Dönmez: Menemen olayı hafızalardan silinmedi

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Menemen olayının 90'ıncı yılı nedeniyle açıklamalarda bulundu. Dönmez, " Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, bundan tam 90 yıl Ã?

Çerkezköy 23.12.2020 11:57:00 0
Dönmez: Menemen olayı hafızalardan silinmedi

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez,” Bilindiği üzere, patlak veren bu kanlı olaylar sırasında Asteğmen Kubilay, yedek subay olarak vatanî görevini yapmaktaydı. 1930 yılının son günlerine doğru Derviş Mehmed adlı şahıs, etrafına topladığı takipçileriyle birlikte Menemen'e gelerek mehdilik iddiasıyla halkı kışkırttı. Meydanda toplanan ahaliyle birlikte, her geçen dakika kargaşa büyüyordu. 43. Piyade Alay Komutanlığı emrindeki Asteğmen Kubilay, olaya müdahale için emrindeki askerlerle bölgeye ulaştı. Fakat çatışma sırasında yaralanan Kubilay Asteğmen, güçlükle sığındığı Gazez Camiinin bahçesinde isyancılar tarafından yakalandı ve başı kesilmek suretiyle şehit edildi. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini "Mehdi" olarak tanıttı ve dini korumaya geldiklerini söyledi. 1930 yılında Menemen de Şehit Kubilay’a çekilen bıçak aslında Laik Türkiye Cumhuriyetine çekilen bıçaktı. Menemen olayları bugün de olduğu gibi 1950 yılından beri bilinçli olarak çarpıtılmaktadır.O gün orada "Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir." naraları bugün de bize yabancı gelmemektedir. Şeriat bayrakları, kılıçları yine çekilmiştir. Tehlike çok büyüktür. Bu ülkede şeriat sevdalılarının neler yaptıklarının en önemli örneklerinden biri Menemen’dir” dedi.

 

TÜRKİYE’YE OLAN İNANCIMIZ EKSİLMESİN

 

Dönmez” Sakat bir din anlayışını esas alan bir yönetim tesis etmeye matuf kurumları, toplumu dönüştürme çabaları da hız kazanıyor. İnanç istismarına dayalı siyasetin artık yadsınmaz bir hal aldığı, ‘dindar nesil’ yetiştirmek amacıyla eğitimin felç edildiği, medeni hukuk ile İslam hukukunun uyumlu hale getirilme çabaları, din adamı kılıklı kimi cahillerin kanaat önderi muamelesi görmesi, TV dizileriyle yaşam anlayışı empoze edilmesi, bürokraside, devletteki personel istihdamında Kartal İmam Hatip gibi okul mezunlarına belirgin bir üstünlük verilmesi, dolayısıyla insanların iş bulabilmek için dindarlığı bir parola gibi kullanma ihtiyacı duyması,  bütün bunlarla iktidarın sürece yaydığı bir değişimi, dönüşümü amaçladığını görebiliyoruz. Toplumda da bir direnç oluşmuyor çünkü iktidar tüm bunları “Şeriat getiriyoruz” diyerek yapmıyor. “İnancımıza uygun bir yaşam ve yönetim anlayışı tesis etmeye çalışıyoruz” denilerek toplumun, esasında tam olarak nereye gidildiğini, ne yapılmaya çalışıldığını anlamasının da önüne geçiliyor. Kişisel yoruma dayalı inanç esaslı bir yönetim anlayışına karşı olmanın dine, İslam’a karşıtlık anlamına gelmeyeceğini, devletin topluma din dayatmasının en çok da inancın kendisine zarar vereceğini, o toplumu çürüteceğini, laikliğin inanç özgürlüğü olduğunu, inancını istediği gibi yaşamak isteyen gerçek Müslümanların sigortası olduğunu, getirilmek istenen bu yönetim anlayışıyla ülkenin nasıl bir felakete sürükleneceğini topluma anlatacak yol ve yöntemler oluşturmak gerekiyor. Bu ülkede yobazlığa ve şeriat yandaşlarına karşı çıkacak Kubilay’ lar  elbette tükenmeyecektir. Yeter ki laik , demokratik Türkiye ye olan inancımız eksilmesin” dedi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10