Alkışlarla haklarını aradılar

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ'de çalışan 2 bin 700 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Büyükşehir B

Çerkezköy 26.11.2020 15:48:00 0
Alkışlarla haklarını aradılar

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Personel A.Ş. ve TESKİ ile DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında Temmuz ayında başlaması gereken toplu sözleşme görüşmeleri pandemiden dolayı Eylül ayında başladı. Görüşmelerde 12 oturum gerçekleşirken, iddialara göre Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak 13'üncü oturumda görüşmeleri sonlandırdı. Haklarını alamayan işçiler de Belediye Başkanı Albayrak’ı, Çerkezköy’de Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı önünde alkışlarla protesto etti.

 

 

 

 

 

"HİÇBİR ŞEY VERMİYORUM"

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Personel A.Ş. ve TESKİ’de çalışan 2 bin 700 işçi toplu görüşmelerden çıkacak sonucu beklerken, 2 aydır gerçekleştirilen toplam 12 oturumda sonuç alamayan Genel-İş Sendikası, işçilerin haklarının verilmesini istedi. İddialara göre, 13'üncü oturuma katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "2020 ve 2021 yılı için hiçbir şey vermiyorum. Taban ücretler uygulanacak" diyerek görüşmeleri sona erdirdi. 11 ilçede görev yapan 2 bin 700 işçi, toplu iş sözleşme görüşmelerinden hiçbir sonuç alınamaması üzerine bulundukları kurumların önlerinde alkışlı protesto gerçekleştirirken, 100’ e yakın işçi de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çerkezköy Şubesi önünde basın açıklaması yaptı.

 

 

"TOPLANTIYI TERK ETTİK"

 

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası Temsilcisi İrfan Yaman, şunları söyledi: “Toplu sözleşme görüşmelerimiz, 2 Temmuz’dan geçerli olmak üzere 22 Eylül tarihinde ilk oturum ile başlamış olup, o günden bugüne kadar toplam 12 oturum yapılmıştır. Belediyemiz ile sendikamız arasında 74 maddede anlaşmaya varılmış, anlaşamadığımız 7 madde kalmıştır. Bunlardan en önemlileri ağır hizmet yıpranma ve 2021 Ocak ayı ücret zammıdır. Fakat 2020/2021 yılı için şube yönetimi ve temsilciler olarak, teklifimizi enflasyon +2 puan olarak yeniledik. Bunun karşılığında yönetimin bize teklifi yüzde 10 olarak söylendi ve toplantı sona erdi. Bir sonraki toplantıda yönetim, yüzde 10'u da vermeyeceğini ve 3+3 verebileceğini söylemiştir. Bir önceki toplantıda 'Yüzde 10 verebiliriz' sözünü veren yönetim, sözünün arkasında durmamış ve karşılığında 3+3 oranında teklifle gelmiştir. Biz enflasyon altında bir zam oranı düşünmediğimizi tekrarlayıp, toplantı ortamını terk ettik.”

 

 

 

 

"BİZİM ALNIMIZ AK, VİCDANIMIZ RAHATTIR"

 

Bu görüşmenin ardından işverenin, bir sonraki toplantının Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile yapılması teklifinde bulunduğunu ve sendikanın da bunu kabul ettiğini kaydeden Yaman, “Kadir Albayrak, 12 oturumda verilen sözlerin ve tutulan tutanaklara atılan imzaların bir öneminin olmadığını, bizim anladığımız tabirle yürütmüş olduğumuz toplantıların geçersiz olduğunu ve 'Ben anlaştığınız maddeleri kabul etmem' edasında bulunarak 'Benim sizlere verebileceğim zam oranı sadece Ocak ayından sonra taban ücretleridir' deyip son sözünü söylemiştir. Bugüne kadar iyi niyet çerçevesi altında yapılan onca görüşme, samimiyetini ve güvenilirliğini kaybetmiş bulunmaktadır. Kadir Başkana soruyoruz, aylardır toplu sözleşme masasında karşılıklı oturduğumuz genel sekreter yardımcısı, daire başkanları, daire müdürlerinin yetkisi yoksa, toplu sözleşme masasında yaptığımız 12 oturum karşılığında anlaşılan 74 madde neden konuşuldu. Zaman, sendikal örgütlülüğümüz birliğimizi ve gücümüzü gösterme zamanıdır. Bizim alnımız ak, vicdanımız rahattır. Takdiri de üyelerimize bırakıyoruz” diye konuştu. İşçiler, basın açıklamasının ardından bir dakika alkışlı protestoda bulundular.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10