İskansız daire mağdurları artıyor

Çerkezköy ve Kapaklı'da son zamanlarda artan iskansız daire satışları nedeniyle mağdur olan vatandaşların sayısında artış yaşanıyor. Daire satarken fiyatı daha cazip tutarak vatandaşlara iskansız d

Çerkezköy 22.12.2020 12:44:00 0
İskansız daire mağdurları artıyor

Fiyatı daha uygun olduğu için vatandaşların yoğun olarak tercih ettiği iskansız daireler, taahhütlerini yerine getirmeyen müteahhitler ile ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Çerkezköy ve Kapaklı'da iskansız daireler nedeniyle mağdur olan çok sayıda vatandaş, mahkemelerde müteahhitler aleyhine dava açmaya başladı.

 

BİNLERCE KİŞİ MAĞDUR OLDU

 

Yeni yapılan sitelerde fiyatları daha düşük tutarak iskansız daireleri vatandaşlara satıp, iskanı daha sonra alacaklarını söyleyen müteahhitlerin bu sözlerini yerine getirmemesi Çerkezköy ve Kapaklı'da binlerce kişiyi mağdur etti. Sosyal medyada gruplar kurarak mağduriyetlerini dile getiren vatandaşlar, paylaşımlarında ev aldıkları sitelerin isimlerini açıklayarak, "Müteahhit, taahhüt etmesine rağmen iskanımızı almıyor. Konuyu yargıya taşıdık. Ev alırken lütfen dikkat ediniz" notuyla mesajlar yayınlıyorlar. Kapaklı'da yeni yapılan bir siteden daire alan ilçe sakini, aynı sitede 300'e yakın kişinin mağdur olduğunu belirterek, müteahhide karşı dava açtıklarını söyledi.

 

KAT İRTİFAKI MI KAT MÜLKİYETİ Mİ?

 

Ev alırken dikkat edilmesi gereken konuları sorduğumuz emlak uzmanları ise öncelikle tapuda geçen "kat irtifakı" veya "kat mülkiyeti" kavramlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Tüm işlemleri tamamlanmayan daireler için tapuda yazan "kat irtifakı" kavramının dairenin iskansız olduğu anlamına geldiğini kaydeden uzmanlar, iskanı alınan dairelerin ise "kat mülkiyeti" olarak tanımlandığını vurguladı.

 

BELEDİYEYE SORULMALI

 

Daire alırken araştırma yapılması gerektiğine dikkat çeken emlak uzmanları, tapunun incelenmesinin yanı sıra ilgili belediyeden de söz konusu daire hakkında bilgi alınması gerektiğini dile getirdi. İskanı olmayan dairelerin satın alınmasının sorun çıkarabildiğinin altını çizen yetkililer, "Tapuda kat irtifakı yazan bir daire satın alacaksanız, önce belediyeye gidip iskan başvurusunun yapılıp yapılmadığını ve binanın projeye uygun olup olmadığını sormalısınız" dedi. İskan başvurusu yapılmayan dairelerle ilgili birçok sorun çıkabildiğini anlatan emlak uzmanları, müteahhidin projeye uygun hareket etmemesi durumunda belediye tarafından yıkım kararı dahi çıkarılabildiğini vurguladı.

 

VATANDAŞLARA UYARI

 

Ev alırken kat mülkiyeti tapulu olmasına dikkat edilmesini isteyen yetkililer, vatandaşları uyararak, "Tapuda kat mülkiyeti yazıyorsa, bu binanın iskanının alındığını gösterir. Evin sahibi olduğunuzun en önemli belgesi olan kat mülkiyetli tapu; her şeyin projesine ve tüm mevzuatlara uygun olduğu anlamına gelir" ifadelerini kaydettiler.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10