2019 faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı meclis toplantısının ilk oturumu dün Veliköy Düğün Salonu'nda gerçekleştirilirken, Çerkezköy Belediye Başkanlığı'nın 2019 faaliyet

Çerkezköy 1.07.2020 22:12:00 0
2019 faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi

 

Dün saat 15.00’de gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkan Vekili Cengiz Memiş başkanlık ederken, bir dilekçe gündem maddelerine eklendi.

 

BELEDİYEYİ ELEŞTİDİ

 

Gündemin ilk maddesinde 2019 yılı faaliyet raporunu Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay anlattı. Faaliyet raporunun sunulmasının ardından AK Parti gurubu adına Adem İçli söz aldı. 200 bin nüfuslu ilçeye yakışmadığını kaydeden İçli, "Tüm belediyeler pandemi sürecinde yol, kaldırım, temizlik, dezenfekte yatırımları gerçekleştirdi. Biz ise bu süreci sadece dezenfekte ve maske ile geçirdik. Bu dönemi keşke çukurları yamamaktan vazgeçseydik. Çöp ve park bahçeler konusunda da hizmet yapılmadığını görüyoruz. Fatih Mahallesi hastane ve adliye önündeki çukurları görüyoruz. Faaliyet raporunda bir şey görmediğimiz için ret oyu kullanacağız" dedi.

 

İŞLER AKSADI

 

İçli'nin bu sözlerine cevap veren Başkan Vahap Akay, "Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile ilgili eleştiride bulundunuz. Çerkezköy Belediyesi’nin 110 personel ile Çerkezköy'ün tamamını her gün temizle şansı yoktur. Temizliğini yerel yönetimlerden bekleyerek çözemeyiz. Bu konuda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz. Çöp konteynerleri ile ilgili eleştiride bulundunuz. Çöp konteyneri ile ilgili 2019-2020 yılında alımlar yaptık ve eksik varsa da ekleriz. Pandemi sürecinde tüm dünya ve Türkiye'de çalışma personel açısından yüzde 25'lere düştü. Vatandaşların maske ulaşım konusunda sıkıntı çektiği dönemlerde belediye personelleri hastalık riskini göze alarak kapı kapı gezdiler. Sizin eleştirilerinizi de anlıyorum. Bu işler planlama ile alakalıdır. Yollar ile eleştiriyorsunuz. Bu dönem içinde iş yapmaya çalışan belediyeler olmuştur ama biz bu yolu tercih ettik. Daha planla ve programlı 2020 yılını hedefliyorduk ama işler aksadı. Vatandaşın sağlığı için katkı sağlamaya çalıştık. Çerkezköy'deki eksikler bitmez. Elimizden gelen ölçülerde tamamlamanın hesabını yapıyoruz" dedi.

 

GELİRLER EKONOMİK KRİZ İLE BİRLİKTE DARALDI

 

DSİ'nin çalışmalarına belediye olarak destek verdiklerini kaydeden Akay, "2012 yılında DSİ ile Çerkezköy Belediyesinin bir protokolü var. 2014 yılında Büyükşehir olduktan sonra devir var ama protokol olmadı. Yapılacak protokol ile birlikte Büyükşehir derenin sahibi olacak. Asıl mesele ise Çorlu deresinin ıslahıdır. Çorlu deresinin ıslahına ise inşallah müteahhit başlayacaktır. Çerkezköy'ün yolları ile ilgili eleştiride bulundunuz. Biz bu işleri planlı yapmak zorundayız. TESKİ'nin içme suyu projesinin ardından asfalt yapacağımızı söyledik. TESKİ Haziran 15 itibariyle Yıldırım Beyazıt Mahallesi Tarım Sokak ve Leyla Sokak’ta içme suyu projesine başladı. Planlamayı bu çerçeveye bakarak yapıyoruz.  Çerkezköy Belediyesi beş yıllık durumunda bütçe gerçekleşmesi yüzde 90'larda seyrediyordu. Çerkezköy Belediyesi’nin gelirleri ekonomik kriz ile birlikte daraldı. Yapılan işlerin tamamı ise bütçe ile alakalıdır. Elinizde bütçe varsa rahat olursunuz. Bunları bahane kabul etmeden çalışmalarımızı sürdürdük" dedi.

 

"FAALİYET RAPORUNDA HİÇBİRŞEY YOK"

 

MHP adına konuşan Koray Önsel, "Bu kadar faaliyet raporunu 10 dakikada inceleyebiliriz. Faaliyet raporunu incelediğimizde belediyenin bir şey yapmadığını görüyoruz. Alt yapı yapılmadan üst yapının yapılmayacağı söylendi. Belediye Başkanı Akay TESKİ çalışma yapacak biz üstleneceğiz diyor. Bunların belli programa sokulup son dakikaya bırakılmaması gerekiyor. Büyükşehir yapmaz ise beş yıl ne yapacağız. Bahanemiz Büyükşehir mi olacak. Faaliyet raporunda şu sonuç ortaya çıkıyor. Sanki bir yıldır pandemi süreci yaşanmış ki hiç bir hizmet yapılmamış. Yollar ile alakalı hizmetin yüzde 90'ı Kızılpınar'a yapılmıştır ve bu hizmetlerde kış ayında yapılmıştır. İnşaat mühendisi olarak konuşuyorum kış ayında yapılan yollar maliyetli olur. Keşke seçim yatırımı değil de daha sonra yapılsaydı" diye konuştu.

 

B PLANINI DEVREYE SOKACAKTIR

 

Hizmetlerin plan dahilinde yapıldığını kaydeden Akay,  "Ben planlama dönemi diyorum siz ise bırak planlamayı neden iş yapmadınız diyorsunuz. Haklı bulabilir ya da eleştirebilirsiniz. Biz plan dahilinde bu işleri yönetmeye çalışıyoruz. Vermiş olduğumuz bir süre var. 2019 döneminde İller Bankası’ndan içme suyu projesi onaylatıldı. O onaylanan krediyle birlikte TESKİ çalışmalarına başladı. TESKİ bir başka kredi peşinde ve bu kredi ile birlikte bu işleri topyekun bitirecektir. TESKİ'ye süremizi verdik kısmen de olsa çalışmalarını yapıyor. Eğer bu dönem yapamazlar ise Çerkezköy Belediyesi B planını devreye sokacaktır" dedi.

 

215 BİN CERRAHİ MASKE DAĞITTIK

 

Konuşmaların ardından oylamaya sunulan 2019 yılı faaliyet raporu AK Parti ve MHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Faaliyet raporunun görüşülmesinin ardından meclis, 10 dakikalık ara vererek diğer gündem maddelerini ikinci oturumda görüştü. Pandemi sürecinde yapılanlarla ilgili bilgi veren Başkan Akay,  “Pandemi döneminde 215 bin cerrahi maske dağıttık. 2 buçuk ton el dezenfektanı, 40 ton ortam dezenfektanı ve 28 bin şişe el dezenfektanı dağıttık. Şehrimizdeki ibadethaneler, kamu kurumları, sürekli kullanılan alanların tamamı yaklaşık 3 aylık süreçte periyodik olarak sürekli dezenfekte edildi. Aile sağlığı merkezleri, eczaneler, muhtarlıklar, taksi durakları, berberler, kuaförler, ulaşım araçları derken şehrin tamamında dezenfekte çalışması devam etti. Cadde ve sokaklar, çöp konteynerleri yıkanarak dezenfekte edildi. Yeşil alanlar ve mesire alanları açılmaları öncesinde dezenfekte edildi. Buradaki belki de en kritik zor durumda kalan vatandaşlarımız 444 88 59 numaralı çağrı merkezimize 10 binin üzerinde çağrı ile destek istediler. Sadece belediye olarak hayırseverlerimizin de katkılarıyla 10 bin 170 koliyi vatandaşlarımıza dağıttık. Ramazan ayı içerisinde yalnız yaşayan yaşlı ve engellilerimize sıcak yemek dağıttık. Çağrı merkezinden bize ulaşan çocuklarımıza kitap dağıttık. Sokak hayvanlarımıza yetişmeye çalıştık. İletişim merkezimizde 89 binin üzerinde çağrıya cevap verdik” dedi.

 

BÜYÜK BİR ÇALIŞMA BİZİ BEKLİYOR

 

Akay, "2021 planında Çerkezköy’ün en önemli işlerinden, geçen dönem için yine muhalefetimizin eleştiri notlarından bir tanesiydi tek yöne geçiş kararıdır. 2017 yılının Temmuz ayından sonra Çerkezköy Belediyesi kararlı bir tutumla Atatürk Caddesi iniş, Öztrak Caddesi çıkış olmak üzere tek yöne geçirdi. Ondan sonra bizim altyapı kurumlarını, TESKİ’nin çalışmasının olacağı zamanı bekleyerek bir daha işlem yapılmaması adına altyapı kurumlarının planlarını beklemek durumundaydık. Bu dönem içerisinde bu planlamayı yaptık. Bu konudaki fikirlerinizi, desteklerinizi bekleriz. 2021 yılı içerisinde TESKİ’nin içme suyu hattı yenileme, aynı zamanda kanalizasyonu da yenileme ihtiyacı doğacağı için içme suyu ve kanalizasyonların revizesiyle ilgili büyük bir çalışma bizi bekliyor. Atatürk Caddesi’nde 3 bin 500 metre, Öztrak Caddesi’nde 3 bin 800 metre ana isale hattı dahil olmak üzere toplamda 7,5 kilometreye yakın kanalizasyon içme suyu hatlarının revize işlemi var. Kanalizasyon ve içme suyunun toplamı 12 kilometreyi buluyor. Bu 2 hat yenilenirken Fen İşleri Dairesi tarafından da bir yağmur suyu hattı inşaatı başlayacak. Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde 2021’in Ocak-Şubat-Mart ayı arasında başlayacak içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı işi var. Aynı zamanda Atatürk Caddesi’ne bir meydan altı otoparkı hedefimiz vardı. Meydan altı otoparkı hedefimizi yaklaşık 250 araç kapasiteli bir tam otomatik otopark yapma fikrine dönüştürdük" diye konuştu.

 

PROJESİ DEVAM EDİYOR

 

Akay, "Yer üstünde otoparka dair sadece otoparkın 4 tane lobisinin olacağı, bunun dışındaki yapıların tamamının yer altında gömülü kalacağı bir yapıdan bahsediyoruz. Büyükşehir Etüd Proje Daire Başkanlığı tarafından projesi devam ediyor. Maliyeti yaklaşık 25-26 milyon olarak öngörülen bir otopark. 2021’in Ocak Şubat aylarında TESKİ altyapı çalışmasına başlayacak. Aynı tarihlerde meydan altı kazıları gerçekleştikten sonra ihaleye çıkılmasını öngörüyoruz. Atatürk ve Öztrak Caddelerinin yer üstü çalışmalarının proje kısımları devam ediyor. 2022’nin Mart ayında tamamen bitecek yepyeni, Çerkezköy’e yakışır, uzun yıllar bir daha kazıya sebebiyet vermeyecek, bozulmalara sebebiyet vermeyecek bir projeyle yaklaşık bir yıldır uğraşıyoruz. Bunun sonunda her şeyiyle Çerkezköy’e yakışan 2 ana cadde ortaya çıkacak. TESKİ’nin 12-13 milyon liralık yatırımı, büyükşehir belediyesinin 25 milyon civarında bir yatırımı, Çerkezköy Belediyesi’nin 20 milyon lira belki bir yatırımı olacak. Bazı altyapı kurumları da bizim talebimize göre yatırımlar gerçekleştirecek. Buradaki tek beklentimiz bu caddeler üzerinde bulunan binaların, işyerlerini Çerkezköy’ün bu caddelerine yakışır hale getirmek" diye konuştu.

 

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNU ELEŞTİRDİ

 

Çerkezköy Belediyesi denetim komisyon raporunu Belediye Başkan Yardımcısı ve Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Gümüş okudu. Okunan denetim komisyonu raporunu eleştiren AK Partili Adem İçli, "Denetim komisyonu raporu okundu ama bazı konularda yorum getirmek istiyorum. Kira gelirlerinin tahakkuk edilen kısmının tahsilat takibi neden yapılmamıştır? Tabela ve reklam gelirleri yüzde 15'te kalmıştır, bunun sebebi nedir? Bunlar neden takip edilmedi? Çünkü gerçekten çok düşük. 2019 yılı seçim yılı olduğu için yine buraya manidar diyelim. İkinci olarak bütçe çok yüksek tutulmuş, bütçenin bu kadar yüksek tutulmasının sebebi nedir? Gerçekleşme oranı yüzde 48'de kalmış. 100 milyonun üzerinde gider bütçesini imha ediyoruz, bütçe zafiyeti var. Birimler çok yüksek bütçe belirlemişler. Buradan şu çıkıyor, 'yüksek gösterelim 22'de alımlarını yapalım. 22'de alımlarını yüzde 10 barajının altında bırakalım' diye tahmini bütçeler şişirilmiş olarak gördük. İlk üç ayda yapılan nakdi yardımlar konusuna da yorum katmak istiyorum. İlk üç ay içerisinde yapılan yardımlar toplamda nakdi yarım 600 lira veriyormuşuz ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ve seçim dönemi Ocak, Şubat, Mart aylarında 362 kişiye belediyemiz nakdi yardım vermiş. Bu konuyu destekliyoruz, bunların devamını görmek isterdik seçimden sonrada ama maalesef seçimden sonra nakdi yardım rakamı düşmüş.  Bazı doğrudan temin alımlarının ihale yapılması gerekirken birkaç parçaya bölünerek yapıldığı, örneğin pazar yeri ve araç kiralamaları. 20-30 gün arayla araç kiralamaları yapılmış yani öngörülen işler mesela özel günler, bayramlar 22 d kapsamında yapılmış ve 20 gün araç kiralaması akabinde aynı şirketten 30 gün içerisinde tekrar araç kiralamaları gibi dosyalarımız var. Bazı doğrudan temin dosyalarında,  birim müdürlerimize de ikazda bulunduk, tarih yok. Bu bir suçtur. Bazı doğrudan temin dosyalarımız sanki fabrikasyondan çıkmış gibi aynı yazı karakterleri ve aynı kişi tarafından doldurulmuş gibi doğrudan temin yapılmış.   Dikkat çekici bir diğer unsurda 50 tane dosyayı sadece 1 tane firmanın aldığı. 100 adet dosyanın da bunların tamamı doğrudan temin, 8-9 firmanın aldığı görülmüştür. Yani bu firma 3 milyonun üzerinde Çerkezköy Belediyesi'nden doğrudan temin almış. Firmanın ismini zikretmeyeceğim. Baktığımda sanki Çerkezköy Belediyesi'nin ortak bir kuruluşu gibi çalışmış" diye konuştu.

 

BELEDİYENİN ORTAK KURULUŞU OLAMAZ

 

İçli'nin 'Belediye'nin ortak bir kuruluşu gibi çalışmış' sözlerine sinirlenen Akay, "Sözünüzü geri alın. Bunu kabul edemem, bunu konuşturamam. Eleştiriyi yapın ama böyle girerseniz kesmek zorunda kalırım kusura bakmayın. Bunu konuşmaya hakkınız yok. İftiraya girerseniz olmaz. Çerkezköy Belediyesi'nin ortak kuruluşu yok, olamaz da" dedi.

 

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

 

Konuşmaların ardından 2018 yılı faaliyet raporu AK Parti ve MHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Denetim Komisyon raporunun sunulmasının ardından komisyon üyeleri seçildi. Tarife Komisyonuna CHP grubundan Cengiz Memiş, Dilek Köksal, Mehmet Kar, AK Parti grubundan ise Erkan Zümbül ve İrfan Ak, plan ve bütçe komisyonuna CHP grubundan Beytullah Coşkun, Kemal Buzkuş, Cevdet Aykaç, AK Parti grubundan Neziha Temur, Hasan Hüseyin Karaca, İmar ve Bayındırlık komisyonuna ise Gökay Keleşoğlu, Erdal Zengin, İbrahim Çekçi, AK Parti grubundan ise Adem İçli ve Mehmethan Atbaşı seçildi. Encümen üyeliğine yapılan gizli oylama sonucunda  18'şer oy olan Şahin Yılmaz, Mehmet Hanifi Karataş, Serdar Ürkmez seçilirken, Habip Çelik, Mikail Çelik ise 13 oy aldı.

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

 

Üye seçimlerinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün gelir ve gider kesin hesabı plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, bir sonraki gündem maddesinde bir adet boş kadroda iptal ihdas ve sözleşmeli personellerin çalıştırılması hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşüldü. İlgili gündem maddesi ise oy birliği ile kabul edildi. Belediye Meclisi'nin 06.03.2020 gün ve 2020/41 sayılı kararında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 25.09.2019 gün ve 15 sayılı pergolalar (gölgelik) hk. müzekkeresi İmar ve Bayındırlık komisyonunda görüşülmüş olup, İmar ve bayındırlık komisyonunca çalışmaların devam edilmesi kararı alındığından bu konu yeniden meclise gelirken, oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi.  Gündemin 11'inci maddesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün yönetmelik hakkındaki müzakeresi görüşülüp oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 12'inci maddesinde ise Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün 15.06.2020 gün ve 263 sayılı Görev ve Çalışma Yönetmeliği Güncellenmesi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi oy birliği ile kabul edilirken, belediye hisseleri konusu ile imar komisyonuna havale edildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10