1 Eylül 2021'den itibaren zorunlu hale geliyor

Gırgır ve trol yöntemi ile su ürünleri avcılığının Akdeniz'de 15 Eylül, diğer denizlerde ise 1 Eylül tarihinde başlayacağını ve tüm denizlerde 15 Nisan 2021'de sona ereceğini belirten Tarı

23.08.2020 15:14:00 0
1 Eylül 2021

 

Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı, Karadeniz ile iç sularda ışıkla avcılığın yasaklandığını belirten Bakan Pakdemirli  yaptığı yazılı açıklamada, denizlerde ve iç sularda yapılacak ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliğlerin Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı.

 

IŞIKLA AVCILIK YASAK

 

Bakan Pakdemirli, tebliğlerde getirilen bazı önemli düzenlemelere de değinen Bakan Pakdemirli, "Gırgır ve trol yöntemi ile su ürünleri avcılığı Akdeniz’de 15 Eylül, diğer denizlerimizde ise 1 Eylül tarihinde başlayacak ve tüm denizlerimizde 15 Nisan itibarı ile sona erecek. Geleneksel yöntemlerle avcılık yapan kıyı balıkçılarımız ise tebliğ ile getirilen düzenlemelere uymak şartı ile avcılık faaliyetlerini yıl boyunca yapabilecekler. Hassas bir ekosisteme sahip olan ve önemli balık türlerimizin üreme ve beslenme alanlarından Marmara Denizi, Çanakkale ve İstanbul Boğazı, Karadeniz ile iç sularda ışıkla avcılık yasaklandı” dedi.

 

ASGARİ AĞIRLIK MİKTARI DÜŞÜRÜLDÜ

 

Hassas ekosisteme sahip üreme bölgelerinde başta Muğla ilinde bulunan Fethiye, Hisarönü Körfezinde ve Antalya ili Kaş-Kekova-Aperlia bölgesinde koruma alanlarının oluşturulduğunu kaydeden Pakdemirli, “Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, avlanma mesafesi ile av araçları bakımından bazı düzenlemeler getirilmiştir. Eşkina ve Minekop balıklarının avlanabilir asgari boy uzunlukları artırılmış ahtapot da ise avlanabilir asgari (Avrupa Birliğine uygulanan ağırlık kuralına uygun olacak şekilde) ağırlık miktarı düşürüldü” dedi.

 

1 ELÜL'DEN İTİBAREN ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

 

1 Eylül 2021 tarihinden itibaren av araçlarının markalanmasının zorunlu hale getirildiğini belirten Pakdemirli, “Işıkla avcılıkta beyaz ışık kullanımı yasaklandı. Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan ve özel avlak prensibi ile işletilen rekreasyonel avcılık modeline ilk kez yer verildi. Amatör amaçlı avcılık yapan balıkçılar kiraya verilmiş alanlarda sadece resmi tatil günlerinde avcılık yapabilmekte iken bu kısıtlama kaldırıldı. Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaklandı. Can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek şartıyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı ışık kullanılabilecek. Ticari amaçlı amatör balıkçılık turizm faaliyetlerine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı” dedi.

 

Haber / Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10