Sarıkurt: Kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, olası afet riskinde yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için kentsel dönüşümü çok önemsediklerini ve kentsel dönüşüm

Çorlu 2.02.2021 12:16:00 0
Sarıkurt: Kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz

Belediye Başkanı Sarıkurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, belediye olarak her zaman önceliklerinin vatandaş odaklı olduğunu ifade ederek, "Ülkemiz ve bölgemiz maalesef deprem bölgesi içinde yer alıyor. Çorlu'muzda deprem bölgesinde ve şehrimizdeki binaların yüzde 13'ü deprem riski ile karşı karşıya. Depremin ne zaman olacağını tam olarak bilmiyor olsak da varlığını bilerek oyunu kurallarına göre oynamak zorundayız. Unutmamak gerekir ki, deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür. Bizler kalitesiz, deprem ve afetlere dayanıklı olmayan, doğru zemin ve şartlarla inşa edilmemiş riskli yapıların değişimi ve dönüşümü ile ailemizi ve sevdiklerimizi depreme karşı koruyabiliriz. Bunun bilinciyle Çorlu Belediyesi olarak olası deprem ve afet riskinde yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçebilmek için kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Dolayısıyla ülkemizin önemli bilim insanlarının yaptığı açıklamalar ve değerlendirmeler doğrultusunda adım atarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye gayret ediyoruz" dedi.

 

"YETKİLİ FİRMA AFET RİSK ALANLARINI TESPİT ETTİ"

 

İmarlı veya imarsız araziler üzerine inşa edilen kaçak yapılar, heyelan ya da toprak kayması riski ve zemin sıvılaşması bulunan alanların tespitine yönelik olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi' için çalışmalara başladıklarını ve yetkili firma Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim A.Ş. ile anlaşma yaptıklarını kaydeden Başkan Sarıkurt, şöyle devam etti: "Yetkili firma ilk adım olarak Çorlu genelinde çalışma gerçekleştirdi ve olası afet ve depremlerden olumsuz yönde etkilenecek risk yoğunluğu en yüksek alanlarda, zemin sıvılaşması riski bulunan veya jeolojik olarak yerleşmeye uygun olmayan alan olarak belirlenen yerlerdeki yerleşimlerin tespitini gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalar sonucunda Çorlu'muzda öncelikli olarak kentsel dönüşüme tabi tutulacak alanların Hıdırağa, Cemaliye, Silahtarağa, Kemalettin, Nusratiye ve Reşadiye mahalleleri ile Eski Sanayi Sitesinde yoğunlaştığı görüldü. Bu alanlarda 15 bine yakın vatandaşımızın ikamet alanları ile iş yerleri yer alıyor. Tespit edilen kentsel dönüşüm alanlarının mevcut durumları, yürürlükte olan meri imar planlarındaki durumları, parsel ve bina durumları ile sosyo-ekonomik faktörler göz önüne alınarak yapılan önceliklendirme çerçevesinde, belirlenen alanlara ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları uygulamaya konulacak" ifadelerini kaydetti.

 

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ANKET DÜZENLENDİ"

 

Çorlu Belediyesi resmi internet sitesinde "Kentsel Dönüşümden Beklenti, İstek ve Talep Anketi" düzenlediklerini, anket ile toplanan verilerin değerlendirmeye tabi tutulduğunu ve sonuçların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile paylaşılacağını belirten Başkan Sarıkurt, "Çorlu Belediyesi olarak anket çalışmamızda vatandaşlarımıza oturdukları mahalle ve tercih sebepleri, bina yaşı, vatandaşların mülk sahibi olup olmadığı, kentsel dönüşümü talep edip etmedikleri gibi sorular yönelttik. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Çorlu İlçesi Kentsel Dönüşüm Master Plan Uygulama Rehberi öncelikle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne sunulacak, verilecek onayın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek. Burada nihai karar bakanlık tarafından alınacak ve tarafımıza 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi' verilecek. Planın bakanlık tarafından onaylanmasının ardından kentsel dönüşüm projesine yönelik riskli alanlarda yaşayan vatandaşlarımıza ulaşarak proje hakkında bilgiler paylaşacak ve konuyu onların olurlarına sunacağız. Vatandaşlarımızdan gelen olumlu ve olumsuz cevapların ardından yapılacak değerlendirmeler ışığında çalışmalara başlayacağız. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında seçilen bölgelerde mevcut kat yüksekliğinin dışına çıkılmayacak ve sosyal dokunun aynı kalması sağlanacak. Bu alanlarda engelsiz yaşam için her türlü unsur göz önünde bulundurulurken, yine her yaştan vatandaşımızın faydalanacağı park ve bahçe gibi yeşil alanlar ve tüm ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yeni yaşam alanları oluşturulacak. Çorlu'muz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10