Verimi yüzde 50 düşen çiftçiyi alım fiyatları teselli etti

Kurak geçen kış aylarının ardından Haziran ayı boyunca Trakya'yı etkisi altına alan şiddetli yaz yağmurları ve dolu nedeniyle buğday üreticisinin ekili tarlaları zarar gördü. Bu nedenle hasada baÅ

Tekirdağ 3.07.2020 14:23:00 0
Verimi yüzde 50 düşen çiftçiyi alım fiyatları teselli etti

 

Trakya, Türkiye'nin ekmeklik buğday ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Ancak kurak geçen kışın ardından Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgesindeki ekili tarlaları, şiddetli yaz yağmuru ve dolu vurdu. 2019 yılına oranla bu yıl dönümünden yarı yarıya az verim alan çiftçi, alım fiyatlarının açıklanmasıyla teselli buldu. Alım fiyatlarının tonu bin 650 TL olarak açıklanırken, çiftçi umudunu ayçiçeğinden alacağı verime bağladı. Yüzde 50 verim kaybı yaşayan çiftçi, tüccarların ise alım zamanı fiyat düşürmesinden şikayetçi oldu.

 

BUĞDAY BAŞAKLARININ HEPSİNİN İÇİ BOŞ

 

Bu yıl yaşanan kuraklığın çiftçiyi büyük verim kaybına uğrattığını dile getiren Marmaraereğlisi’nde 20 yıldır çiftçilik yapan Levent Duran, önceki yıllarda dönümünden 650- 700 kilo mahsul aldıklarını belirtti. Duran, "Bu aynı tarladan 100- 150 kilo ürün topladık. Buğday başaklarının hepsinin içi boş çıkıyor. Komşu tarlamızı biçtik yüz dönüm tarladan 10 ton buğday çıktı. Bizim hepimizin tarım krediye borcumuz var. Ne yapacağımızı şaşırdık, hepimiz şoktayız. İlçe Tarım Müdürlüğü de kuraklık sonucunda ürünlerde en az yarı yarıya düşüş olduğunun tespitlerini yapmış" dedi.

 

“FİYATLAR ZARARIMIZI BAŞA BAŞ KARŞILIYOR”

 

Edirne'nin Hacıumur köyünde çiftçilik yapan Remzi Erdoğan, verimin zayıf olduğunu ifade ederek, "Kış sezonu kurak geçti, yağmurlar olmadı. İlkbahar yağmurları vurdu ama bölge bölge vurdu. Bu bölgeye vurduysa diğerine vurmadı. Şu anda da hasadımız bitmek üzere. Geçen seneye göre verimin 3'te 1'i yok. Bu duruma bir şey yapamayız. Devletin açıklamış olduğu fiyatlar iyi fakat tüccarın eline düştüğünüz zaman işiniz zor. Son günlerde yağan yoğun yağmurdan da taneler bozuldu ve rekoltesi, proteini düştü. Dolayısıyla tüccar fiyatı 200 - 300 lira aşağı çekti. Bin 700'e kadar çıkan ekini bin 400 liraya kadar düşürüyorlar. Açıklanan fiyat iyi sayılır bunun yanında. Zararımızı başa baş karşılıyor" diye konuştu.

 

“BUGÜNE KADAR BU KADAR VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ GÖRMEDİM”

 

Edirne Hasköylü çiftçi İsmail Yaydık da bölgenin yüzde 90'ına yakınında verimin düşük olduğuna dikkat çekerek "Genelde bu yıl buğdayda verim çok düşük. Ben 65 yaşındayım, bugüne kadar bu kadar verim düşüklüğü görmedim. Mayıs sonunda yağış alan bazı bölgeler var, sadece oralarda verim iyi. Ama genelde yüzde 90- 95'i kötü. 150 kilodan 300 kiloya kadar verim var ve bu rakam çok az. Şu anda ayçiçekleri iyi gidiyor. Onlar mevsim yağmurlarını iyi aldı. İnşallah çiftçimiz buğdaydan bulamadığını ayçiçeğinden bulur" ifadelerini kullandı.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10