Düğün ve taziyelere yeni kısıtlama getirildi

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında toplanan İlçe Umumi Hıfzısıhha Meclisi koronavirüsle mücadele sürecinde düğün, taziye ve organize sanayi bölgelerine ilişkin yeni kararlar a

Çerkezköy 18.08.2020 10:30:00 0
Düğün ve taziyelere yeni kısıtlama getirildi

 

 

Çerkezköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban Başkanlığında Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İlçe Tarım Müdürü Murat Öner, Serbest Hekim Nurtekin Erol, Serbest Eczacı Necdet Çabuk’un katılımı ile toplandı.

 

ETKİN DENETİM MEKANİZMALARI OLUŞTURULMALI

 

Pozitif olduğu tespit edilip evde izolasyona tabi tutulmasına rağmen kısıtlamalara aykırı şekilde evden dışarı çıkan kişilere sıklıkla rastlanıldığı, bu durumun toplum sağlığı açısından çok ciddi şekilde tehdit oluşturduğu ve hastalığın yayılımını hızlandırdığı belirtilerek; bu durumun önüne geçmek için, vatandaşların toplu şekilde bir araya gelebildikleri düğün, taziye, toplu ulaşım, sahiller, çok sayıda kişinin bir arada çalıştıkları yerler (OSB vb.) ile gereksiz mobilizasyonun salgının yayılım hızına ciddi manada olumsuz etki edebileceği öngörülerek bu yerler ya da faaliyetler için etkin denetim mekanizmalarının oluşturulması gerektiği kaydedildi.

 

SINIRLI SAYIDA YAKINI KATILACAK

 

İlçe Hıfzısıhha Meclisi tarafından taziyelere yönelik alınan karara göre mezarlık müdürlükleri, sağlık birimleri veya din görevlileri vasıtasıyla vefat eden kişilerin/yakınlarının bilgileri temin edilecek. Cenaze yakınları bu amaçla görevlendirilen ekipler tarafından ziyaret edilerek Covid-19 tedbirleri konusunda bilgilendirilecek. Taziyelerin telefonla yapılmasına yönelik bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilecek. Bu amaçla taziye yapılacak yerlerde (cenaze yakınlarının evleri de dahil) yüz yüze taziye yapılmaması bunun yerine telefonla taziye bildirilmesi yönünde bilgilendirici afişlerin cenaze evlerine asılması sağlanacak. Cenaze namazı ve defin işlemlerine sınırlı sayıda yakınının katılımına izin verilecek.

 

MÜZİK YAYINI SAAT 23.00’DA SONA ERECEK

 

Düğünlere yönelik alınan karar kapsamında da düğünlerde müzik yayınları en geç saat 23:00’da son bulacak. Düğün sürelerinin kısıtlanması, en kısa sürede tamamlanması sağlanacak. Sokak/Köy düğünlerinde toplu yemek verilmesi sınırlandırılacak. Mahalle aralarında yapılan sokak düğünlerinin daha geniş alanlarda yapılabilmesi ve mesafe kurallarına uyumun daha kolay sağlanabilmesi için uygun ve mümkün olması halinde okul bahçeleri tahsis edilecek.

 

OSB’LERE YÖNELİK KARARLAR

 

Organize Sanayi Bölgelerine yönelik alınan kararlar kapsamında da organize sanayi bölgelerinde hastalığın yayılım hızının kontrol edilebilmesi için mola saatleri ayrıştırılacak. Vardiya sistemleri yaygınlaştırılarak aynı anda çalışan kişi sayısı seyrekleştirilecek. İşçi servisi kapasitesi sınırlandırılması yeniden gündeme alınacak. Organize sanayi bölgelerinde görevli iş sağlığı uzmanları ve işyeri hekimleri üzerinden etkin eğitim çalışmaları yürütülecek.

 

3 YA DA 4. GÜN YENİDEN TEST YAPILACAK

 

Rehabilitasyon merkezi, bakım merkezleri, huzurevleri, cezaevleri gibi kurum ve kuruluşlarda çalışanların buralarda kalan kişilere hastalığı bulaştırma riskini yönetebilmek adına buralarda görevli personelin vardiyasına başlamadan önce tetkik yapıldığı belirtilirken, hizmet sunulan kesimin riski göz önünde bulundurulduğunda tedbiren vardiyasına başlamasının üçüncü veya dördüncü gününde yeniden bir test yapılmasına karar verildi.

 

TEST YAPTIRDIĞI ŞEHİRDE İZOLASYONA ALINACAK

 

Salgınla mücadelede yerel medyanın etkisinden daha fazla yararlanılacak. Bu doğrultuda Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan kararlar ve uygulanan tedbirler noktasında işletmecilerin ve vatandaşların bilinçlendirilmesine yönelik daha fazla yayına yer verilecek. Daha kolay test yapabilmek için ya da başka sebeplerle ikamet ettiği şehirlerin dışında test yaptıran kişilerin pozitif çıkması halinde izolasyona tabi tutulacakları yer konusunun sorunlara yol açması nedeniyle ikamet ettiği yer dışında test yaptıracak kişilerden sonucun pozitif çıkması halinde testi yaptırdığı şehirde izolasyona tabi tutulmasını kabul ettiğine dair taahhütname alınacak.

 

EĞİTİM ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLECEK

 

Salgınla mücadele kapsamında hayatın her alanına dair (her türlü ticari işletme, toplu ulaşım, toplu olarak bulunulabilecek alanlar vb.) Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından önerilen ve ilgili Bakanlıklarca uygulamaya alınan, uyulması gereken kurallara ve alınması gereken tedbirlere ilişkin eğitim çalışmaları yürütülecek. Gerek Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan rehberlerin gerekse İçişleri Bakanlığı’nca geliştirilen denetleme formlarının işletmeciler ve müşteriler tarafından yeterince bilinmediğinin görüldüğü belirtilerek bu durumun önüne geçebilmek için düğün salonu, kafe-restoran, toplu taşıma, berber, kuaför, yerel düğün sanatçıları gibi sektör temsilcileriyle bilgilendirme toplantılarının yapılarak eğitim çalışmalarına ağırlık verilmesine karar verildi. Site ve apartman yöneticileri Covid-19 tedbirleri konusunda eğitimlere tabi tutularak sürece dahil edilecek. İşyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, insan kaynakları yöneticileri gibi geniş etki alanına sahip kişilere yönelik eğitim ve koordinasyon çalışmaları yapılacak. İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan tüm kararlar Çerkezköy’de de aynen uygulanacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10