Seçim barajının yüzde 7'ye düşmesi gündemde

Siyasi partiler ve seçim yasalarında değişiklik yapmaya hazırlanan AK Parti'nin, yapılacak değişikliklerle ilgili çalışmayı tamamladığı öğrenildi. Bu konuda geçtiğimiz günlerde CumhurbaşkanÄ?

14.02.2021 14:30:00 0
Seçim barajının yüzde 7

Edinilen bilgiye göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki hukukçu milletvekillerinden komisyon, yaptığı çalışmada seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişikliklerle ilgili farklı önerileri değerlendirdi. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda, hazırlanan öneriler ele alındı. Yüzde 10'luk seçim barajında  sıfır, yüzde 5 ve yüzde 7 olmak üzere üç ayrı seçenek Erdoğan'a sunulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barajın yüzde 7'nin altında inmemesi konusunda kararlı olduğu öğrenildi. Daraltılmış bölge seçim sistemi seçeneği ise Milliyetçi Hareket Partisi'nin itirazları nedeniyle rafa kaldırıldı. Bunun yerine büyükşehirlerdeki seçim çevresi sayısının artırılması ele alınırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu formüle sıcak baktığı öğrenildi.

 

MUHTARLIK SEÇİMLERİ AYRILIYOR MU?

 

Komisyonun yaptığı çalışmaya göre, muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden ayrılması gündeme geldi. Gelecek yerel seçimlerden itibaren, muhtarlık seçimlerinin mahalli seçimlerden altı ay sonra yapılması görüşü ağırlık kazanırken, bu konuda anayasa değişikliği gerektiği için muhalefet partilerinin desteğinin aranması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz yıl, muhtarlık seçimlerinin yerel seçimlerden farklı bir tarihte yapılmasında fayda olduğunu söylemişti.

 

MECLİS GRUPLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME

 

Milletvekillerinin parti değiştirmesinin zorlaştırılması yönünde daha önce gündeme gelen değişiklik ise doğru olmayacağı düşüncesiyle rafa kaldırıldı. Ancak TBMM'de sonradan oluşan parti gruplarının Meclis komisyonları ve başkanlık divanında temsil edilemeyecekleri yönünde bir düzenleme yapılması gündeme geldi. Ayrıca il ve ilçe seçim kurulu başkanlığı için yasada yer alan o ildeki "En kıdemli hakim olma" şartının da değiştirilmesi gündeme geldi. Buna göre, seçim kurulu başkanlığı için en kıdemli hakim olma şartı aranmadan bu göreve kimin getirileceğini YSK tarafından belirlenecek.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10