Önümüzdeki ilk 2 yıl 'altın yılı' olacak

Çerkezköy'deki kuyumcu esnafı artan altın fiyatlarını değerlendirdi. Kuyumcu esnafı, altın fiyatlarının artışının devam edeceğini, koronavirüs salgını ile dünyadaki sosyo ekonomik olaylar

8.07.2020 20:41:00 0
Önümüzdeki ilk 2 yıl

 

 

Çerkezköy’de yeni faaliyete geçen Çetin Kuyumculuk sorumlusu Volkan Parlak, dünya genelinde koronavirüs salgınının bütün sektörleri etkilediğini belirterek bütün dünya düzeninin değişeceğinin konuşulduğunun ve önümüzdeki yılların altın yılı olacağını söyledi.  Volkan Parlak, “Önümüzdeki yılların da altın yılı olacağı bütün dünyada söyleniyor. Ben de gerçekten buna inanıyorum. Sebebi ise bu salgın sürecinde bütün işletmeler kapandı, fabrikalar üretim yapamadı, Çin örneği var, dünya üzerindeki bütün büyük sermayeler ve küçük sermayelerin hepsi altına yönelecek. Hal böyle olunca özellikle önümüzdeki ilk iki sene altın yılı olup fiyatların yukarı doğru gitmesi bekleniyor.” dedi.

 

KÜÇÜK ALTIN 650 TL

 

Altın fiyatlarının son bir hafta içerisinde yeniden hareketlendiğini kaydeden Volkan Parlak, günün altın fiyatları hakkında ise şunları söyledi: “Bugünkü fiyatlara baktığımızda 24 ayar altının gram fiyatı 401 TL, küçük altın 650 TL, 22 ayar bileziğin gram fiyatı 375 TL’den satılıyor. Geçtiğimiz hafta ile bugün arasında takribi olarak yüzde 5 oranında bir artış oldu.”

 

“ÇOK FAZLA ÇEYİZ MÜŞTERİSİ GELMİYOR”

 

Düğünler yapılmaya başlamasına rağmen çok fazla çeyiz müşterisinin gelmediğini ifade eden Parlak, değerlendirmesinin devamında “1 Temmuz itibarıyla düğünler yapılmaya başlandı ama bizim her zamanki düğünlerimiz gibi yapılmadığı için çoğu düğün ertelendi. Çoğu düğün ise Ağustos itibarıyla Eylül- Ekim gibi olacak. Bu nedenle hem altın fiyatlarının yükselmesiyle hem de düğünlerin ertelenmesiyle Kuyumculuk piyasasında çeyiz müşterilerimizi çok göremiyoruz. Bir de bazı müşterilerimiz ise altın fiyatlarının son ana kadar düşmesini bekliyor.” ifadelerini kullandı.

 

“UZUN VADEDE DÜŞÜŞ GÖRÜNMÜYOR”

 

Altın piyasalarındaki artışın devam edeceği yönünde değerlendirme yapan Parlak, “Salgında Çin ekonomisi darbe gördü, Amerika, Almanya, Türkiye ve bütün ülkeler bu salgından etkilendi. Hal böyle olunca yine güvenli liman altın oldu. Bunun için önümüzdeki yıllarda ons ile beraber altın fiyatlarında yükseliş olması bekleniyor. Kısa vadede düşüşler olsa bile uzun soluklu düşündüğümüz zaman altın piyasalarında düşüş olacağı pek görünmüyor. Keşke görünse de ucuzlasa, herkes altın alsa. Alım gücü olmadığı için küpe kolye fiyatları da anormal fiyatlara çıkabiliyor.” dedi.

 

 

ANIL TÜTÜNCÜ: DÜĞÜNLERİN YAPILMASI SATIŞLARI ETKİLEMEDİ

 

Murat Kuyumculuğun ikinci şubesi mağaza sorumlusu Anıl Tütüncü, altına taleplerin her zamanki gibi olduğunu ama altın fiyatlarının çok çok yukarı gittiğini kaydetti. Bu fiyat artışının da insanları mutlaka etkilediğine değinen Tütüncü “Açıkçası altının bu kadar yükselmesi inşaların altına bakışını da yükseltiyor. Zamanla bu süreç herkesi zorlayacaktır diye düşünüyoruz. Düğün yapacak, çeyiz yapacak müşterilerimiz yüz de 60 azaldı. Aslında yatırım olarak düşünülüyor altın. Bugün alınan altın yarın kazandırabiliyor. Altın alım satımı ile uğraşan insanlar altın yatırımına sıcak bakabiliyor. Ama asgari düzeyde bir geliri olan insanlar ise altına korkarak yaklaşıyor. Şuan herkes uzak duruyor. Altın dünya geneli bir maden. Şu an dünya genelinde bir sıkıntı var. Dünyada yaşanan ekonomik, sosyal olaylar, savaşlar bunların hepsi altını etkiliyor. Dünya üzerinde tek geçerli para altın olduğu için bizde bunun dalgalanmasının acısını çekiyoruz.  Düğünlerin 1 Temmuz’dan itibaren yapılması satışlarımızı hiç etkilemedi. Bekliyoruz. Korona sürecinden dolayı çeyiz müşterilerimiz de gelmiyor.” dedi.

 

ALTIN BOZDURANLARIN SAYISI ARTTI

 

Altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle altın bozduranların sayısının arttığını belirten Tütüncü, “Altın bozduranların sayısı çok fazla. Elde avuçta ne varsa bozduruyorlar. Hem genel ihtiyaçtan dolayı hem de malum korona sürecinde bizler de dahil olmak üzere birçoğumuz çalışamadı. Elinde avucunda altını olanlar yaşamını idame ettirsinler diye bozduruyorlar. Çünkü burada bileziğini, altınını bozdururken ağlayan çok kişiyi gördük. İnsanlar hep zorunluluktan bozduruyor altınını. Keyfi bir durum olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.

 

“BİR ATA LİRA 3 AYDA 750 TL KAR ETTİRMİŞ”

 

Altın fiyatları hakkında bilgi veren Tütüncü, çeyrek altının 660 TL,  Ata liranın 2 bin 700 TL, gram altının ise 380 TL’den satıldığını söyledi. Tütüncü şöyle devam etti: “Mart ayında Ata lirayı sattığımız fiyat bin 870 ile bin 900 TL’ydi. Şuan bozdurma fiyatımız 2 bin 650 TL. Bir ata lira 3 ayda 750 TL kar ettirmiş.  Biz de kuyumcular olarak fiyatların düşmesi taraftarıyız, sürümden kazanma taraftarıyız. Bu sürecin belirsizliği nedeniyle zor günler bekliyor. Çok büyük belirsizlik var. 3-5 aylık bir süreç olsa tamam ama bu birkaç yıl sürecek gibi görünüyor.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10