Tekirdağ'da vaka sayısı yüzde 30 düştü

Son haftalarda koronavirüs pandemisinin hızla yayıldığı iller arasında olan Tekirdağ'da, İl Sağlık Müdürlüğü'nün filyasyon ekipleri sahadaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyo

Tekirdağ 20.12.2020 18:10:00 0
Tekirdağ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs vaka sayılarında artış gösterdiği iller arasında saydığı Tekirdağ'da, üst düzeyde alınan tedbirlerle vaka sayıları düşüşe geçmeye başladı. İl Sağlık Müdürlüğü'nün filyasyon ekipleri, ev ev dolaşarak, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Alınan tedbirler, sokağa çıkma kısıtlaması ve yapılan çalışmalarla birlikte Tekirdağ'da vaka sayıları düşüşe geçti.

 

VAKA SAYISI 3'TE BİR'E DÜŞTÜ

 

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, sağlık çalışanlarının canla başla mücadelelerinin sürdüğü belirterek, "Ciddi anlamda yaklaşık olarak vaka sayımızın 3'te 1'lerine gelmiş durumdayız. Çok iyi bir gidişimiz var, tabi bakanlığımızın kontrolü, uyarıları ve algoritmaları sonucu hızlı bir laboratuvar sonuçlandırma sürelerine geldik. Aynen bir bayrak yarışı gibi seferberlik ruhunda tüm sağlık çalışanlarımız, bayrağı alıp bir birilerine devrederek hızla alınan numuneleri laboratuvarlarımıza getirerek çok hızlı çalışma süreleri ile çıkan sonuçları filyasyon ekiplerimize bildiriyoruz. Filyasyon ekiplerimiz evlere gidiyorlar aynı anda fiziksel muayene sorgulamalarını yapıyorlar. İlaçlarını veriyorlar, hastalarımızın temaslı ve izolasyon ayrımını yaparak bilgilendirip oradan ayrılıyorlar. Bu çalışmalarımız son derece verimli olarak sürmektedir. Buna paralel de yönünü aşağıya doğru çevirmiş bir vaka seyri izlemekteyiz" dedi.

 

 

FİLYASYON EKİP SAYISI ARTIRILDI

 

Yaşanan süreçte halkın samimi katkı ve desteklerini gördüklerini kaydeden Kalkan, şöyle devam etti: "Bizim filyasyon ekip sayılarımız vakaya paralel artış göstermekte. Artan dönemlerimizde ciddi ve dinamik bir şekilde kendini yenilemekte. Biz sayın bakanımızın uyarılarından sonra bu sayılarımızı hızlıca artırdık. Araç sayısı ve filyasyon ekiplerini daha iyi bir yere getirdik. Son derece rahat bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu çalışmalarda halkımızın samimi katkı ve desteklerini görüyoruz. Bunun artarak sürmesi en büyük beklentimiz. Hastalıklar başlangıçları aşamasında teşhisleri zor, tedavileri kolaydır. Ama hastalık ilerledikten sonra teşhis kolaylaşır, tedavi zorlaşır. Hem servis yatak sayılarımız hem yoğun bakım yatak sayılarımızı azaltmak halkımızın elindedir. Halkımız temizliğe, maskeye, mesafeye ki bunlar bugünlerde aşıları konuşuyoruz ama bilinen en güzel aşı, maske, mesafe hijyen bunları uyguladığımız da kendi kendimizi aşılamış sayarız. Bir de bunun üzerine aşı eklendiğin de inşallah hep birlikte koronavirüsü yenmiş olacağız." İl Sağlık Müdürü Kalkan, Tekirdağ'da iki laboratuvar ile test sonuçlarına hızlı bir şekilde neticelendiğini ifade ederek, "Bizim, Çorlu Devlet Hastanemizde çok önemli bir laboratuvarımız var, 24 saat çalışmakta. Aynı şekilde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde bu çalışmalar yürütülmekte. İki ayrı laboratuvarımız da 24 saat sağlık çalışanlarımız olağan üstü bir çalışma sergilemektedir" ifadelerini kaydetti.

 

"HIZLI BİR ŞEKİLDE SAHAYA GİDİYORUZ"

 

Tekirdağ'da filyasyon ekibinde görevli doktor Ali Kalfalı da iyi giden çalışmaların neticelerini görmeye başladıklarını ve son günlerde vaka sayılarında düşüş olduğunu dile getirerek, "Vakalarımız gün içerisinde laboratuvarlarımızdaki çalışmalar neticesin de sonuçlar açıklandıkça peyderpey düşüyor. Hemen hızlı bir şekilde sahada çözmeye gidiyoruz. Bu şekil de vakalarımız birikmiyor. Sonuçlar çıktıktan sonra hemen müdahale oluyor. Koordinasyon ekibimiz onlarla irtibata geçiyorlar ve sisteme düşüyor, bunlarda sahadaki ekiplerimize gidiyor. En yakın ekibimiz de bunu üzerine alarak vakaya giderken ilacını götürüyor hastalık hakkında bilgilendiriyor. Herhangi bir şikayetlerin de bizi aramalarını söylüyoruz" şeklinde konuştu. Ekipte görevli hemşire Esra Yalçın ise ilaçlarını verdikleri hastaların mutlu olduğunu görmenin kendilerinde büyük mutluluk yarattığını belirterek, "Bazen beklenmedik farklı durumlar ile de karşılaşabiliyoruz. Fakat hastalara ilaçlarını verdikten sonra yüzlerindeki o mutluluğu gördüğümüz zaman bizde mutlu ayrılıyoruz sahadan. Beklentileri yeterince aydınlatılmak. Karantina sürecinde 10 günlük sürede neler yapmak gerektiğini yeterli, detaylı şekil de öğrenebilirlerse mutlu oluyorlar. İlaçları da ulaştığında memnuniyetlerini görüyoruz hastalarda" diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10