Tekirdağ Barosu Savunma için Ankara'ya yürüyor

Avukatlık kanunu ve meslek örgütlerinde yapılması düşünülen değişikliklere karşı, Tekirdağ Adliyesi önünden Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci'nin basın açıklaması sonrasÄ

Tekirdağ 19.06.2020 11:26:00 0
Tekirdağ Barosu Savunma için Ankara

 

Avukatlık kanununda ve meslek odalarında yapılması planlanan değişikliklerle birden fazla baro kurulmasını sağlayacak ve baroların seçimlerini nispi temsile dayandıracak yasa tasarısına tepki için Tekirdağ Barosu avukatları, Ankara'ya Savunma Yürüyüşüne Tekirdağ Adalet sarayı önünden dün saat 10.00’da başladı.   Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci’nin Adliye Sarayı önünde ki basın açıklamasının ardından başlayan yürüyüşün ilk gün etabı, Baro Hizmet binasında sona erdi.  Yürüyüşe Baro Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda avukatın katıldığı belirtilirken,  bugün kaldığı yerden devam edeceği kaydedildi.

 

“BU TÜRKİYE’NİN VE BİZİM MESLEKTAŞLARIMIZIN ÖNCELİĞİ DEĞİL”

 

Avukat Sedat Tekneci, Ankara’ya Savunma Yürüyüşü öncesi Adliye binası önünde yaptığı basın açıklamasında “Sevgili meslektaşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızın değerli temsilcileri, sevgili Büyükşehir Belediye Başkanım, sizlere bu savunmaya yürüyüş eylemimize katıldığınız ve destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten ülke ekonomimiz pandemi koşullarında büyük zorluklar yaşarken, meslektaşlarımız diğer toplum kitleleri gibi büyük zorluklar yaşarken,  önceliğimiz geçim olduğu halde birden gündeme avukatlık kanunu ve barolar ile ilgili düzenlemeler geldi. Bu Türkiye’nin ve bizim meslektaşlarımızın önceliği değil.” dedi.

 

“BİRDEN FAZLA YARGITAY OLAMAZSA BİRDEN FAZLA BARODA OLAMAZ”

 

Avukat Tekneci açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Maalesef yapılmak istenenlerden bir tanesi; bir ilde birden fazla kurulması öngörülen çoklu baro sistemi. Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi uyarınca yasama, yürütme ve yargıdan oluşmaktadır. Yargının üç kurucu eşit unsuru vardır. İddia makamı, hüküm makamı ve savunma makamı. Savunma makamında avukatların örgütlendiği yerler barolardır. Nasıl ki birden fazla savcılık, birden fazla mahkeme, birden fazla yargıtay, birden fazla anayasa mahkemesi olamazsa birden fazla baroda olamaz. Anayasanın 135. maddesinde kamu hizmeti veren bir meslek örgütü olarak adlandırılmış durumdayız. Biz sendikalar değiliz, biz toplumun tüm kesimlerine eşit olarak hizmet etmek zorun olan meslek kuruluşlarıyız.”

 

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KORUMAK VE SAVUNMA GÖREVİMİZ”

 

Avukatlık kanununun 75. ve 95. maddelerinde de düzenleler yapılmak istendiğine dikkat çeken Tekneci, konuşmasında bahsi geçen maddeleri tekrar hatırlatarak “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak ve savunma görevlerimiz vardır. Bu görevler tüm Türkiye’de tüm barolara büyük sorumluluklar yüklemektedir. Biz bu avukatlık kanunundan kaynaklanan yetkimizle itirazlarımızı yapmaktayız. Tren katliamı davasına müdahil olmaktayız. Kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına karşı barolar olarak müdahil olmaktayız. Elbette bizim önceliklerimiz arasında meslektaşlarımıza hizmet etmek var. Ama bunun dışında ülkenin neresinde olursa olsun meslek birliği, halkımızın sorunlarına karşı müdahale etmekte ve takip etmekteyiz.” dedi.

 

YÜRÜYÜŞÜN TEKİRDAĞ AYAĞINI BAŞLATTIK

 

“Halkımızı savunmasız bırakmamak durumundayız” diyen Tekneci konuşmasını “Unutmayalım ki avukatların sesi kesilirse toplumun sesi kesilir. Biz bugün sesimizi, halkın sesini kesmemek adına savunmaya yürüyüşü başlatmış bulunmaktayız. Tüm Türkiye’de, tüm paydaşlar olarak Ankara’ya doğru yürüyüşe çıkmış durumdalar. Bizde bu yürüyüşün Tekirdağ ayağını Tekirdağ’dan başlatmış bulunuyoruz. Mücadelemiz sonuna kadar devam edecek.” sözleri ile bitirdi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10