Erdoğan: Arıtılmış atık sular denize deşarj edilecek

 "Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi" Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans bağlantsı katılımı il

Tekirdağ 28.06.2020 16:15:00 0
Erdoğan: Arıtılmış atık sular denize deşarj edilecek

 

Derin Deşarj Hattı B Tüneli’ndeki kazı çalışmasında TÜBİTAK destekli üretilen Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi Lale kullanıldı. Derin Desarj Hattı B Tüneli kazısı yerli tünel açma makinesiyle açıldı. İlk defa Türkiye'de bir proje yerli ve milli makine ile bitirilmiş olacak. Öte yandan bu proje ile organize sanayi bölgelerinin atık suları arıtılarak kara boru hatları ile denize deşarj edilecek. Bu proje ile Ergene Havzası ve Egene Nehri’nde artan çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

ERDOĞAN: YEREL YÖNETİMLER GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMEDİ

 

'Ergene Havzası Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı Işık Göründü Merasimi'ne, Vahdettin Köşkü'nden video konferans yöntemi ile canlı bağlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada tünelin Trakya bölgesine ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, Türkiye'nin 25 nehir havzasından biri olan Ergene Havzası'nın 1,5 milyon vatandaşa ev sahipliği yaptığını ifade ederek havzada pek çok tarım ürünü yetiştiğini belirtti. Bölgenin çok sayıda sanayi tesisi barındırdığına dikkat çeken Erdoğan, "Havzanın korunmasıyla ilgili yatırımlar öncelikle yerel yönetimlerin sorumluluğudur. Bölgedeki yerel yönetimler maalesef senelerce bu havzanın korunması konusunda gereken hassasiyeti göstermedi. Plansız şehirleşme ve sanayileşmenin sonucu olan yetersiz altyapı ve endüstriyel atık suların arıtılmadan nehre verilmesi gibi sıkıntılar sebebiyle Ergene'nin su kalitesi bozuldu.” dedi.

 

“ERGENE HAZASI EYLEM PLANI'NI DEVREYE ALDIK”

 

2003 yılına gelindiğinde nehirdeki kirlenmenin çok ciddi boyutlara ulaştığını aktaran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Sonuçta karşımıza insan sağlığı başta olmak üzere bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo çıktı. Biz bu kötü gidişatı durdurmak için Ergene Hazası Eylem Planı'nı devreye aldık. İlgili tüm kamu kurumlarının dahil olduğu bu planı yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik." Nüfusu 10 binin üzerindeki 12 yerleşim yerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, 38 yerleşim yerinde ise kanalizasyon sistemi inşa edildiğini ve taşkınlara yönelik tedbirlerin de alındığını dile getiren Erdoğan, toplam 1 milyon 238 bin dekar alanı sulayacak, 25 sulama projesinden 24'ünün hizmete girdiğini söyledi.

 

“YERLİ VE MİLLİ TÜNEL AÇMA MAKİNESİ LALE”

 

Ergene Havzası Çevre Koruma Projesi'nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, projenin diğer bir önemli ayağının ise tünel kısmı olduğunu belirti. Hattın geçtiği şehirlerde yaşayan vatandaşlara rahatsızlık vermemek için yerin altından tüneller kazıldığını anlatan Erdoğan, vadileri ve tepeleri, her biri 10 kilometrelik 2 tünel hattıyla aşarak atık su hatlarını denizle buluşturduklarını, bugün de bu tünellerden birinin tamamlandığını söyledi. Erdoğan, tünelin içinde yerli ve milli tünel açma makinesi 'Lale'nin olduğunu kaydetti.

 

EN İLERİ ÜLKELER ARASINDA YER ALMAK AMACINDAYIZ”

 

Konuşmasında teknolojinin küresel boyuttaki önemine de değinen Erdoğan,  yüksek teknolojili ürünler geliştirmekte, yazılıma ve yapay zekaya kadar dünyanın geleceği olarak bakılan her alanda en ileri ülkeler arasında yer almak amacında olduklarını belirtti. Erdoğan, “Hiç kimsenin ve hiçbir engelin bizi bu hedeflerden uzaklaştırmasına izin vermeyeceğiz. Yıllarca çevreciliği ülkemizin kalkınmasını engellemenin bir aracı olarak kullandılar. Halbuki dünyayı ve çevreyi Allah'ın emaneti olarak gören anlayışımız sebebiyle bizim Batı'nın vahşi kalkınma yöntemlerini kullanmamız zaten mümkün değildir. Yaptığımız yatırımların meyvelerini aldıkça çevreyi gerçekten koruyanların kimler olduğunu artık herkes görmeye başladı. Bugün açılışını yaptığımız Ergene Havzası Tüneli de işte bu hassasiyetin tezahürlerinden biridir." diye konuştu.

 

VARANK: ÇERKEZKÖY OSB İLE ÇORLU OSB'NİN ARITILMIŞ SULARI DENİZE DEŞARJ EDİLECEK

 

Daha sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ergene Kırkgöz mevkinde yerin 25 metre dibinde 7 nolu şaftın içinden seslendi. Bugün Ergene Havzası Koruma Eylem planının en önemli bileşenlerinden biri olan derin deniz deşarjı projesinde olan kritik bir aşamanın geride bırakıldığını ifade eden Bakan Varank, “Deniz karaboru ve tünel hatlarından oluşuyor. İnşallah Ağustos ayı itibariyle Çerkezköy OSB ile Çorlu OSB'nin arıtılmış suları dünya standartlarında arıtılmış suları 46 kilometrelik kara boru hattıyla Ağustos ayında denize deşarj edilecek. Bu proje için oldukça önemli bir gelişme. Sayın Cumhurbaşkanım inşallah sizi de o programa davet etmek istiyorum. İnşallah önümüzdeki senenin ortasından itibaren hem atık arıtma tesisleri hem de bağlantıların büyük bir kısmı devreye alınmış olacak. Böylece Ergene Nehri de inşallah daha temiz akmaya başlayacak. Yerli tünel kazma makinemiz, sizde bahsettiniz biz çok önemsiyoruz. Devletimizin sağladığı arge destekleriyle bu tünel kazma makinesi hayata geçirildi. Biz 18 Eylül tarihinde Ankara'da fabrikadan o makinenin çıkışını yaptık. Burada kazılara başladı. Bugün ilk defa Türkiye'de bir projeyi yerli makine ile bitirmiş oluyoruz. Bu bizler için bir gurur" dedi.

 

PAKDEMİRLİ: 18 ALT EYLEMDEN 8'İ TAMAMLANDI

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Işık Göründü Merasiminde yaptığı konuşmada Ergene Havzası koruma planıyla Trakya'nın çehresinin değişeceğine vurgu yaptı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli,  büyük ve kapsamlı projeler sayesinde Türkiye'nin kalkınmada dünyada sınıf atlarken, çevrenin korunmasında da büyük başarılara imza attığını ifade etti. Ergene havzasında 1980'li yılların başında plansız başlayan sanayileşmeyle endüstriyel atıklar ve yeraltı sularının bilinçsiz kullanımına bağlı olarak, bu bölgede kirliliğin giderek arttığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli,  “Ancak zat-ı devletlerinizin talimatlarıyla, 2011 yılında, Ergene Havzası Koruma Eylem Planını, Bakanlığımızın koordinasyonunda hayata geçirmeye başladık. Bugüne kadar 6,5 Milyar Lira yatırımla, 18 alt eylemden 8'i tamamlandı. 8 eylem de tamamlanma aşamasına getirildi” dedi.

 

“1 MİLYON 300 BİN DEKAR ARAZİ TEMİZ SUYA KAVUŞACAK”

 

Bakan Pakdemirli, gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında DSİ tarafından 400 kilometre dere yatağının temizlendiğini, 12 belediyenin atık su arıtma tesisinin inşa edildiğini ve havzadaki tüm tesislerde atık su deşarj kriterlerinde de kısıtlamaya gidildiğini kaydetti. Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine Meriç Nehri üzerinde Taşkın Erken Uyarı Sistemi kuruldu. İnşallah, bu yatırım programında yer alan ve 14'ünün inşaatı biten 25 adet sulama tesisinin tamamlanması ile de 1 milyon 300 bin dekar arazi temiz suya kavuşacak. Diğer yandan 8 adet depolama projesiyle de, yıllık 448 milyon metreküp içme-kullanma ve endüstri suyu temin edilecek. Ergene Havzası'ndaki 10 adet Organize Sanayi Bölgemiz için 5 adet atık su arıtma tesisinden üçü tamamlandı, kalan 2 tesisi de inşallah önümüzdeki yıl hizmete alacağız.”

 

“ERGENE’NİN SU KALİTESİ VE RENGİ DOĞAL HALİNE DÖNECEK”

 

Sanayi kaynaklı atık suları Ergene Nehri'ne değil, Marmara Derin Deniz Deşarjı Projesi ile 4,5 kilometre açıktan Marmara Denizi'ne alttan verileceğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Derin Deniz Deşarjı 10 kilometre uzunluğunda iki tünel vasıtasıyla yapılacak. İlk bileşen olan Doğu hattında yüzde 99'luk gerçekleşme sağlandı. Bütün bileşenlerinde ise toplamda yüzde 95'lik bir gerçekleşme tamamlandı. Bu proje sayesinde bu bereketli topraklardaki çevre kirliliği sona erecek, Ergene Nehrimizin su kalitesi ve rengi doğal haline dönecek ve Trakyamızın çehresi değişecektir.” diye konuştu.

 

“ÇORLU-ÇERKEZKÖY VE DERİN DENİZ DEŞARJ HATTINDA IŞIK GÖRÜNECEK”

 

Projenin bütün sistemleriyle önümüzdeki yıl hizmete gireceğini kaydeden Bakan Pakdemirli konuşmasının devamında bu projenin de gerçekleşen diğer projelerde olduğu gibi “Doğaya saygımızın, tabiata sevgimizin taçlanmış bir eseri olarak baki kalacaktır.” dedi. Bu deşarj tünellerinden Çorlu-Çerkezköy ve Derin Deniz Deşarj hattında bugün ışığı göreceklerini vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Bu ışığa, tamamı yerli ve milli sermayeyle üretilen Türkiye'nin ilk Tünel Açma Makinesi sayesinde ulaşacağımızı da önemle ifade etmek isterim. Zira dünyada sadece 8 ülkenin sahip olduğu bu tünel açma makinesinin, bu önemli çevre projesinde kullanılmasından dolayı da, özel bir mutluluk yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10