Çerkezköy'ün gururu oldu

Çerkezköy'de başladığı eğitimini Amerika'da Cornell Üniversitesi'nde profesör olarak sürdüren Filiz Garip, sosyoloji alanında yaptığı çalışmalarla Koç Üniversitesi Rahmi M.

Çerkezköy 20.12.2020 14:29:00 0
Çerkezköy

Daha bebekken ailesi ile birlikte Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden ve Çerkezköy’de başlayan eğitim hayatına Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak devam eden Prof. Dr. Filiz Garip, 21. yüzyılın en önemli sorunlarından biri olan göç konusunda ileri veri toplama yöntemlerini kullanarak gerçekleştirdiği çalışmalar dolayısıyla 2019 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülüne layık görüldü.

 

EĞİTİMİNİ AMERİKA’DA SÜRDÜRDÜ

 

Çerkezköy’de 1994-1999 döneminde belediye başkanlığı yapan Dr. Remzi Garip’in kızı Prof. Dr. Filiz Garip’e ödülü Uluslararası Göçmenler Günü arifesinde, pandemi dolayısıyla online olarak düzenlenen törende verildi. Araştırmasında göçlerin nedenlerini derinlemesine incelediğini ifade eden Prof. Dr. Filiz Garip, törende yaptığı konuşmada, hayatında göçün çok önemli bir yer ifade ettiğini dile getirdi. Çerkezköy Cumhuriyet İlkokulu’nda başlayan eğitim hayatına Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde devam eden ve ortaokul ile liseyi birincilikle bitiren Filiz Garip, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’da Pristecon Üniversitesi’nde 2 yıl finans mastırı yaptı.

 

 

5 YILDA PROFESÖRLÜĞE YÜKSELDİ

 

Aynı üniversitede 4 yıl boyunca sosyoloji doktorası yapan, ardından kariyerine Harvard Üniversitesi öğretim üyeliği ile devam eden Prof. Dr. Garip, 5 yıl içerisinde profesörlüğe yükseldi. Kariyerini Amerika’da Cornell Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak sürdüren Prof. Dr. Filiz Garip, hep bir göçmen olarak yaşadığını ifade ederek “Pristecon Üniversitesi’ndeyken göç üzerine çalışan birkaç insan vardı. Onlardan biriyle Tayland üzerine çalışmaya başladım. Tayland çok enteresan bir ülkeydi. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahipti. Senede yaklaşık yüzde 10 büyüyen bir ekonomi. Neredeyse köylerin tamamı boşalıp şehirlere göç ediyor. Bu değişim çok kısa sürede oluyordu. Bunun üzerine çalışmaya başladım ve doktora tezim bunun üzerineydi” dedi.

 

ÇOK BÜYÜK BİR KONUYDU

 

Amerika’ya en büyük göçü gönderen ülkenin Meksika olduğunu belirten Garip, “Yaklaşık 40 milyon Meksikalı göçmen şuanda Amerika’da doğmuş. Bu çok büyük bir konuydu. Ama Meksika üzerine okudukça fark ettim ki çok şey yazılmış olmasına rağmen bize büyük resmi verebilecek araştırma pek yoktu. Yani bu 50 senedir devam eden bir göç hareketi. Okuduğumuz şeylerde sanki göç hareketi hiç değişmemiş gibi bir resim ortaya çıkıyordu. Bu beni biraz meraklandırdı. Çünkü Meksika 50 sene içinde çok değişen bir ülke. Aynı şekilde Amerika çok değişmiş bir ülke. Göçmenlerin aynı kalacağı fikri bana çok makul gelmedi” diye konuştu.

 

 

“15 YILDIR GÖÇ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUM”

 

Son 50 senede bu göç hareketi nasıl değişmiş olabileceğini araştırarak çalışmasına başladığını kaydeden Garip, “Yeni ilerlemeye başlayan ve daha önce bildiğim yapay zekâ alanında metot kullandık. Bu verilere bakıp, bilgisayar programları kullanarak, verideki genel şemayı ortaya çıkardık. Bunu yapınca dört tane farklı göçmen dalgası olduğunu gördüm. Hepsinin durumları birbirinden farklı. Sonra gördüm ki, her birinin göç etmesinin nedeni bambaşka. Son 15 yıldır göç üzerine çalışıyorum. Dünya nüfusunun büyük kısmı göç hareketlerinden etkilenen insanlar ya da göçmenlerden oluşuyor. Kaç göçmen var, ekonomiye etkisi nedir gibi konuları anlatmamız lazım” dedi.

 

“BU ÖDÜL BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

 

Bu ödülü almanın kendisi için onur verici olduğunu söyleyen Garip, “Ama aynı zamanda ben bunu bir sorumluluk olarak görüyorum. Kariyerimin aslında bayağı başındayım. Ve bundan sonra bu ödüle layık olmak istiyorum. Layık olmak derken sadece bilimsel çalışma üretmek değil. Bu bilimsel çalışmaların topluma, insanlığa faydası olması için ekstra çalışmak, kendimi bu yöne doğru kanalize etmek. Aynı şekilde bana verilen bu güveni, bu sorumluluğu da öğrencilerime yansıtıp onların da ilerlemesini, onların da bilime, insanlığa katkıda bulunmasını sağlamaya çalışmak. O yüzde bu ödül benim için önemli” dedi.

 

HEM AİLESİNİ HEM ÇERKEZKÖY’Ü GURURLANDIRDI

 

Nüfus bilimi ve göç alanlarındaki çalışmaları ve bilgisayar bilimleri, istatistik, siyasi bilimler gibi farklı disiplinlerin ötesine uzanan çok yönlü kuramsal katkılarına istinaden 2019 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyasının sahibi olan Garip, hem ailesinin, hem de Çerkezköy’ün gururu oldu. Törende 2020 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası da ışık ve nano teknolojiyi birleştirerek geliştirdiği yeni nesil sağlık araçları ile çok ciddi hastalıkların erken teşhisi için yaptığı çalışmaları ve nano boyutta ışık-madde etkileşimleri, ışığın çip üstünde manipülasyonu ve yenilikçi nano-biyo-fotonik uygulama alanlarındaki öncü katkılarına istinaden Prof. Dr. Hatice Altuğ’a verildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10