Verem haftası 74'üncü yılında

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, 74. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, bu haftanın 1947 yılında kutlanmaya başlandığını belirterek, tüberküloz il

Tekirdağ 4.01.2021 17:18:00 0
Verem haftası 74

Her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan haftada kutlanan Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’nın amacının verem konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu amaçla sempozyumlar ve konferanslar düzenlenir, okullarda kompozisyon ve resim yarışmaları yapılır, vatandaşa hastalıkla ilgili eğitim verilir, afiş ve broşürler dağıtılır, yazılı ve görsel basına bilgi verilir" denildi.

 

"HAVA YOLU İLE BULAŞIR"

 

Tüberküloz ile ilgili bilgiler veren Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü, "Yavaş çoğalır, kültürde 2-6 haftada üreyen ve oksijenli ortamda yaşayan bir basildir. Asit ile boyayı vermediğinden aside dirençli basil (ARB) denilir. Tüberküloz basili hava yolu ile bulaşır. Basilin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve larinks tüberkülozu olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır" ifadelerini kaydetti.

 

TEDAVİSİ ÜCRETSİZ

 

Türkiye'de tüberküloz tedavisinin ücretsiz olduğu kaydedilen açıklamada, "Tüberküloz tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni tüberküloz hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz verilir" denildi.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10