CHP, sahte içki raporu hazırladı

Türkiye'de onlarca kişinin ölümüne neden olan, Tekirdağ'da da son zamanlarda sık sık düzenlenen operasyonlarla gündeme gelen sahte içki konusunda CHP tarafından bir rapor hazırlandı. Aralarında CHP Tekirdağ

Tekirdağ 27.12.2020 18:02:00 0
CHP, sahte içki raporu hazırladı

Son üç ay içinde 100'e yakın kişinin hayatına mal olan ve Tekirdağ'da son zamanlarda sık sık operasyonlarla gündeme gelen sahte içki konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla kurulan araştırma heyeti, gerçekleştirdikleri saha çalışması sonrası hazırladığı raporu açıkladı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Mahir Polat, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in oluşturduğu komisyon, ölümlerin yaşandığı şehirlerde ailelerle görüşerek rapor hazırladı.

 

"YURTTAŞ RAKI DEĞİL, VERGİ İÇİYOR"

 

Komisyon adına hazırlanan raporu açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Rakı satın alan yurttaş, rakı değil vergi içiyor. Rakının bir kadehini kendi içiyorsa, dört kadehini de devlete ısmarlıyor. Devlet alkol bağımlısı olmuş. Sahte içkiden ölen insanların sorumlusu, bütçeyi alkole bağımlı hale getiren, içkiden yüzde 270’lere varan vergi alan AKP iktidarıdır” dedi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen heyet adına konuşan Ağbaba, sahte içkiden 78 gün içinde 98 yurttaşın yaşamını yitirdiğini ifade ederek, emniyet birimleri dışında yetkililerin açıklama yapmamasını eleştirdi.

 

"DENETİMLER YETELİ DEĞİL"

 

Ağbaba, şöyle konuştu: "Sahte içki, etil alkolden üretilmesi gereken içkinin maliyetini düşürmek amacıyla metil alkol kullanılarak üretilen içkidir. Metil alkol, etil alkolün dörtte bir fiyatına satıldığı için sahte içki üretenler bunu kullanıyor. Bu içkilere farklı aroma ve boyalar ekleniyor, böylece rakı, votka, viski gibi içkilerin tadına yaklaştırılıyor. Bunlar ayrıca damacana, pet şişe veya atık içki şişelerine konularak satılıyor. Genelde bakkallarda, büfelerde veya kaçak şekilde elden bir şekilde pet şişelere konularak satılıyor. Daha da vahimi, bu içkiler sosyal medyadan da çok rahat, denetimsiz bir şekilde satışa sunuluyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığımız rakamlara göre, 2019 yılında 796 bin 320 litre ile 2020 yılının ilk 10 ayı itibariyle 642 bin 409 litre kaçak içki ele geçirildi. Bu sayılar yıldan yıla artıyor. Fiyatların yüksek olmasının yanı sıra ülkemizde son 10 yılda rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 oranda ÖTV uygulanıyor. Rakı satın alan yurttaş, rakı değil vergi içiyor. Rakının bir kadehini kendi içiyorsa, dört kadehini de devlete ısmarlıyor. Devlet alkol bağımlısı olmuş, vergi gelirlerinin yüzde 12,5’i alkol ve sigaradan alınıyor. İnsanımızı sahte içki değil, bu yıl içki ve sigaradan 96 milyar lira vergi toplamayı planlayan AKP öldürüyor. Kimse keyfinden içinde ne olduğunu bilmediği içkiyi almıyor."

 

HÜKÜMETE ÖNERİLER

 

CHP komisyonunun sahte içki ölümlerinin son bulması için hükümete önerileri ise şöyle: "En başta CHP olarak Meclis'e sunduğumuz araştırma önergemizi sunduk. Acilen bir komisyon kurup her yıl yüzlerce insanımızı kaybetmemize neden olan sahte içki üzerine çalışmalara başlamalıyız. Alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergileri makul seviyeye çekin. İçkiyi ucu açık gelir kapısı haline getirmeyin. Alkol satış saatlerine ilişkin yasaklar esnetilsin. Ayrıca salgın gibi içki tüketimiyle doğrudan ilgisi olmayan gerekçelerle TEKEL bayileri, büfeleri keyfi olarak kapatmayın. Alkol satışı kısıtlamasına uyulmaması nedeniyle yüksek meblağlarda kesilen ceza tutarlarını makul bir seviyeye indirin. Alkol kaçakçılığı ve merdiven altı üretimlere karşı denetim ve tedbirleri artırın. Metil alkol içeren içki satışı yapan kişi veya işletmelere etkili cezalar verin. Sosyal medyada yetkili olmayan kişi veya şirketlerin etil ve metil alkol satışına ilişkin denetimleri artırın. En önemlisi alkol tüketimine ilişkin ideolojik ve kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçin. İçki tüketiminin bir yaşam tercihi olduğunu unutmayın."

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10