kontrollerinde bulunmuşlardır. Karahisarlı mahallesinde bazı bölgelerde hububatta take all (çökerten) hastalığı görülmüştür. Take all (Çökerten) hastalığının etmeni toprak kökenli bir fungustur. Hastalık etmeni, enfekteli toprak ve bitki artıkları ile çevreye yayılmaktadır.” denildi.

 

ÇÖKERTENLE MÜCADELE İÇİN ÖNERİLER

 

Ziraat Odası Çökerten hastalığı ile mücadele için çiftçilere “Hastalığın görüldüğü yerlerde baklagil, yağ bitkileri gibi konukçusu olmayan bitkiler ile 2-3 yıl ekim nöbeti yapılmalı, Erken ekimden kaçınılmalı, Hastalığa dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, Tohum ilaçlaması şeklinde kimyasal mücadele yapılmalı, Hastalıklı bitki artıkları, tarladan uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir.” şeklinde öneriler sundu.

 

BAZI BÖLGELERDE SARI CÜCELİK VİRÜS HASTALIĞI GÖRÜLDÜ

 

Oda tarafından yapılan açıklamada Selçuk, Otmanlı, Generli ve Taşomurca mahallelerinde de bazı bölgelerde sarı cücelik virüs hastalığı görüldüğü ifade edilerek çiftçilere bu hastalık için şunlar önerildi: “Gelecek dönem hastalığın epidemi yapmasını engellemek için; Geç ekim 10 Kasım-30 Kasım yapılması önerilmektedir. Yöreye uygun çeşit tercih edilmelidir. Mutlaka ekim nöbeti yapılmalıdır. Anıza ekim yapılmamalıdır. Yabancı otlar ile mücadele edilmelidir. Çok tohum atmaktan ve sık ekimden kaçınılmalıdır. Dengeli ve toprak tahlil raporlarına uygun gübreleme yapılmalıdır.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10