NKÜ bünyesinde yeni bir merkez kuruldu

Tekirdağ ve yakın çevresine dair kültür, tarih ve sanat alanında bilimsel araştırmalar yaparak ve projeler geliştirerek ulusal ve uluslararası alanda sunmak amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ K

Tekirdağ 1.02.2021 17:17:00 0
NKÜ bünyesinde yeni bir merkez kuruldu

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nden (NKÜ) yapılan açıklamaya göre, kurulan merkez, bölgenin sahip olduğu tarihsel birikimi sözlü tarih yöntemiyle kayıt altına almak hedefini taşıyor. Merkezde, Tekirdağ ve civarındaki kültür mirasının korunmasında kültür varlıklarının kendi değerlerini kayıt, arşiv, belgeleme ve benzeri yöntemlerle tanımlama ve koruma yolları izlenerek kent belleği ve kültürel kimlik olgularının oluşturulmasına ve gelecek kuşaklara aktarılarak sürdürebilirliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalar yapılacak. Bununla birlikte, örgün ve yaygın eğitimi destekleme faaliyetlerine katkıda bulunmak ve Tekirdağ NKÜ'nün kendisi ve diğer kuruluşlara da hizmet verecek bir bilgi merkezi oluşturulması da hedefler arasında.

 

KURS, KONFERANS, SEMİNER VE SEMPOZYUMLAR YAPILACAK

 

Bu amaç ve hedeflere ulaşmak için Tekirdağ yerelinde kültür, tarih ve sanat alanında uygulamalar yapan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek kurslar, ulusal ve uluslararası konferanslar, seminerler, kongreler ve sempozyumlar düzenlenmesi planlanıyor. Yürütülen çalışmalarla gerçekleştirilen tespit ve arşiv çalışmalarından elde edilen verilerin internet ortamında yayımlanması da sağlanacak. Lisans ve lisansüstü programlarında tarihi ve kültürel miras konulu öğretim veren bölüm ve enstitülerle işbirliği yapılarak, sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek ve bireysel/grup araştırmaları ile kuruluşlarca bu konularda yapılan bilimsel projelere olanaklar ölçüsünde akademik destek sağlanacak.

 

VERİ TABANI OLUŞTURMAK HEDEFLENİYOR

 

Araştırma ve belgeleme yöntemleri konusunda merkezde gerçekleştirilecek eğitim ve faaliyetler ile öğrencileri tarihi ve kültürel mirası belgeleme araştırmalarına yöneltmek, öğrencilerin araştırma projelerinin uygulanmasına yardımcı olmak, tez, staj, seminer ödevi gibi bilimsel etkinliklerine imkânlar ölçüsünde destek sağlamak, NKÜ'nün akademik birimleri ile disiplinler arası projeler geliştirmek ve yapılacak çalışmaları özendirmek isteniyor. Tarihi ve kültürel miras kapsamında değerlendirilebilecek her tür kalıtı, erişilen imkânlar ölçüsünde araştırmak ve belgelemek, elde edilecek bilimsel inceleme sonuçları ile üniversitenin ilgili bölüm ve enstitülerinde tarihi ve kültürel miras konulu eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine altyapı niteliğinde veri tabanı oluşturmak da planlanan çalışmalar arasında. Bunun içim merkez bünyesinde bir ihtisas kütüphanesi, yazılı ve dijital dokümantasyon arşivi kurulması planlanıyor. Ayrıca Tekirdağ kültür, tarih ve sanatı ile ilgili bülten, dergi, bilimsel dergi, kitap gibi sürekli yayın etkinlikleri yapılması arzu ediliyor. Konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı projeler yapılması ve yapılan projelere ortak olunması da söz konusu. Benzer araştırma ve uygulama alanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde akademik çalışma ve projeler de hazırlanıp yürütülecek.

 

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: "HAYIRLI OLSUN"

 

Merkezin kurulması ile ilgili değerlendirmede bulunan NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop Hocamızın tensipleriyle, YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç ve değerli YÖK Yürütme Kurulu Üyelerinin destekleriyle 'Tekirdağ Kültür-Tarih-Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi' kurulmuştur. Merkezimizin kurulmasındaki öngörü ve destekleri için muhterem Meclis Başkanımıza, kıymetli YÖK Başkanımıza ve değerli kurul üyelerimize şahsım ve üniversitem adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım” dedi. Merkezin kurulması ile ilgili TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop da Twitter üzerinden bir kutlama mesajı paylaşarak, “Hayırlı olsun. Bu güzel başlangıcın, başta Tekirdağ’a olmak üzere, Rumeli tarihine ve kültürüne ciddi katkılar yapacak bir merkeze dönüşmesi için büyük gayretle çalışmalıyız” ifadelerini kaydetti.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10