Bozdağ: Vatandaş can, esnaf mal, marketler ise kar derdinde

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, yerel esnafa destek için ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Yerel esnafın zor günler geçird

Çerkezköy 3.02.2021 13:47:00 0
Bozdağ: Vatandaş can, esnaf mal, marketler ise kar derdinde

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ ve Belediye Başkanı Vahap Akay yerel esnafa destek amacıyla Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası üyeleri de tam kadro katıldı.

 

 

SOYUP SOĞANA ÇEVİRMEKTEDİR

 

Toplantıda ilk olarak konuşan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ,” Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile birlikte ülkemizde ve ilçemizde yaşanan pandemi süreci beraberinde ekonomik sorunları tetiklerken, birçok esnaf kepenk indirip, dükkan kapatmak zorunda kaldı. Entübe olan esnaflar can çekişirken işleri yüzde 200 oranında artan büyük marketler, artan iş hacimleri ile birlikte iştahları artmış olacak ki maalesef kontrolsüz, haksız, hukuksuz fiyat artışları ile hem yerel esnafı hem de halkımızı adeta soyup soğana çevirmektedir” diye konuştu.

 

ÜYELERİMİZİN HAKLI HAYKIRIŞINI DİLE GETİRİYORUZ

 

Bozdağ; “Süper marketler hem yerel esnafı hem de vatandaşı bitirdi. Devletimiz ve vatandaşımız bir yandan el birliği ile koronavirüs ile mücadele ederken, bir yandan da hemen her mahallede en az 2-3 tane olmak üzere isimleri görünüşte farklı olsa da bir ya da iki barona hizmet eden tekelleşen marketler zincirinin dişlileri arasında adeta ezilmektedir. Bu bağlamda Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak, halkımızı mahalle bakkalımızdan, küçük esnafımızdan alışveriş yapmaya davet ederken, devletimizi, belediyemizi ve yetkili kurumları fahiş fiyatlar konusunda bu marketleri mercek altına almalarını istiyoruz. Öyle ki market reyonu olan bu zincir marketler neredeyse her şehrin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde fırından kasaba, zücaciyeden manava, teknolojik ürünlerden kırtasiyeye kadar her alanda yerel esnafımızla haksız ve hukuksuz bir şekilde rekabet etmekte. Yerel esnafımız bunun karşısında rekabet şansını kaybetmektedir. Yüzde 80’i asgari ücretle geçinmek zorunda olan halkımız maalesef giysiden gıdaya, kırtasiyeden manava kadar her şeyi pahalı almakta, pahalı tüketmektedir. Biz de yaklaşık 5 bin civarında üyesi olan oda olarak esnafımızın haklı haykırışını burada dile getiriyoruz. Eğer bugün bu yanlışa dur demezsek, yarın bakkallarımız, kasaplarımız, manavlarımız işlerini kaybederek, belki bu marketlerde kasap, manav olarak çalışmak zorunda kalacaklar” dedi.

 

"YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKALIM"

 

Ülkemizi ve bölgemizi etkisi altına alan virüsle ilgili 11 aydır esnafın iş yapamadığını kaydeden Bozdağ,” Fakat marketler fiyat artışlarına devam etmektedir. Ama biz hep şunu söyledik, esnafımız kalite ve fiyat olarak büyük marketlerden her zaman bir adım öndedir. Bizler de yerel esnafımızı mağdur etmemek ve güçlendirmek için alışverişlerimizi yerel esnaftan yapalım. Küçük esnaflarımız her zaman halkın yanındadır. Küçük esnaf faaliyette bulunduğu bölge halkına yatırım yapar, diğer bölge işletmelerine göre vatandaşlara daha çok bağlıdırlar. Büyük marketler sadece müşterinin ihtiyaçlarına karşılık verirler, fakat yerel esnafımız değerlerimize, isteklerimize daha çok önem verir. Haliyle bizim kendimizi özel ve değerli hissetmemizi sağlar. Çerkezköy Esnaf Odası olarak bizler de yerel esnafımıza sahip çıkalım” çağrısında bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.

 

YEREL ESNAFA HASSASİYET GÖSTERMELİYİZ

 

Zor günler geçiren esnafa desteklerin yetersiz olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “  Kepenk kapatan esnaf, kısıtlamalarla yaşayan esnaf zor şartlar altında mücadele etmektedir. Tüm kurum ve kuruluşların elinden gelen tüm desteği göstermesi gerekiyor. Yerel esnafımızı daha da güçlendirecek, esnafımıza sahip çıkacak bir çağrıda bulunuyoruz. Yerel esnafımıza hassasiyet göstermeliyiz. Ekonomiyi bu çerçevede döndürecek şekilde vatandaştan ricada bulunmak adına bugün buradayız. Bu girişim hem esnaf odasının tüm kayıtlı üyelerine ve burada faaliyet gösteren tüm esnaflarımıza inşallah yardımcı olabiliriz. Bu dönemde bizler de Çerkezköy Belediyesi olarak esnafımıza destek olmaya çalıştık. Bu destekler tabi ki de yetersiz. Daha fazla destek olmalıyız, daha fazla destek çıkmalıyız” dedi.

 

AKAY’A TEŞEKKÜR ETTİ

 

Akay’ın ardından konuşan Bozdağ, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedik ve bununla alakalı olumlu cevap aldık. Aynı destekleri Çerkezköy Belediyesi’nden de talep ettik ve belediyemizde bu çağrımıza cevap vererek esnafımıza destekte bulundu. Burada Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay’a ve meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum” dedi.

 

GEREKLİ DENETİMLER YAPILIYOR

 

Marketlerde son günlerde yaşayan fahiş fiyat artışlarıyla alakalı soruyu cevaplayan Bozdağ, "Zabıtamız gerekli denetimleri yapıyor. Hem yerel esnafımıza hem de süper marketlerdeki etiket fiyatlarını kontrol ediyor” diye konuştu. Marketlerdeki fahiş fiyatlarla alakalı zabıtanın bir denetim yetkisinin olmadığını ifade eden Başkan Akay, “Zabıtamız etiket fiyatı ile kasadaki fiyatın örtüşüp örtüşmediğini kontrol ediyor. Bununla ilgili ne belediyenin ne de esnaf odasının bir sorumluluğu yok. Bizler de çeşitli yasalarla sınırlandırıyoruz. Mesela bir ürün 2 liraya da satılabiliyor, 3 liraya da. Biz belediye olarak bu ürünü neden 3 liraya satıyorsun? Deme yetkimiz yok” açıklamasında bulundu.

 

KARARI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ

 

Tekel büfeleriyle ilgili soruya da cevap veren Akay, "Tekel büfelerle ilgili alınan kararı anlamakta güçlük çekiyorum. Tekel büfeleri bir şekilde kapatıldı. Bir işletme tekel ruhsatına sahipse kapalı şu an. Bu karar neden ve ne şekilde alındı? Anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. Çerkezköy’de 129 esnafın destek başvurusunda bulunduğunu ifade eden Akay, “  Konuyla ilgili kararı meclisten geçirdik. Dükkanı kapalı olan esnafa destek sağlayacağız. Biz kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, çay bahçesi gibi işletmelerde ayrım gözetmedik. Kapalı olan esnaflarımıza nakdi yardım yapma kararı aldık” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10