Öğrenciler sınavda veliler dışarıda ter döktü

Milyonlarca öğrencinin üniversite hayallerine kavuşmasındaki son aşama olan YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi günü, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi is

Çerkezköy 28.06.2020 16:51:00 0
Öğrenciler sınavda veliler dışarıda ter döktü

 

 

Çerkezköy’de Cumartesi günü 29 okul merkezinde yapılan ilk oturum Temel Yeterlilik Testinde 7 bin 924, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testinde 5 bin 773, Yabancı Dil Testinde ise 378 öğrenci ter döktü.

 

SINAVA YETİŞMEK İÇİN ZAMANLA MÜCADELE ETTİLER

 

Tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'nın (TYT) ardından, dünde ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) heyecanı yaşandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınava girecekleri okula gitmeye çalışan öğrenciler, geç kalmamak için adeta zamanla yarıştı.  AYT, saat 10.15'te başladı ve 180 dakika sürdü. Adaylar, sınavın sabah oturumlarında 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. AYT'de 40 sorudan oluşan "Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1" testinde adaylar, Türk dili ve edebiyatından 24, Tarih-1'den 10, Coğrafya-1'den 6 soru yanıtladı.  Sınavın "Sosyal Bilimler-2", "Matematik" ve "Fen Bilimleri" testlerinde adaylara 40'ar soru soruldu.  Sosyal Bilimler testinde "Tarih-2" ve "Coğrafya-2"den 11'er, felsefe grubundan 12, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ek felsefe sorularından 6 soru yer aldı. "Fen Bilimleri" testindeki dağılım ise fizik 14, kimya 13 ve biyoloji 13 soru şeklinde oldu. 2020-YKS’de adaylar yüz yüze eğitim gördükleri konulardan sorumlu oldular, 12.sınıfın ikinci dönem konularından soru sorulmadı.T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında vatandaşlık numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulunduruldu.

 

SINAVDA KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ

 

Sınav binalarının/okulların sınavdan önce detaylı temizliği yapıldı ve dezenfekte edildi. Koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevliler tarafından maske ve dezenfektan dağıtıldı. İsteyen adaylar, dezenfektanlarını yanlarında getirdi. Sınav görevlilerine de maske ve dezenfektanla birlikte lateks eldiven dağıtıldı. İsteyen adaylar ve görevliler, maske ve siperlikleri ile sınava geldi. Bilim Kurulu'nun önerisi doğrultusunda sınav salonuna geçip sırasına oturan adaylardan isteyenler, sınav süresince maskelerini çıkardı. Okul bahçelerindeki yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta, sosyal mesafenin korunması için sınav görevlileri tarafından yönlendirildi.

 

AYT'DE ZORLANDILAR

 

Üniversite sınavı sonrası sınav sorularını yorumlayan adaylar AYT'nin TYT'ye göre daha zor olduğunu belirterek; birinci oturum olan Temel Yeterlik Testi sınavında soruların kolay olduğunu ancak sürenin yetersiz olduğunu, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi sınavında ise soruların kolay olduğunu ancak süre sıkıntısı çektiklerini ifade etti. Kimi adaylar sayısal derslerin zor olduğunu ifade ederken kimi adaylar ise sözel derslerdeki soruların uzun olmasından dolayı zorluk çektiklerini belirtti.   Adaylar sınavda ter dökerken velilerde dışarıda büyük bir heyecanla sevdiklerini bekledi. Heyecanlı bir bekleyiş içinde olduklarını ifade eden veliler; "Her anne ve baba gibi çocuklarımızın başarılı ve mutlu olmasını istiyoruz. Çocuklarımızla birlikte bir yıl boyunca vermiş olduğumuz emeklerin boşa çıkmasını istemiyoruz. Anne baba olarak bugün olduğu gibi çocuklarımızın her zaman yanındayız. Sınavdan iyi bir sonuç alamasalar da bunun bir son olmadığını ve her şeyin bir sınavdan ibaret olmadığını onlara hissettirmeye çalışıyoruz. Sadece onların iyiliğini istiyoruz" dedi. Sınav sonrası kimi adaylar sevinç gözyaşları dökerken, kimi adaylar ise bir yıllık emeklerinin boşa çıktığını ifade ederek gözyaşları içinde ailesinin tesellilerini dinledi. 

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10