Kanal İstanbul, Çerkezköy-Halkalı hattının maliyetini 2.5 kat artırdı

Türkiye'nin Avrupa ile demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi'nin çalışmaları devam ederken, Kanal İstanbul nedeniyle hattın Çerkezköy

Çerkezköy 8.02.2021 15:14:00 0
Kanal İstanbul, Çerkezköy-Halkalı hattının maliyetini 2.5 kat artırdı

YHT'nin Çerkezköy-Kapıkule kesiminin Haziran 2019 tarihinde başlayan inşasında fiziksel ilerleme oranı yüzde 27.3'ü, mali ilerleme oranı yüzde 31.3'ü geçerken, hattın Çerkezköy-Halkalı kesiminin maliyeti Kanal İstanbul projesi nedeniyle 2.5 katına çıktı.

 

MALİYET ARTIŞI YAPILDI

 

Projenin 3.1 milyar lira olarak açıklanan maliyetinin, revize edilerek 7.7 milyar liraya çıkarıldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 2020 yılında TCDD’nin yatırım programında Çerkezköy-Halkalı bölümünün toplam maliyetinin 3.1 milyar lira olarak yer aldığını, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 2021 Yılı Yatırım Programı’nda ise söz konusu bölümle ilgili maliyet artışı yapıldığını söyledi. Projenin maliyetinin 2.5 kat artmasının sebebinin Kanal İstanbul ile kesişmesinden kaynaklandığını vurgulayan Akın, “Toplam 76 kilometre uzunluğundaki proje kapsamında, Kanal İstanbul nedeniyle etüt çalışmaları revize edildi. Yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda tünelin yapılacak olması ve Kanal İstanbul ile uyumlu hale getirilmesi nedeniyle maliyet 2.5 kat artacak” diye konuştu.

 

TARIM ARAZİLERİ TEHLİKE ALTINDA

 

Ayrıca binlerce dönüm tarım arazisinin yok olacağına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, YHT projesinin geçtiği güzergâh boyunca en az 10 bin dönüm tarım arazisinin yok olacağını iddia etti. Akın, Trakya bölgesinde yoğun olarak ayçiçek ekiminin gerçekleştiği arazilerin yok olmasının, yükselişteki yağ fiyatlarını daha da artıracağını vurguladı.

 

ÇERKEZKÖY-KAPIKULE'DE YÜZDE 30'A YAKIN İLERLEME SAĞLANDI

 

Bu arada Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı-Kapıkule hattının Çerkezköy-Kapıkule kesimi ile ilgili yaptığı son açıklamada, IPA-II döneminin en stratejik ve bütçe açısından en büyük projesi olan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Çerkezköy-Kapıkule Kesimi İnşası Projesi'ne Haziran 2019 tarihinde başladıklarını hatırlatarak, projenin halihazırdaki fiziksel ilerleme oranının yüzde 27.3, mali ilerleme oranının ise yüzde 31.3 olduğunu söylemişti.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10