Öztrak: Bütçede esnaf, çiftçi, işçi ve emekli yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Kibir gemisinin kaptan köşkünde oturan Erdoğan'ın üçüncü bütçesinde de esnaflarımız yok, çi

Tekirdağ 20.12.2020 18:07:00 0
Öztrak: Bütçede esnaf, çiftçi, işçi ve emekli yok

Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendiren CHP'li Faik Öztrak, "Aylar önce Genel Başkanımız, esnaflarımız için 17 maddelik bir paket açıkladı. Şimdi bunun zoruyla, esnaflarımıza vere vere 5 milyar lira verecekler" dedi. Bütün dünyanın salgında alınan kapatma önlemleri nedeniyle işyerlerini kapattıklarını, ancak beraberinde kapattıkları işyerlerinin ciro ve gelir kayıplarını karşıladıklarını kaydeden Öztrak, şöyle dedi: "Özellikle küçük iş yerlerini ayakta tutacak, batmasını engelleyecek, pandemi sonrasında işlerine hızla dönmelerini sağlayacak tedbirleri alıyorlar. Saray ise tek bir Katarlı yayıncı kuruluşun 90 milyon dolarlık borcunu bir kalemde silerken, yani bugünkü parayla, tek bir şirkete 700 milyon TL verirken, 1 milyon 200 bin esnafa 5 milyar verebiliyor. Bu hak mıdır, reva mıdır? Bugünde duyuyoruz ki bu kuruluş kulüplerin paralarını da ödemiyormuş bu indirime rağmen. Esnaflarımız da 'Cepteki delik büyük ama yapılan bu yama küçük' diyor. 'Verilen bu parayla ancak faturaları öderiz' diye feryat ediyorlar. Ama Sarayın getirdiği bu bütçede, esnaf yok. Yine, müzisyeninden, tiyatrocusuna binlerce sanatçımız pandemi döneminde perişan. Bu bütçede sanatçılarımıza bir destek var mı? O da yok. Bula bula buldukları çözüm; 'Video çek, gönder… 2021’de bir defaya mahsus bin lira verelim.' Artık sanatçılarımızın takati kalmadı. Pandemi kısıtlamaları nedeniyle, 10 aydır iş yapamayan bir müzisyenimiz bu hafta canına kıydı. Bundan utanan, hicap duyan bir yetkili var mı? Ne gezer… Kültür ve Turizm Bakanı; ultra lüks oteli satın almakla meşgul. Bakan Bey sanatçıların halini görecek durumda değil."

 

"BÜTÇEDE ÇİFTÇİ DE YOK"

 

Çiftçilerin de bütçede yer almadığını ifade eden Öztrak, "Mazotun, gübrenin, tohumun, fidenin fiyatı katlandı, ama bütçedeki destek yerinde sayıyor geçen senenin altında. Hatta mazot, gübre desteği bu yıla göre düşürülmüş. Borca batmış çiftçilerimiz, traktörleri, inekleri, arazileri haczedilirken, Ankara yollarına düşüyorlar. Ama pek çoğu Ankara’ya sokulmuyor. Ankara’ya girebilenler de TBMM önünde polisle köşe kapmaca oynamak zorunda kalıyor. Çiftçilerimiz, 'Artık çıkacak yol koymadılar. ‘Derdimizi anlatalım’ diyoruz, müsaade etmiyorlar. Çiftçiye bu kadar düşmanlık neden anlamadık' diye isyan noktasına geldiler. Saray ülkemizin üreticisini perişan ederken, elin oğlunu abat etmeyi de unutmuyor. Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisini sıfırladılar. Çiftçilerimizi ithalatla dövmekten vazgeçip bari bir de üretimi destekleseler o zaman görecekler işler nasıl düzeliyor" dedi.

 

"4.5 MİLYON GENÇ NE OKUYOR NE DE ÇALIŞIYOR"

 

CHP'li Faik Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu memlekette 20-29 yaş arasında, taşı sıksa suyunu çıkaracak 4.5 milyon gencimiz, ne okuyor ne de bir iş bulabiliyor… 4.5 milyon gencimiz evinde oturup,  anasının babasının eline bakıyor. Bir gencimiz, '28 yaşındayım başımda saç kalmadı. Evleneceğim, evlenemiyorum. Giden sadece para değil, benim hayatım' diye isyan ediyor. Peki, bu bütçede bu gençlerimizin, derdine derman olacak herhangi bir program var mı? Hayır! O da yok! Tabi saray sosyetesine mensupsanız sorun yok. Üçer, beşer maaşlar, ballı yönetim kurulu üyelikleri dolayısıyla tuzunuz kuru. Bugün gazetelerden Milli güreşçi Hamza Yerlikaya hakkında, sahte diploma iddialarının gerçek olduğunu öğrendik. Sahte lise diplomasıyla üniversiteye girmek, kabul edilebilir bir olay değil. Mahkeme, herhalde Sarayın kalkan kaşını da dikkate alarak, Yerlikaya için şimdilik hükmü erteleme kararı almış. Ama bu gerçeği saklamıyor, değiştirmiyor. Hamza Yerlikaya milletimizin gözündeki konumunu, Sarayın gözündeki konumundan daha fazla önemsiyorsa, yapması gereken bellidir. Vakıfbank Yönetim Kurulu üyeliğinden derhal istifa etmeli, milletimizden de özür dilemelidir."

 

PARA FAİZ BARONLARINA GİDİYOR

 

Milletin kuru ekmeğe muhtaç hale getirildiğini aktaran Öztrak, "Saray sosyetesi üçer beşer maaşı götürürken, yurttaşlarımız artık çöp konteynerlerinden, pazar döküntülerinden karnını doyurmaya çalışıyor. Meclis’te bir milletvekili bakıp, 'Kuru ekmek yiyorsa, millet aç değildir' diyebiliyor. Ne de olsa; 'Ön teker nereye, arka teker oraya…' Sarayın kibirlisi 'eve ekmek götüremiyorum' diyen esnafa 'Abartma, keyif çayı iç' derse, Partisinin kibirli milletvekili de elbette bunları söyler. Koskoca bir milleti, ufak ortaklarıyla beraber, milleti askıda ekmeğe, kuru ekmeğe muhtaç edenler, faiz baronlarını, sarayın beslemelerini, sarayın havuz müteahhitlerini ihya ettiler. Bir yanda, milletin geçmediği köprü, yatmadığı hastane için beş tane havuz müteahhidine üç yılda ödenecek 109 milyar lira; diğer yanda devletine 40 yıl vergi veren milyonlarca esnafımıza, vere vere 5 milyar lira. Bir yanda faiz baronlarına bütçeden 179 milyar lira, diğer yanda ücretsiz izne çıkardıkları emekçilerimize günde 39 lira" şeklinde konuştu.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10