"Hukuki ve toplumsal mücadelemiz devam edecek"

Barolar ve akademik meslek örgütlerinde yapılmak istenen değişikliklere karşı Tekirdağ Barosu Başkanlığı, TTB Tekirdağ Tabip Odası Başkanlığı, Tekirdağ Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler

Tekirdağ 8.06.2020 16:42:00 0

 

 

Baroların ve akademik meslek odalarının yapısını değiştirmeye yönelik girişimlere karşı Süleymanpaşa Hasan Ali Yücel Parkı’nda dün saat 12.30’da gerçekleştirilen basın açıklamasına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, baro ve meslek örgütü yöneticileri ile üyeleri katıldı. Ortak basın açıklaması metnini meslek örgütleri adına Tekirdağ Barosu Başkanı Avukat Sedat Tekneci okudu.

 

 

“BU GİRİŞİMLER ETKİSİZLEŞTİRME ÇABASI”

 

Açıklamada baroların ve akademik meslek örgütlerinin temel yasalarının değiştirilmesine yönelik girişimlerde, çalışmalarında kamu yararını gözeten bu kurumları etkisizleştirme çabası olduğu vurgulanarak bu konunun daha önce de gündeme getirildiği ancak TMMOB’nin kararlı duruşu ve kamuoyundan aldığı destek karşısında tasarının geri çekildiği hatırlatıldı. TMMOB ve bağlı odalarla ilgili kanunu değiştirme girişimine bu defa Barolar ve Türk Tabipler Birliği’nin de eklendiğine dikkat çekilerek “Bu girişimle barolar ve akademik meslek odalarını işlevsizleştirmeye, mesleki denetimleri ve yetkilerini yok etmeye, meslek kuruluşlarının toplum ve üyeler ile bağını koparmaya ve bu kurumların toplum yararına çalışmasının önüne geçmeye yöneliktir. Kamu yararını çalışmalarında ön planda tutan ve gücünü Anayasa’nın 135. maddesindeki “kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu” olma özelliğinden alan meslek örgütlerinin tüzel kişiliğini dönüştürülmek istenmektedir. Bu girişim, toplumsal yaşamın her alanı ile doğrudan bağlantılı mühendislik, hukuk, mimarlık, şehir planlamacılığı hizmetlerini bir bütün olarak değersizleştirme, kararsızlaştırma ve işlevsizleştirme çabalarıdır.” ifadeleri ile tepki gösterildi.

 

 

BAROLAR AVUKATLARIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ

 

Baroların yargının kurucu unsuru olduğu, bağımsız savunmayı temsil ettiği ve avukatların örgütlü gücü olduğunun altı çizilerek “Cumhuriyet’in kuruluş felsefesine aykırılık teşkil eden bu tasarı aynı zamanda; Cumhuriyetimizin köklü kuruluşlarından biri olan Baroların da demokratik yapısını bozacak, Baroları işlevsizleştirilecek, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak nitelikte olup, yurttaşların hak ve özgürlüklerinin barolar tarafından korunmasının da önüne geçecektir” denildi.

 

 

“YASA TASARISI KABUL EDİLEMEZ BİR DURUMDUR”

 

“Ülkemizde yaşamı pahasına Covid -19 polikliniklerinde, servislerinde gece gündüz çalışan ve sağlık hizmet sunumunun her basamağında emeğini esirgemeyen sağlık emekçilerimize ve pandeminin başından sonuna vergi sisteminin aksamadan yürümesi için var gücüyle çalışan TURMOB üyelerine teşekkür bu şekilde edilmemelidir. Barolardan, TMMOB ve TTB’den görüş dahi alınmayıp demokratik süreçler işletilmeden Barolar ve Akademik Meslek örgütlerini etkisizleştirme, toplumla bağlarını koparıp kamu yararına çalışmalar yapmalarını engellemeye yönelik bu yasa tasarısı kabul edilemez bir durumdur.” ifadeleri ile yapılmak istenen değişikliklerin kabul edilemez olduğu belirtildi.

 

 

“DEĞİŞİKLİKLER KAMU İDARİ YAPIMIZI DA KAOSA SÜRÜKLEYECEK”

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Anayasa’da düzenlenmiş olan kamusal mesleki yetki ve denetimlerinin ortadan kaldırılması, seçim sistemimizin değiştirilmesi ve bakanlıkların hiyerarşik vesayeti altına sokulma doğrultusundaki Anayasamıza aykırı bazı değişiklik girişimlerini anlamak mümkün değildir. Meslek kuruluşlarının kamusal görevlerini yerine getirmesi ancak, merkezi yönetimi yönlendiren siyasi saiklere tabi olmadan, herhangi bir baskı altında kalmadan, yalnızca bilimsel ve teknik gereklilik ve kamunun menfaati göz önünde bulundurularak faaliyet yapılması ile başarılı olunabilir. Bu nedenle Anayasamızda kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları merkezi idare hiyerarşisi dışında, siyasi baskılara kapalı özerk kurumlar olarak yapılandırılmıştır. Bu yapının Anayasaya aykırı biçimde çeşitli yasal değişiklikler ile aşındırılmaya ya da yok edilmeye çalışılması, kamu idari yapımızı da ayrıca kaosa sürükleyecektir.”

 

“PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLECEK”

 

“Mesleki denetim ve bilimsel-teknik kriterler devre dışı bırakılacak” ifadeleri ile bu yasa değişikliği ile yapılmak istenenlere dikkat çekilen açıklamada “Barolar ve Akademik Meslek örgütlerinin mesleki denetim süreci dışına çıkarılmasıyla hukukun üstünlüğü ve insan haklarını savunmak ve korumak görevleri yerine getirilemeyecek, toplum ve çevre sağlığı, doğal varlıklarımız, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz, tarihi ve kültürel mirasımız gıda güvenliği ve denetimleri, koruyucu hekimlik kuralsız ve kontrolsüz bir şekilde piyasa koşullarına terk edilecektir.” denildi.

 

 “HUKUKİ VE TOPLUMSAL MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

 

Açıklamanın sonunda ise hukuki ve toplumsal mücadelenin devam ettirileceğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi: “Barolar ve Akademik Meslek Odaları olarak; gücünü Anayasa’dan ve halkımızdan aldığımızı bir kez daha hatırlatıyoruz. Yapılmak istenen demokratik hukuk devletinde asla kabul edilemeyecek bu değişiklikleri kırmızıçizgimiz olarak görüyor, diyalog ve müzakere ruhundan sonuç alınacağı inancı taşıyan beklentinin devam ettiği ancak geçen süre zarfında somut adım atıldığını görememenin derin bir kaygı yarattığı bu kaygıyı destekleyen yeni adımlar atılması halinde ise mesleklerimizin onurunu ve ülkemizin demokratik geleceğini korumak adına yasalar çerçevesinde hukuki ve toplumsal mücadelenin devam ettirileceğini bildirir, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10