Trakya Dış Ticaret Platformu kuruldu

Bölgede ihracata yön veren iş insanlarının bir araya gelmesiyle Trakya Dış Ticaret Platformu kuruldu. Platformun Yönetim Kurulu Toplantısı Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) merkez binasında gerçekleştirilde ve

Tekirdağ 6.12.2020 16:51:00 0
Trakya Dış Ticaret Platformu kuruldu

TRAKYAKA koordinasyonunda kurulan Trakya Dış Ticaret Platformu, yönetim kurulu üyelerini belirleyerek görev paylaşımını gerçekleştirdi. Platformdan yapılan açıklamaya göre, platformun kuruluş amaçları arasında; Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illeri ve bölgenin dış ticaret konusunda daha etkin yer almasını konusunda çalışmalar yürütmek; bölgede kurulu tüzel kişiliğe sahip firmaların dış ticaret konusunda donanımlarının artırılması, teşvik edilmesi, dış ticaret faaliyetleri hakkında yol gösterici rol alması; dış ticaret konularının daha etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yerel ve ulusal ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordinasyonu sağlayarak bölgesel kalkınmaya destek olmak, bölge illerinin ve hedef ülkelerin ilgili kurum ve kuruluşları ile entegrasyonu sağlamak bulunuyor.

 

KOBİLERİN GÜÇ BİRLİĞİ YAPMASI SAĞLANACAK

 

Görev paylaşımı sonucu platformun yönetim kurulu başkanlığına seçilen Erdoğan Ören, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde ve bölgemizde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tek başlarına ihracatta kalıcı bir başarı sağlamaları; iyi bir organizasyon, bilgi, deneyim, sermaye ve kadro gerektirmektedir. Bunların KOBİ'ler tarafından sağlanması ise çok zordur. Oysa KOBİ'ler güçlerini ve deneyimlerini bir araya getirerek ve ihracatlarını tek elden yürüterek daha çok başarılı olma şansına sahiptirler. İhracata yönelmek isteyen KOBİ'lerin özellikle sermaye ve bilgi yetersizlikleri ortak girişimleri zorunlu kılmaktadır. Ülkemiz ihracat stratejisinin tespitinde bu gerçeğin göz önüne alınması ve işbirliğine gidilecek alanlar için uygun ortamlar ve örgütler oluşturulması ve bu yöndeki girişimlerin desteklenmesini sağlamak, KOBİ'leri ölçek ekonomisinden yararlandırarak, onların mal ve hizmet tedarik maliyetlerini düşürmek, finansman sorunlarını çözmek, yurt içi ve yurt dışı satış organizasyonlarını kurmak üzere oluşturacak olan organizasyonların KOBİ'lerin küresel pazarlarda rekabet etme güçlerini artıracağı bir gerçektir" dedi.

 

 

KOBİLER İHRACATA YÖNLENDİRİLECEK

 

Bu çerçevede; Türkiye sanayisinin omurgasını oluşturan söz konusu işletmelerin, KOBİ’lerin artan rekabet ile birlikte çoğalan sorunlarına çözüm getirilebilmesini teminen, aynı üretim dalında faaliyet gösteren firmaların çok ortaklı dış ticaret şirketleri şeklinde örgütlenerek, ihracata yönlendirilmesini sağlamak istediklerinin altını çizen Ören, şöyle devam etti: "Hedef ülkeler ve bu ülkelerde hedef sektörler konusunda çalışma yapmak, dış ticaret yapan firmalarımızın tecrübe birikimlerinden faydalanarak ilgili kurum ve kuruluşlarımızla verimliliklerinin arması için işbirliği yollarının açılmasını sağlamak, mevcut dış ticaret firmalarımızın desteğiyle yeni firmaların dış ticarete teşvik edilmesi özendirilmesi konusunda cazibe oluşturmaktır. Biz bu amaçla bir araya gelen işletmeler olarak Trakya dış ticaretinin artırılması için gerekli işbirliği ve çalışmaları yapmak kara ve azmindeyiz.”

 

YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞTU

 

Trakya Dış Ticaret Platformu'nun TRAKYAKA merkez binasında yapılan toplantısında, yönetim şu şekilde oluştu: Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Ören, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Birol Tarar ve Yücel Güngör, Genel Sekreter İbrahim Toruk, Sayman M. Fatih Semercioğlu, üyeler ise Ahmet Candan, Tolga Saltık, İhsan Atreş, Rafet Şen, Oğuzhan Şakar ve Saeid Mesmari.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10