CHP'li Öztrak: Tarım Bakanı çiftçinin sesini duymuyor

CHP MYK sonrasında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, hükümeti ağırlıklı olarak ekonomi üzerinden eleştirdi. Türkiye'yi gezen CHP Ekonomi Ma

Tekirdağ 17.11.2020 15:08:00 0
CHP

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrasında genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, MYK'da ekonomik kriz, devlet krizi ve Covid-19 salgınındaki tırmanış konularının ele alındığını kaydetti.

 

EKO-BÜS YOLLARDA OLMAYA DEVAM EDECEK

 

CHP Ekonomi Masası'nın Mersin, Adana ve Hatay’da ziyaretlerde bulunduğunu kaydeden Öztrak, "Alanında uzman arkadaşlarımızdan oluşan, geniş bir kadroyla yola çıktık, buhranın, Doğu Akdeniz bölgemizde yarattığı sıkıntıları, yerinde görme imkanını bulduk. Derdi, derdi çekenlerden dinledik. Nelerin yapılması gerektiğini çiftçilerle, esnaflarla, emekçilerle, iş insanlarıyla, sendikalarla konuştuk. Ülkemizde devlet krizinin ve ekonomik krizin neden olduğu buhrana çözüm sunan, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizi ve dört ayaklı ekonomik krizden çıkış stratejimizi onlara anlattık. Ekonomi Masası ziyaretlerimizi, ülkemizin her bölgesinde, her ilinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Eko-Büs yollarda olmaya, milletimizin derdini dinlemeye devam edecek" dedi.

 

"TİCARET DURMA NOKTASINDA"

 

Ziyaretlerden yaptıkları bazı tespitleri paylaşan Öztrak, şöyle devam etti: "Öncelikle ticaret erbabı, kurdaki olağanüstü oynamalar nedeniyle önünü göremiyor, döviz kurlarındaki aşırı oynaklık, tüccarı fiyat veremez hale getirmiş. Yüksek kurdan mal ithal eden tüccar, şimdi kur aşağı gelince fiyat etiketine ne yazacağını şaşırmış. Yüksek fiyat yazsa mal elinde kalacak. Düşen kurdan etiket koysa zarar edecek. İhracatçı dolarla mı fiyat verecek, TL ile mi fiyat verecek bunu bilmiyor. Ticaret durma noktasında.

 

"ÇİFTÇİLER DE ŞİKAYETÇİ"

 

Tüccarların yanı sıra çiftçilerin de kurdan şikâyetçi olduğunun altını çizen CHP'li Faik Öztrak, "Gübreden tohuma kadar her şey döviz kuruna bakıyor. Döviz kuru artarken, girdi maliyetleri de artıyor. Ama kurlar gevşerken, çiftçinin girdi maliyetleri gevşemiyor. Aynı kalıyor. Mersin, Adana ve Hatay’da çiftçilerimiz, Tarım Bakanı’nın, çiftçinin sesini duymamasından şikâyetçi. Kendilerine danışılmadan kararlar alındığını ifade ediyorlar. Tarımda üretim planlaması yapılmamasının, çiftçinin zarara uğramasına neden olduğunu söylüyorlar. Bu bölgedeki limon üretimi pek çok ailenin geçim kaynağı. Salgın nedeniyle limon ihracatına getirilen kısıtlamalar, bölgeyi perişan etmiş. Limon üreticilerimiz, 'Sezon başında 3,5 TL’yi gören limon fiyatı, şimdi 80 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında' diyorlar. Geçen sene bu zamanlarda limonun fiyatı yine bu seviyelerdeydi. Ama limon üreticilerinin giderleri, son bir yılda yaklaşık yüzde 40 artmış. Çiftçilerimiz 'limon dalında kaldı' diye yakınıyor. Açıkçası, 'Saray, limon üreticisini adeta limon sıkar gibi sıkmış.”

 

"ÜRETİCİYİ İTHALAT SOPASIYLA DÖVDÜLER"

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konuştuğumuz çiftçiler, yaz döneminde, maydanoz ve domates üreticilerinin de ürünlerini hasat bile etmeden tarlalarını sürdüklerini anlattı. Onca emek ve katlanılan maliyet heba olmuş. Bu anlatılanlara gerçekten yürek dayanmıyor. Bu sene Reyhanlı’da, Adana’da soğan üreticisi de perişan edilmiş. Depolaması çok zor olan bu ürünün önce pandemi nedeniyle ihracatına ön izin şartı getirmişler. Yani durdurmuşlar ihracatı. Hasat bitip ürünler çiftçinin elinden yok pahasına çıktıktan sonrada, izin şartını kaldırmışlar. Yetmemiş hasat zamanı ülkeye ithal soğan girince fiyatlar iyice dibi görmüş. Yani üreticiyi bir de ithalat sopasıyla dövmüşler. Kendi çiftçisine bu kadar zulmeden bir başka iktidar,  bu topraklarda iş başına gelmedi. En son 5 Kasım’da aldıkları bir kararla, nüfusu Ankara, İzmir kadar olmayan Bosna Hersek’ten, sıfır gümrükle mercimek ithalatına izin verdiler. Avrupa’nın bütün mercimeği dışarıdan ithal edilen menşe şartnamesine uygun olmayan mercimeklerin hepsi bunların üzerinden Türkiye’ye girecek. Güler misin, ağlar mısın?

 

"SARAY, ÜRETİCİYİ DUYMUYOR"

 

Yine dış politikada yaşanan gerginlikler, bu bölgedeki üreticilerimizi ve ihracatçılarımızı vurmuş. Hataylı ve Adanalı üreticiler, Suudi Arabistan’ın koyduğu ambargonun kendilerine çok büyük zararlar verdiğini dile getiriyorlar. Nitekim, Suudi Arabistan’ın Türkiye menşeli hayvansal ürünlere; ambargo koyduğu haberi de resmen doğrulandı. Ama üreticilerimizin bu kaygılarını, bu sıkıntılarını Saray duymuyor. Suudi Arabistan ambargosuna gülüp geçiyorlarmış. Hükümet, Ziraat Odaları’nın, üretici birliklerinin, Ticaret Borsalarının görüşünü almıyor. Çiftçinin sesini duymuyor. İstişare yok, 'Ben yaptım oldu' a

nlayışıyla hareket ediyor.

"ÇORAP DEĞİŞTİRMEK YETMEZ, AYAKLAR KOKUYOR"

 

İki yıldır vatandaşın cebini boşaltıp, yandaşların cebini dolduran, 9 tane saraya sığamayan, en son milletin 120 milyar dolarını faiz lobilerine ucuz ucuz peşkeş çeken Erdoğan, şimdi, damadını hal’ edip, 'Ekonomide seferberlik' deyince, işsize, esnafa, KOBİ’lere, çiftçilere, emeklilere yaşattıklarını unutmamızı mı bekliyor? Yani buna âlemi kör, herkesi de sersem mi sanıyorsun denir. 'Bu beden bu gömleğe sığmıyor' deyip tek adam vesayet rejimini kurmak için ülkeyi her türlü badirenin içine atmaktan çekinmeyen, sonra da; 'Ekonominin sorumlusu benim, ben, Tayyip Erdoğan' diyen kim? Seçimlerden önce 'Verin bu kardeşinize yetkiyi, enflasyonla, şununla, bununla nasıl uğraşılır görün' diyen kim? Erdoğan… Enflasyonla, faizle, dolarla nasıl uğraştıklarını gördük… Aslında Hatay’da bir vatandaşımız çok güzel ifade etti: 'Çorap değiştirmek yetmez, ayaklar kokuyor.' Evet…  Bu ayaklar koktu... Artık çorap falan değiştirerek bu iş olmaz."

 

"NASREDDİN HOCA FIKRASINDAKİ GİBİ"

 

Berat Albayrak'ın istifasına da değinen Öztrük, "Çok açık söylüyorum. Gitmesi gereken, sadece saray sosyetesinin damadı değil; Saray sosyetesinin kibirli başı. Yardımcı pilotları değiştireceksiniz, muhalefet olarak bizim söylediklerimizi dilinize dolayacaksınız ve bu milletin güvenini geri getiririz zannedeceksiniz. Milletimiz uçağın aynı metal yorgunu uçak, kaptanın da milleti unutan, sesini duymayan kaptan olduğunu görüyor. Bu kaptan daha yakın zamanda 'ekonomi pik yapıyor' demedi mi? Dedi. Yine birkaç gün önce, partisinin Genel Başkanvekili, 'Türkiye’nin önlenemeyen yükselişi başladı' diye konuştu mu? Konuştu. Aynen Nasreddin Hoca fıkrasındaki gibi, Adama sormazlar mı? Eğer bu ekonomi iyiyse, millet neden bu acı ilacı içiyor? Yok, eğer bu ekonomi kötüyse, hala neden yükseliş yalanları söylüyorsunuz?"

 

Haber/Harun PEHLİVAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10