Kurban kesimleri randevu ile yapılacak

Çerkezköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Kaymakam Atilla Selami Abban başkanlığında Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İlçe Tarım Müdürü İsa Al

Çerkezköy 2.07.2020 15:52:00 0
Kurban kesimleri randevu ile yapılacak

 

Çerkezköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında geçilen normalleşme sürecinde, salgınla mücadelede önemli olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı ya da iş kolu için alınması gereken önlemlerin ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmesinin sağlandığı anımsatıldı.

 

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

 

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan satışı ve kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler ile bu yerlerdeki çalışan ve müşteriler için uyulması gereken kuralların, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nca “Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler”in belirlenerek Cumhurbaşkanlığı’nca Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ”in Resmi Gazete’de yayımlandığı ifade edildi.

 

KESİM KAPASİTESİ 20 TEMMUZ’A KADAR BELLİ OLACAK

 

Toplantıda, 31 Temmuz ile 3 Ağustos tarihlerinde kutlanacak Kurban Bayramı sırasında Koronavirüs Bilim Kurulu’nca hazırlanan “Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler” görüşüldü. Bu doğrultuda,  kurban satış yerlerinde oluşabilecek yoğunluğun Covid-19 salgını sürecinde halk sağlığı açısından oluşacak riskleri yönetebilmek amacıyla usul ve esasların uygulanmasının uygun olacağı değerlendirildi.Buna göre; İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban kesim yerlerinin günlük kesim kapasitesi bilgisi 20 Temmuz’a kadar çeşitli iletişim kanalları kullanılarak kamuoyuna duyurulacak.

 

KESİMİ İÇİN RANDEVU ALINACAK

 

Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerlerin işletmecileri ya da sorumluları, kurban kesilecek her bir gün için randevulu kesim bilgisini içeren liste oluşturacak ve kurban kesim yerinin girişinde ve görülebilecek şekilde asacak. Ayrıca kesim işlemi sorumluları, her bir kişinin kurban kesim saatine ilişkin randevu bilgisini kurban kesim yerinden hizmet alacaklara SMS yoluyla bildirilecek.

 

KESİMLER BAYRAMIN 3 GÜNÜNE YAYILACAK

 

Kesim işlemlerinin Bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edilirken, kesim yerlerinde kesim yaptırmak isteyen kişilerin talepleri de mümkün olduğunca Bayramın üç gününe eşit sayıda randevu verilecek şekilde planlanacağı belirtildi.

 

RANDEVULAR KOMİSYONUNA BİLDİRİLECEK

 

Kurban kesim yerlerinin işletmecileri ya da sorumluları, 30 Temmuz Arefe günü, Kurban Bayramı’nın birinci günü 31 Temmuz, Bayramın ikinci günü 1 Ağustos ve bayramın üçüncü 2 Ağustos günü için oluşturulan randevu bilgisini İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonuna bildirecek.

 

HİSSE SAHİPLERİ DIŞINDA KİMSE KESİM YERİNE ALINMAYACAK

 

Kesim yerlerine gelecek kişi sayısının mümkün olduğunca az olmasını sağlamak amacı ile hisse sahipleri dışında kimsenin kurban kesim yerlerine gitmemesi teşvik edilecektir. Her kurban için hisse başına parçalama işi kurbanı kesen veya parçalama işlemi için görevlendirilen kasap ya da kurban kesim elemanları tarafından yapılacak. Kurban sahiplerinin kurban kesim yerlerinde bir arada bulunarak parçalama işlemi yapmasına müsaade edilmeyecek, sadece kurban sahipleri tarafından kurban parçalanacaksa en fazla üç kişinin maske ve 1,5 metrelik mesafe kurallarına uyarak parçalama işlemini yapmasına müsaade edilecek.

 

KESİNLİKLE MÜSAADE EDİLMEYECEK

 

Kurban kesim yeri olarak belirlenen yerler dışında çevre ve görüntü kirliliğine neden olacak şekilde yol kenarları, park ve bahçeler, dere yatakları gibi yerlerde kurban kesilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek.

 

OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ

 

Hayvan satış yerleri ve kesimhanelerde Tebliğ, Rehber ve belirtilen kurallara göre satış veya kesim yapılması için gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanmasına, kararda getirilen kurallar çerçevesinde denetimlerin yapılarak tedbirlere uymayanlarla ilgili gerekli yasal işlemlerin başlatılmasına, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca alınan tüm kararların ilçemizde aynen uygulanmasına, oy birliği ile karar verildi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10