USMED İletişim Bölüm Başkanı Başpınar'dan WhatsApp uyarıları

WhatsApp'ın önümüzdeki günlerde yürürlüğe sokacağı Türkiye'ye yönelik yeni uygulamasına yurt genelinde tepkiler artıyor. Birçok vatandaş WhatsApp uygulamasını kullanmaktan vazgeçerk

Çerkezköy 13.01.2021 16:15:00 0
USMED İletişim Bölüm Başkanı Başpınar

WhatsApp, ‘zorunlu veri paylaşımı’ konusunda kullanıcılarına sunduğu sözleşmeyi kabul etmeyenlerin hesaplarını 8 Şubat’ta sileceğini açıkladı. Bu sözleşme ile birlikte birçok kullanıcı hesabını silerken, bazıları da anlaşmayı kabul etti. Son günlerde kafaları karıştıran WhatsApp uygulamasının kullanıcılarına sunduğu sözleşme hakkında bilgiler veren USMED İletişim Bölüm Başkanı Babacan Eyüp Başpınar, kullanıcılara uyarılarda bulundu.

 

“HANGİ PARTİYE OY VERECEĞİMİZİ BİLE TAHMİN EDECEKLER”

 

Başpınar, AHaber'de katıldığı programda, “WhatsApp şu anda bizim anonim şekilde bilgilerimizi zaten alıyordu. Bu verileri şirketlere veya devletlere satıyordu. Tabi bunu kanuni bir zemine oturtmadan yapıyordu. Yeni güncellemeyle beraber bunu resmi bir zemine oturttular. Biri onlara konuyla ilgili dava açarsa şunu diyebilecekler: Sen sözleşmeyi kabul ettin. Yapılan beğeniler sonucunda hangi partiye oy vereceğimizi tahmin edebilir, hatta kişilik analizini de çıkarabilirler” ifadelerini kullandı.

 

“BUNU HER ÜLKEYE YAPAMIYORLAR”

 

WhatsApp’ın bu sözleşmeyi her kullanıcısına dayatamadığını belirten Başpınar, “Tüm kullanıcılarına bu sözleşmeyi dayatmıyor. AB üyesi ülkelerde böyle bir sözleşme yok. Çünkü AB'deki kanunlar kesinlikle bunu men ediyor. Bunu Avrupa'ya karşı yapamadılar. Diğer ülkelere karşı denediler. Türkiye de çok ciddi adımlar attı bu konuda. KVKK kapsamında şimdi resen soruşturmalar başlatıldı” dedi.

 

“WHATSAPP’TAN GERİ ADIM BEKLİYORUM”

 

WhatsApp’ın sözleşmeyi feshetmesiyle alakalı konuşan Başpınar, “WhatsApp’ın 2 milyar kullanıcısı var, dolayısıyla buna güveniyor. Biz WhatsApp’tan çıkmaya çalıştığımızda, aile üyelerimiz, arkadaşlarımız, iş arkadaşlarımız hala WhatsApp’ı kullanmaya devam edebilir. Bu tanıdıklarımızla bağlantımız kopabilir. WhatsApp kendini tekel gibi görüyor. Oysa Telegram ve Elon Musk’ın Signal uygulaması gibi çok daha güvenli alternatifler mevcut. Bu uygulamaların verileri dışarıya satmadıklarını şu an biliyoruz, ama WhatsApp’ın geçmişi karanlık bu konuda, çok güvensizler. Açıkçası ben geri adım bekliyorum, çünkü bu sözleşme tüm dünya ülkelerinde çok ses getirdi. Dünya ülkeleri şu an bu duruma çok tepkili. Whatsapp, 8 Şubat tarihinde kullanıcıların hesaplarını sileceğini belirtti, fakat bu çok ciddi bir rakam olacak" diye konuştu.

 

"UYGULAMA SİLİNSE BİLE ÖNCEKİ VERİLER PAYLAŞILABİLİR"

 

Anlaşmayı kabul eden kullanıcıların, çıkan tartışmalar dolayısıyla panikleyip ne yapacakları merak konusuydu. Başpınar, bu konuyla ilgili olarak ise “Uygulamanın silinmesi gerekiyor. Ama şunu bilmiyoruz: Kabul etti diyelim, geçmişteki konuşmalarımız WhatsApp tarafından kullanılacak mı? Bu veriler başkalarıyla paylaşılacak mı? Bunun açıklamasını yapmadılar. O sözleşmeyi onayladığımız andan itibaren bizim geçmiş verilerimize ulaşabilirler. Zaten bu verileri kullanıyorlardı. Anonim olarak alıyorlardı. Şimdi bu sözleşmeyle beraber verileri kullanırken, isim vererek satabilecekler” dedi.

 

BABACAN EYÜP BAŞPINAR KİMDİR?

 

WhatsApp konusundaki açıklamalarıyla dikkat çeken Babacan Eyüp Başpınar, 1993 yılında Çerkezköy’de dünyaya geldi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Lisesi'nden 2012 yılında mezun olan Başpınar, lisans eğitimine Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde başladı. 2018’de Marmara Üniversite’sinden mezun olan Başpınar, çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonra halihazırda Uluslararası Sosyal Medya Derneği’nde İletişim Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyor.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10