Gıda Sanayi ve İçecek Sanayi Meclisleri toplandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Gıda Sanayi Meclisi ve İçecek Sanayi Meclisi; TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Günay ile Özer Matlı'nın katılımı ve Gıda Sanayi Meclis BaşkanÄ?

30.09.2020 18:01:00 0
 Gıda Sanayi ve İçecek Sanayi Meclisleri toplandı

6 AYDA BU SAYILARA ULAŞTIK

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay yaptığı açılış konuşmasında, “Türkiye Gıda ve içecek Sanayi Meclisi Değerleri Üyeleri, Sizleri şahsım ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Gıda ve İçecek Sanayi Meclislerimizin ortak toplantısına hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını iletmek isterim. Tabi pandemi süreciyle birlikte Meclislerimizin daha sık toplanmaya başlaması ve yakaladığı ivme gerçekten memnuniyet verici. 2019 yılında tüm Sektör Meclislerimizin toplantı sayısı yaklaşık 100 iken, pandeminin başlamasıyla birlikte sadece 6 ayda bu sayılara ulaştık. Pandemide gerek Sektör Meclislerimizle, gerekse de Oda/Borsalarımızla çok yakın temas kurduk ve her gün iletilen taleplerin çözüme kavuşturulmasına katkı sağladık. İnşallah bu toplantılar vasıtasıyla sektörlerimiz adına hayırlı işlere imza atacağız.Bildiğiniz gibi ülkemizde ilk vaka Mart ayında ortaya çıkmıştı. O tarihten itibaren sağlık ve ekonomi alanında alınan önlemler olmasaydı, bugün hem çok farklı bir tablo konuşuyor olacaktık. Kısa çalışma ödeneği ve kredi mekanizmaları başta olmak üzere alınan tedbirler, sektörlerimizin ayakta kalmasını sağladı. Ağustos ayında sanayi üretimindeki artışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de toparlanmanın başladığını bizlere gösteren en iyi işaretlerden biri. Ancak pandemi henüz bitmedi. Ne kadar süreceğini de kestiremiyoruz. Dolayısıyla pandemiyle yaşamayı öğrenmemiz ve sanayimiz için yeni normalleri konuşmamız gerekiyor. Artık çalışma sistemlerini yeniden tasarlayacağımız sürece giriyoruz” dedi.

PROBLEMLERİN AKTARILMASI GEREKİYOR

Günay “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak; bir yandan Kısa Çalışma Ödeneği’nin yıl sonuna uzatılmasını talep ederken, diğer yandan cirosunda yüzed 25’in üzerinde kayıp yaşayan firmalarımızın otomatik olarak kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılması ve vergi/SGK ödemelerinin ötelenmesini takip ediyoruz. Biliyorsunuz pandemi sürecinde nitelikli eleman, halen en büyük sorunlarımızdan bir tanesi. Sektör meclislerimizin toplantılarında da üretim başta olmak üzere yaşadığınız problemleri aktarmanızı istiyoruz. Son olarak, Gıda Sanayi Meclisinden sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Özer Matlı ile birlikte sorunların çözümü için gayret göstermeye devam edeceğimizi bilmenizi istiyorum. Değerli Meclis Üyeleri, sözlerime son verirken değerli vakitlerini ayırıp, Gıda ve İçecek Sanayi Meclisimizin ortak toplantısına katılan tüm üyelere teşekkürlerimi sunuyor ve toplantımızın verimli geçmesini diliyorum.” dedi.

ÖNEMLİ KONULARA DEĞİNİLDİ

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ise yaptığı açılış konuşmasında, gıda ve içecek sektörlerinin sorunlarıyla ilgili değerlendirmeler yaparak, sektör meclislerinden gelen Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıklara iletilen taleplerin yerine getirildiğini ve bu konuda memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Toplantıda İçecek Sanayi Meclis Danışmanı Prof. Dr. Nevzat Artık tarafından “5996 Sayılı Kanun’da yapılması önerilen değişiklikler” isimli sunum gerçekleştirilerek, Kanun maddeleri hakkında sektör temsilcileri tarafından görüş ve öneriler bildirildi. Toplantıda nişasta bazlı şeker kotası hakkındaki temel sorunların değerlendirilmesi yapılarak sektörde yaşanan güncel konular istişare edildi. TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Cengiz Günay ve Özer Matlı’nın kapanış konuşmalarıyla toplantı sona erdi.

Haber/Harun PEHLİVAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10