Rektör Şahin: Amacımız işbirliği ve güç birliği

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, üniversitenin topluma fayda üretmek gayesiyle şehrin ve bölgenin bütün dinamikleri ile iç içe olmaya gayret ettiğini belirterek, â??

Tekirdağ 22.01.2021 11:36:00 0
Rektör Şahin: Amacımız işbirliği ve güç birliği

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Agro TV'de Galip Umut Özdil’in moderatörlüğünü yaptığı Gerçek Boyut programına canlı yayın konuğu oldu. “Trakya'da Tarım ve Tohumculuk” ile “Kurumlar Arası İşbirliği” konularının konuşulduğu programın stüdyo konukları Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk oldu. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek ise programa uzaktan bağlantı ile katıldı.

 

"TÜRKİYE'DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK"

 

Galip Umut Özdil’in seyircilerden sosyal medya üzerinden gelen sorular eşliğinde sunduğu programda Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, girişimcilik endeksinde Trakya’da ilk 50’de yer alan tek üniversite olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'ni ve Trakya’da tek tarımsal yükseköğretim kurumu olan köklü ziraat fakültesini kısaca tanıtarak başladığı konuşmasında, tarımsal üretimde Ar-Ge ve Trakya Tohum A.Ş. ekseninde açıklamalarda bulundu. Şahin, “Burada bulunmamızın en temel sebeplerinden bir tanesi, Trakya Tohum A.Ş.’yi Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği üyesi tohumculuk firmaları ile kurmamızdır. Bu Türkiye’de başka örneği olmayan bir işbirliğidir. Ayrıca üniversite olarak Tekirdağ merkeze bağlı Naip Mahallesi'nde ZiraatBiyotek tesisimizde tohum ve fide üretimi konusunda çok güzel çalışmalar oluyor. Hayvancılık konusunda ise Veteriner Fakültemiz, Trakya’daki tek Veteriner Fakültesidir” şeklinde konuştu.

 

"TAMAMEN ÇİFTÇİ ODAKLIYIZ"

 

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin topluma fayda üretmek gayesiyle şehrin ve bölgenin bütün dinamikleri ile iç içe olmaya gayret ettiğini belirterek, üniversite-özel sektör işbirliklerine Trakya Tohum A.Ş.’nin güzel bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Üniversitenin burada bir katalizör vazifesi gördüğünü, bir anlamda destekleyici olduğunu ifade eden Rektör Şahin, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı’ya destekleri için de teşekkürlerini ifade etti. Şahin, “Amacımız işbirliği ve güç birliğidir. Tamamen çiftçi odaklıyız. Tohumculuk, Ar-Ge ve ıslah hususunda sıkıntılar ve dertler ortak. Pandemiyle de ortaya çıkan devletlerin ve milletlerin kendi kendilerine yetmesi ile kuraklık, ayrıca çok önemli birer husus. Bizi bir araya getiren ortak ihtiyaçlar; yani bölgemizin ve ülkemizin ihtiyaçları bunlar. Üniversitemiz bünyesinde ise 39 yıllık köklü bir ziraat fakültesi var. Dolayısıyla bu ihtiyaca bir karşılık vermemiz gerekiyordu” diyerek, Trakya Tohum A.Ş.’nin kurulmasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nin rolünü ifade etti.

 

KURULMASI PLANLANAN MERKEZ VE AKADEMİ

 

Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, programın ikinci kısmında ise üniversitede kurulması planlanan “Kuraklık Mükemmeliyet Merkezi” ve “Tarım Akademisi” ile Trakya’daki çeşitli belediyelerle devam etmekte olan çalışmalara değindi. Son olarak, ziraat fakültesindeki yönetici ve akademisyenlere ve bölge çiftçisini tanıyan ve bilen biri olarak destekleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a teşekkür etti.

 

"TARIMIN ÖNEMİ GİTTİKÇE ARTIYOR"

 

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise “Projelerimiz bir ihtiyaçtan çıkıyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarımın önemi gittikçe artıyor. Daha uygun maliyete, her iklime uygun ve Ar-Ge’si yapılmış tohumların üretilmesi meselesi üzerine bu proje başladı. Kalkınma Ajansı olarak biz, bölgemizde bu noktada analizler yaparken gördük ki her imkân var ama bir çıktı elde edebilmek için bunları bir araya getirmek gerekiyor. İşte biz de bu projede koordinasyon görevini yürütüyoruz” ifadelerini kaydetti.

 

"TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ"

 

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk ise “Burada asıl kahramanlar, Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tohum firmalarıdır. Zaten Trakya olarak biz, Türkiye ortalamalarının çok üzerindeyiz. Belli bir başarımız var. Tohumcular olarak 5-6 yıldır biz bu birlikteliği arzu ediyorduk, ancak Türkiye’de ilk olduğu için hukuksal zemini oluşturamamıştık. İhtiyaçlar ortak olduğu için vazgeçmedik. Kalkınma ajansımız bu çabamıza destek çıktı ve onların koordinasyonu ve üniversitemizin desteği ile bir araya geldik” şeklinde konuştu. Çiftçilerin ve üreticilerin sosyal medya üzerinden gönderdikleri soruların da yanıt bulduğu canlı yayın iki saate yakın sürdü.

 

Haber/Elif Zennure ŞİMŞEK


0282 726 91 91
0282 747 65 10